• 22 Haziran 2020, Pazartesi 20:02
NECDETBULUZ

NECDET BULUZ

"Otellerin yarısı dolarsa bu başarıdır…"

Yukarıda başlığa aldığımız sözler Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a ait. Bakan, turizm sezonu öncesi “Turizm patlayacak, oteller dolacak” diyordu.

Peki, şimdi ne değişti?

Almanya'nın Kovid-19 salgını bağlamında Türkiye'yi 'risk bölgesi' olarak sınıflandırmıştı. Alınan karar doğrultusunda Amanya’dan Türkiye’ye çıkışların önünün kesildiğini söyleyebiliriz.

Bakan Ersoy alınan bu kararı değerlendirirken “Politik, ekonomik gerekçeleri olabilir. Her zaman söylüyorum, ikinci dalga ekovirüs şeklinde geliyor, o yüzden kendince her ülke kendi önlemini almak istiyor. Avrupa ülkeleri, paranın Avrupa sınırları içinde kalması için önlem almış olabilir. Tabii bunu dolaylı şekilde yapıyor, net bir şekilde söyleyemiyor olabilirler" ifadelerini kullandı.

Demek ki Almanya Türk turizmi için çok önemli ülkelerin başında yer alıyor.

Türkiye, Almanya’dan gelecek turist ve gurbetçilere odaklanmıştı. Almanya’nın son aldığı karar, kapıları neredeyse kapattı. Her ne kadar Turizm Bakanı “Hala umutluyuz. Görüşmelerimizin de olumlu sonuçlanacağını tahmin ediyoruz” diyor ama, arkasından söylediği şu sözler turizmimizi nelerin beklediğini açıkça ortaya koyuyor:

“Görünen köy de kılavuz istemiyor. Sonuç olarak bu sene illa bir başarı ölçütü yapacaksak mevcut otellerimizin yarısını hayata geçirebilirsek, tekrar başlayabilirlerse, turizm adına başarılı bir sonuç elde etmiş oluruz. Zaten bu sene kimsenin ne rakama ne maliyete takıldığını düşünüyorum. Bu sene önemli olan bir şekilde hareketi tekrar başlatabilmek, personelin bir kısmını tekrar istihdam altına alabilmek ama en azından 2021 için erken rezervasyonlar başladığı ve rakamlar iyi olduğundan 2021’in Türkiye açısından çok iyi olacağını düşünüyorum.”

Bu açıklamanın özeti şu:

Bu yıl turizmi “kayıp yıl” olarak kapatıyoruz. Bütün umudumuzu da 2021 yılındaki sezona taşıyoruz.

Almanya'ya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Sağlık Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililerle ziyaretler planlanıyor. Ersoy, Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesine ilişkin rakamların Alman makamlarıyla paylaşılacağını söylüyor. Bunu yaparken sadece toplam sayıların değil, Antalya, Aydın ve Muğla gibi en çok ziyaretçi alan destinasyonlara ilişkin verilerin ortaya konulacağına da dikkat çekiyor.

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart'tan bu yana toplam Kovid-19 vakası sayısının Antalya'da 500'ün, Aydın ve Muğla'da 300'ün altında olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, bu bölgelerdeki hastanelerin de hemen hemen boşaldığını belirterek "Bu gerçekleri bir şekilde herkes görecek veya görmezlikten gelemeyecek diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Şunu söylemeliyiz:

Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı turizm konusunda olumu çalışmalar yapıyor. Turizmdeki sıkıntıların giderilmesi yönünde de olumlu adımlar atılıyor.

Ancak, bunlar turizmimizi ayağa kaldırmaya yeter mi burası karışık gibi.

Şimdi de bu çalışmalar göz atalım:

Uluslararası hava trafiği yeniden başlatılmadan önce Avrupa ülkeleri büyükelçilerinin, uluslararası basın kuruluşlarından gazetecilerin, Türkiye'nin turizm sektöründe aldığı önlemleri yerinde görmesi için Antalya'da 'Yeniden Keşfet' etkinliği düzenlendi. Yabancı konukların, beklentilerinin üstünde bir sistemle karşılaştıklarını da belirtelim.

Turizm Bakanı Ersoy,'Güvenli Turizm Sertifika Programı'nın detaylarının kendi ülkeleriyle de paylaşılmasını istediğine dikkati çekerek programa dahil olan uluslararası sertifika firmaları aracılığıyla bunun yapılabileceğini dile getiriyor.

'Güvenli Turizm Sertifika Programı'nı güncelleyerek Kovid-19 salgını sonrası da devam ettirmek istediklerini söyleyen Ersoy, "Çünkü ileride Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında 'nitelikli turist' öncelikli olacak. Nitelikli turist için servis ve hijyen standartlarının her yıl aşamalı olarak yükseltilmesi gerekiyor. Bu bağlamda da sertifika programı en tutarlı, en kontrollü şekilde hedeflerimize ulaşmamız için gerekli olan sonucu sağlıyor “değerlendirmesinde bulundu.

Seyahat acentelerine, rezervasyon satışını yaptıkları otellerin sertifikalı olmasını önerdiklerini kaydeden Bakan Ersoy, online rezervasyon motorlarının da artık 'sertifikalı oteller' filtresini devreye soktuğunu vurguladı. Ersoy, çok sayıda otelin 'Güvenli Turizm Sertifikasyonu'na dahil olmayı 'gönüllü' istediğini sözlerine ekledi.

[email protected]

www.facebook.com/necdet.buluz

http://www.bursaarena.com.tr/basyazi-otellerin-yarisi-dolarsa-bu-basaridir-makale,4681.html


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık