(Özel) Roma Döneminden Kalan Gizli Kilise Özellikleriyle Şaşırtıyor

Hristiyanlığın yasak olduğu Roma Döneminde Afyonkarahisarın İhsaniye ilçesinde yapılan gizli kilise; konumu ve yapısının yanında sınıf farklılığını da şaşırtıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

(Özel) Roma Döneminden Kalan Gizli Kilise Özellikleriyle Şaşırtıyor
  • 24 Ekim 2018, Çarşamba 9:59
Hristiyanlığın yasak olduğu Roma Döneminde Afyonkarahisarın İhsaniye ilçesinde yapılan gizli kilise; konumu ve yapısının yanında sınıf farklılığını da şaşırtıcı bir şekilde ortaya koyuyor.
Bir uygarlık olarak M.Ö. 700lerde tarih sahnesine çıkan Roma, Batı Avrupadan Mezopotamyaya kadar çok geniş sınırlara ulaştı. Bu sınırlar içerisinde zamanla Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılan Roma, aynı zamanda birçok farklı düşünceye de ev sahipliği yaptı. Hristiyanlığın yayılımı karşısında Roma İmparatorluğu önlemler alırken, can korkusu yaşayan Hristiyanlar ibadetlerini gizli yapmak zorunda kaldı. Bunun bir örneği Afyonkarahisarın İhsaniye ilçesi sınırlarında bulunan Frig Vadisinde yer alırken, gizli kilise dönem hakkında şaşırtıcı izler taşıyor.

Ustaca gizlemişler
Geç Roma Döneminde inşa edildiği tahmin edilen gizli kiliseyi anlatan Frig Vadisi Rehberi Tanju Tetik, Bulunduğumuz nokta Üçlerkayası Köyüne 1 kilometre mesafede. Burası şapel adını verdiğimiz küçük bir kilise. Geç Roma Döneminde M.S. 2. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Roma İmparatorluğunda Hristiyanlığın yasaklı din olduğu dönemlerde gizlice yapılmış bir kilisedir. Kilise içerisinde papazın, din görevlisinin ayin verdiği, vaaz verdiği bir nokta bulunmaktadır. Yine Hristiyanlıkta halktan kişiler ile din adamları arasındaki sınıf farkını ortaya seren görüntüler mevcuttur. İki tane küçük pencere ve kemerli bir kapı girişi bulunmakta. Bir de girişte küçük bir çukurluk mevcut. Bu çukura kutsal su konulmakta ve bu kutsal suda küçük çocuklar vaftiz edilmektedir. Emniyet açısından gizliliğe çok dikkat etmişler. Bilmeyen insanların tesadüfen bulamaması için çok gizli bir şekilde yapmışlar. Bir de o dönemde can korkusu çok önemli çünkü Hristiyanlığa geçenler Roma İmparatorluğunda idamla cezalandırılıyorlardı. Dolayısıyla ibadetlerini gizli olarak yapabilmek için ibadethanelerini de çok ustaca gizlemişlerdir dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık