• 10 Eylül 2020, Perşembe 13:36
NECDETBULUZ

NECDET BULUZ

BAŞYAZI - Aşıda sıkıntı yaşanacak mı?..

Soru şu:

“Grip aşısı ve zatürre aşısında sıkıntı yaşanacak mı?”

İlgililerin verdiği yanıt:

“Her iki aşıda da sıkıntı yaşanır.”

Veriler şöyle.

Geçen yıl 2 milyon kişi grip aşısı oldu. Bu yıl 4 milyon kişinin grip aşısı olması hesaplanıyor.

Dünyada grip aşısını 3 firma üretiyor. Üretim ve dağıtım yerleri de belli. Ancak şu ana kadar grip aşısı gelmedi ve uygulama da başlamadı.

Zatürre aşısı yapılıyor.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkanı Tamur, zatürre aşısı talebiyle aile hekimlerine başvuran vatandaşlara çağrıda bulundu. Taleplerin tümünün karşılanamayacağını söyleyen Tamur, aşı yapılıp yapılmayacağını öğrendikten sonra sağlık merkezlerine gidilmesini istedi.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur, zatürre aşısı yaptırmak için vatandaşların aile hekiminden aşının kendisine yapılıp yapılmayacağını öğrenmesi çağrısında bulundu.

İSTAHED Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur, yaptığı açıklamada, aşının insanlığın hastalıklar karşısında ürettiği en güvenli, en ucuz ve en etkili silah olmaya devam ettiğine değinerek, Covid-19 pandemisi karşısında çözüm beklentisinin de etkin ve kolay üretilebilir bir aşının bulunması ve insanlığın hizmetine sunulması olduğunu anlattı.

Herkese aşı hassasiyetini sürdürme ve pandemi sonrası da hekimlerinin aşı ile ilgili önerilerine uyma önerisinde bulunan Tamur’un şu açıklamalarını önemsiyoruz:

"Deneme çalışmaları süren ve henüz yaygın uygulamaya geçmemiş olanları saymazsak şu an için koronavirüse karşı uyguladığımız bir aşı yoktur. Halkımızın zatürre olarak bildiği ve bizim ülkemizde çocukluk aşıları içinde rutin olarak uyguladığımız, bir süredir de 65 yaşın üstündeki vatandaşlarımızla belirli risk grubuna dahil hastalarımıza yaptığımız KPA aşısının da koronavirüse karşı bir etkisinin olmadığını, uygulanmasının koronavirüsten bağımsız yapıldığını belirtmek gerekmektedir. Ancak bu aşının zatürre aşısı olarak biliniyor olması ve koronavirüsün de zatürreye yol açabilmesi kamuoyunda bu aşının koronavirus zatürresine de etkili olacağı algısı oluşmuş, bu algı ile halkımız aile hekimlerine aşı yaptırmak için başvurmaya başlamıştır. Bu talebin tümünün karşılanması mümkün değildir. Aşı yapılacak gruplar Sağlık Bakanlığınca belirlenmiştir. zatürre aşısı corona virüse karşı koruyamaz. Zatürre aşısı herkese yapılmaz, talep üzerine yapılmaz. Zatürre aşısı yaptırmak için aile hekimine gitmeden önce mutlaka aile hekiminizle iletişim kurun ve bu aşının size yapılıp yapılmayacağını, yapılacaksa ne zaman uygun olduğunu aile hekiminizden öğrenip gerekli randevuyu alarak aile sağlığı merkezine, maskenizle randevu saatinizde başvurmanız en doğru yol olacaktır.”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, SARS CoV2 virüsünün ortaya çıkmaya başlamasıyla beraber zatürre ve grip aşısının önerilmeye başladığını dile getirdi.

Prof. Dr. Kara’nın açıklamalarına da bakalım:

* Ama şöyle bir özelliği var; Covid’deki en büyük problem akciğerlerin hasar görmesi, akciğerlerimizin zedelenmesi. Gripte, zatürrede pnömokok mikroorganizması bakterisi de akciğerlerde hasar yaratıyor.

* O nedenle de bizim onları azaltıyor olmamız öbür taraftan Covid’in etkisini azaltmamızı sağlıyor. Bu bakımdan bu iki aşı da çok önemli. Ama zatürre aşısını herkesin yaptırması gerekir mi? Belirli risk gruplarımız var. O grupların bu aşıyı olması gerekiyor.

Zatürre aşısını Türkiye’nin çocukluk çağında rutin olarak 15 yıldır uyguladığını ifade eden Ateş Kara, şöyle konuştu:

* Bu sayede çocuklarda zatürre, menenjit çok ciddi azaldı. Bu aşıyla çok büyük bir başarı elde ettik. Çocuklardaki azalma yetişkinlerdeki azalmayı da sağladı.

* O yüzden çocuklara şu anda zatürre aşısı uygulanması gerekmiyor. Ama risk grubunda olan, altta hastalığı olan, akciğer hastalığı, kalp hastalığı olanların, yaşı büyük olanların ve böyle bir hastalığı olanların bu aşıyı olmalarında fayda var.

Grip aşısının da benzer şekilde Türkiye’de tanımlanmış risk grubu, çevresinde yüksek riskte olanlara öncelikli olarak uygulanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Kara, görüşlerine şunları da ekledi:

“ Grip aşısının üretimi diğer aşılardan biraz farklı her sene yıllık olarak planlanıyor. Bu planlamayı şöyle söylemek lazım; eylül, ekim ayında yapılıyor, genellikle ocak, şubat ayında da aşının üretim süreci başlıyor. Covid salgınının boyutlarının bu kadar büyük olmasının da mart, nisan, mayıs ayı gibi görüldüğünü düşünürsek bu sene dünya genelinde grip aşısıyla ilgili bir miktar talebi karşılama konusunda sıkıntı olacağı kesin. Bu sıkıntıyı ülkemiz de yaşayabilir.”

.

[email protected]

www.facebook.com/necdet.buluz

https://www.bursaarena.com.tr/basyazi-asida-sikinti-yasanacak-mi-makale,4968.html


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık