• 24 Haziran 2020, Çarşamba 2:28
NECDETBULUZ

NECDET BULUZ

Libya'da Sisi'yi sahaya sürüyorlar…

Darbeci Hafter’in güç kaybetmesi, Fransa, BEA ve Suudi Arabistan’ı Libya konusunda yeni kararlar almaya itti. Özellikle BEA ve Suudi Arabistan Mısır Devlet Başkanı Sisi’yi Libya’da sahaya sürmeye hazırlanıyor.

Türkiye’nin Merkezi Hükümete destek vermeye başlaması ile Libya’da ibre Hafter aleyhine çalışmaya başladı. Bugüne kadar Hafter ve güçlerini destekleyen Rusya, Fransa, Mısır, BEA ve Suudi Arabistan askeri alanda giderek güç kazanan Mısır’ı Libya üzerinden Türkiye’yi de kışkırtmaya başladı.

Mısır Devlet Başkanı Sisi Libya’ya doğrudan müdahale edebileceklerini açıkladı. General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nu desteklediklerini belirten Sisi, Türkiye tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Birlikleri'nin Sirte'ye girmesinin Mısır için kırmızıçizgi olduğunu ifade etti.

El Sisi, "Libya halkı bizden müdahale talebinde bulunursa, bu Mısır ile Libya’nın, güvenlik ve istikrar konularında ortak çıkarları olduğunu dünyaya gösteren bir işarettir" dedi.

Ülkesinin Libya sınırına yakın bir hava üssünü ziyaret eden el Sisi, burada askeri birliklere yönelik konuşmasında "Sınırlarımız içinde ya da gerekirse sınırlarımızın ötesinde bir operasyona hazır olun" ifadelerini kullandı.

Hemen vurgulayalım:

Abdülfettah Sisi'nin Cumhurbaşkanlığı döneminde ordu daha da güçlendirildi. Düşünce ve araştırma kuruluşu "Carnegie Middle East Center"ın analizine göre Mısır'ın silahlanmasının arkasında "ulusal ve bölgesel güvenliğe yönelik artan tehditler ve Washington'ın artan baskısı ile Rusya ve Fransa gibi ortaklarla yapılan işbirliği" rol oynuyor. Bir başka etken ise Sisi'nin bir darbe olasılığına karşı kendini koruma refleksi olarak değerlendiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan UMH ise El Sisi'nin söz konusu ifadelerini kınayan bir açıklama yaptı. Mısır Devlet Başkanı’nın dile getirdiği müdahale olasılığını, Libya'nın iç işlerine karışmak olarak nitelendiren UMH, El Sisi’nin ifadelerinin ulusal güvenlik için tehlikeli bir tehdit olduğunu vurguladı.

Son yıllarda askeri harcamalarını artıran Mısır, dünyanın en güçlü orduları arasında ilk ona girdi. 2005 yılından bu yana dünya ordularının gücünü çeşitli ölçütlere göre değerlendiren "Global Firepower Index"e göre Mısır 2020 yılında ilk kez dokuzuncu sırada yer alarak Türkiye'yi geride bıraktı. 2010 yılından bu yana ilk 10'da yer alan Türkiye ise dokuzuncu sıradan 2020'de 11'inciliğe geriledi.

Mısır böylece Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki en güçlü ordu konumuna yükseldi. Emir ve komuta kademesindeki 920 bin ordu mensubu, 440 bin personel ve yaklaşık 500 bin kişilik yedeklerle ordusunun sayısal büyüklüğünü artıran Mısır, askeri donanıma da güçlü yatırım yaptı. Endekse göre Mısır ordusu 215'i savaş uçağı ve 81'i helikopter olmak üzere bin 54 uçağa, 4 bin 295 tank, 11 bin 700 zırhlı araç ve yaklaşık bin 100 roketatara sahip.

"Global Firepower Index"e göre Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Mısır ordusunu, genel sıralamada 11'inci olan Türk Silahlı Kuvvetleri ve 14'üncü sıradaki İran izliyor. 138 ülkelik listede silahların yaşı, kalitesi ya da ülkenin iç üretim kapasitesi ise dikkate alınmıyor.

Özetleyelim:

Eğer Mısır aldığı destekle Libya üzerinde ağırlığını koymaya kalkarsa bu iş Türkiye ile Libya üzerinden savaş anlamı taşıyacak.

Sisi’nin üstü kapalı olarak Türkiye’yi de hedef alan sözlerini küstahça değerlendiriyoruz.

Bu arada, BEA ve Suudi Arabistan’ın da Türkiye düşmanlığını bir kez daha ortaya koyduğunu da burada görmekteyiz. Suriye’de de Türkiye karşıtı hareket eden Körfez ülkelerinin şimdi de Libya’da ortaya çıkmış olmaları çok iyi değerlendirilmelidir.

Her ne kadar Rusya ile iyi ilişkilerimiz varsa da Rusya’da Libya da Türkiye karşıtı duruş sergiliyor. Fransa ise yine aynı Türkiye karşıtlığı adımlarını Libya’da atmayı sürdürüyor.

Amerika’nın şu an için Libya’da Türkiye ile işbirliği yapacağı söylentilerine de pek fazla güvenmiyoruz. Amerika, burada da her an yön değiştirebilir.

Görebildiğimiz kadarı ile Libya karışacak. Ortaya çıkan aktörler burada perde arkasında kukla oynatacaklar.

[email protected]

www.facebook.com/necdet.buluz

http://www.bursaarena.com.tr/basyazi-libyada-sisiyi-sahaya-suruyorlar-makale,4688.html


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık