• 17 Eylül 2018, Pazartesi 8:57

ÇÖLDEN GÜNEŞ ENERJİSİ ELDE ETME PROJESİ(1)

Dünyadaki, küresel ısınmaya paralel olarak iklim değişikliğine karşı gelişmiş Batı ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede yenilenebilir enerjiye geçiş süreci yaşanmakta ve bu alanda büyük yatırımlar yapılmaktadır.

Önümüzdeki yıllarda toplam enerjiye yapılacak yatırımların yaklaşık @'ının yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine ayrılacağı öngörülmüştür.

Bunun en önemli sebepleri arasında:

1-İklim değişikliği.

2-Global ölçekte elektriğe olan talebin tırmanması.

3-Fosil yakıtların belli bir süre sonra tükenecek olması ve çevre kirliliğine sebebiyet vermesi.

4-Maliyetlerinin yükselmesi olarak sıralanabilir.

 

Bugün dünyada elde edilen enerjinin hidroelektrik hariç %3'ü güneş, jeotermal, biyoyakıt, rüzgâr vb gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor.

 

2030 yılına gelindiğinde yenilenebilir enerji oranı hidroelektrik hariç 'lere yükselmesi planlanmaktadır.

 

Bu planlanan oran içerisinde sırasıyla I ile rüzgar enerjisi, ( ile güneş enerjisi, ile biyoyakıtlar ve %3 ile jeotermal enerji gelmektedir.

 

Önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji kaynakları arasında en yüksek artış oranı ( ile güneş enerjisinde yaşanacak.

 

Bu sebeple gelişmiş Batı ülkeleri Güneş enerjisinden daha fazla faydalanmak için Afrika çölünden elde edecekleri enerjiyi Avrupa ülkelerine nakletmek üzere başlattıkları ortak projeleri hayata geçirmek için harıl harıl çalışıyorlar.

 

Dünyanın güneş kuşağının üzerindeki çöl bölgelerinde henüz keşfedilmemiş devasa bir enerji potansiyeli mevcut. Bu alanlardaki bol güneş ışınları sayesinde yılda 4800 saatlik enerji üretimi yapılabileceği hesaplanıyor.

 

Dünyadaki tüm çöller sadece 6 saat içinde insanoğlunun bin yılda tüketeceği enerjiyi alıyor.

 

Parabolik aynalarla doldurulmuş 300 km2'lik bir alan dünyanın tüm enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor.

 

Geliştirilen yeni sistem enerji nakil hatları teknolojileri ile Afrika'daki çölden elde edilen enerjiyi %5'in altında bir kayıp oranı ile Avrupa'ya nakletmek mümkün olabiliyor.

 

Gerek solar termal enerji üretim tesisleri gerekse yüksek gerilim  (HDVC)iletim sistemleri 1-2 yılda kurulabiliyor.

 

Bundan sonraki yazımızda Fas'ın Sahra çölünden 560 milyar dolarlık bir yatırım ile elde edilecek güneş enerjisinin Avrupa ülkelerine nakli projesinden özet bilgiler vermeye çalışacağız...


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık