• 27 Ağustos 2018, Pazartesi 9:01

BATILI KENTLER VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ(1)

Dünyadaki küresel ısınma ve buna bağlı olarak yaşanan iklim değişikliği ile ilgili İklim Konferansı, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da 7-18 Aralık tarihleri arasında yapıldı... Konferans birçok ülkede olduğu gibi ülkemizin de gündeminde önemli yer işgal etmeye devam ediyor.

 

Küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliğine (atmosfere salınan karbon salımları) karşı başta Kyoto sözleşmesini imzalayan ülkeler olmak üzere birçok ülkede ve bu ülkelerin kentlerinde değişik projeler geliştirilmekte ve uygulamaya konulmaktadır.

 

Bu ve gelecek haftaki yazılarımızda, her kıtada hatta ülke ve kentte farklılık gösteren bu projelerden örnekler vermeye çalışacağız.

 

Avrupa'da;

Almanya - Freiburg; Güneş Enerjisi

Almanya'nın en güney ucundaki kentin merkezinde araç yasağı uygulanmaktadır. Kentin eski bölümünden ziyade merkezin büyük bir bölümü yaya bölgesidir. Freiburg sakinlerinin yaklaşık 5'i arabasız yaşamı tercih etmektedirler. Kent bir süreden beri güneş enerjisi kenti olarak anılmak istiyor. Belediye binası ve futbol stadyumu, yüzme havuzları ve tren istasyonunda güneş enerjisi elde etmek için kullanılan paneller yer almaktadır.

Kentteki yeni binaların Alman yasalarının öngördüğünden daha az enerji tüketmesi zorunludur.

Bu şekilde Freiburg; yeni düzenlemeler, teşvikler, uzun vadeli hedefler ve yeni tasarımlarla atmosfere verilen karbon salımlarını aşağı çekmekte önemli mesafeler almaya devam etmektedir.

 

Hollanda; Yüzen Evler

Hollanda küçük ve nüfusun yoğun olduğu bir ülke. Hollanda iklim değişikliği ve yükselen deniz seviyesi nedeniyle en fazla risk altında olan ülkelerden birisidir. Ancak güneydeki Maosbommel kasabasında artan sel riskine karşı yeni bir hayat tarzı geliştirildi.

Su kenarına yapılan bir dizi mavi, sarı, yeşil renkli evler sel tehdidine karşı inşa edilmiş. Evlerin altında duba vazifesi gören içi boş beton bir platform bulunmaktadır.

Bu evlere elektrik ve su esnek borularla sağlanmaktadır. Evler su seviyesinin 4 metreye kadar yükselmesini kaldırabilmektedir.

 

İngiltere

Oxford; Düşük Karbon

Düşük karbon projesi vatandaşların öncülük ettiği bir programdır. 2050 yılına kadar karbon salımlarını


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık