Hatayda Kayı Boyu Tamgalı Mezarlar Bulundu

Hatayın Kırıkhan ilçesi Karamankaşı Mahallesi Mezarlığında yapılan temizlik ve koruma çalışmalarında, Kayı Boyunun sembollerinin yer aldığı mezar taşları bulundu.

Hatayda Kayı Boyu Tamgalı Mezarlar Bulundu
  • 07 Temmuz 2018, Cumartesi 9:02
Hatayın Kırıkhan ilçesi Karamankaşı Mahallesi Mezarlığında yapılan temizlik ve koruma çalışmalarında, Kayı Boyunun sembollerinin yer aldığı mezar taşları bulundu.
Hatayın Kırıkhan ilçesi Karamankaşı Mahallesi Mezarlığında bazı mezarlarla Kayı Boyu tamgalarına rastlandı. Kayı Boyunun sembolüne rastlanılan mezarlarla inceleme yapan AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, mezarların Türkmenlere, işaretlerin Türkmen boylarına, Kayı boylarına ait olduğu kesinleşirse Türklerin Anadoluya gelişlerinin 1071 öncesine gittiğinin delili olacağını söyledi.
Yayman Hatay bir açık müzesidir. Hatay medeniyetler şehridir, bunun örneklerini görmek mümkün. 5 bin yıl öncesine varan Antakyada mozaikler, farklı eserler görünüyordu. Bugün de Türkiye tarihinin, Türkiye sosyoloji tarihini değiştirecek bir buluşla karşı karşıyayız. Eğer burada Türkmen mezarlığı bulunursa ve bu işaretler Türkmen boylarına, Kayı boylarına ait olduğu kesinleşirse Türklerin Anadoluya gelişlerinin bin 71 öncesine gittiği ve bin 71 önce Türklerin bu bölgelere yerleştiğinin göstergesidir. Bu arkeoloji tarihinin, Dünya tarihinin, siyasi tarihin ve Türk Tarihinin Türk tarihinin değiştirecek büyük bir buluştur dedi.
Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Mine Temiz, 2 Temmuzda Mezarlıkta başlatılan çalışmalarda 7 adet Kayı Boyunun sembollerinin yer aldığı mezar tespit ettiklerini ifade ederek, Toplamda 54 mezar var yapılacak incelemelerde bunun fazlasının çıkmasını bekliyoruz. Çalışmalarımızı 15 gün boyunca yapacağız. Tamamlayamazsak ilerleyen yıllarda devam edeceğiz. Araştırmalarımız her yıl Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan sempozyum kitaplarında makale olarak yer alacak. Çalışmalar tamamlandığından bir kitap haline getirilerek bilim adamlarının bilgisine sunulacak ifadelerini kaydetti.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık