Türkiye’de Bir İlk Olan “Masallarda Amasya” Projesinin Lansmanı Yapıldı

Nisan 2018 tarihinde başlayan, Amasya Valiliği Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Merkezi tarafından yürütülen ve Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün proje ortağı olduğu "Masallarda Amasya Projesi" lansmanı geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Türkiye’de Bir İlk Olan “Masallarda Amasya” Projesinin Lansmanı Yapıldı
  • 15 Ocak 2019, Salı 18:48
 

Çocukların, gençlerin ve hatta yetişkinlerin keyifle okuyacağı bir hikâye düşünün. Özellikle görme ve işitme engelli çocuklarımızın ve bireylerimiz dinleyebileceği, izleyebileceği, faydalanabileceği bir masal serisi hayal edin. İşte "Masallarda Amasya" böyle bir hikâye serisi…

Nisan 2018 tarihinde başlayan, Amasya Valiliği Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Merkezi tarafından yürütülen ve Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün proje ortağı olduğu "Masallarda Amasya Projesi" lansmanı geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Lansman etkinliğine projeye desteğini hiçbir zaman eksik etmeyen Vali Sayın Dr. Osman Varol, projenin başından beri bizzat gösterdiği gayret ve çabalarla bütün proje ekibine öncülük eden Funda Varol Hanımefendi, il protokolü, Masallarda Amasya projesinin hayata geçmesi için yüreklerini ve emeklerini esirgemeyen idareci, öğretmen, öğrenci ve gönüllü kadrosu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, il genelinden ve il dışından birçok misafir katılım gösterdiler.

Etkinlik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz anısına düzenlenen saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı'mızın okunması ile başladı. Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk'un gönderdiği: "Masallarda Amasya Projesi'nin tanıtım toplantısına nazik davetiniz için teşekkür ederim. Programın başarılı geçmesini temenni eder, bütün konuklarınızı sevgi ve saygıyla selamlarım." mesajı ve Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'un gönderdiği: "Valiliğinizce yürütülen Masallarda Amasya Projesi tanıtım toplantısına nazik davetiniz için teşekkür ederim. Amasya'nın tanıtımına önemli katkılar sağlayacağı inancıyla projede emeği geçen herkesi kutlar, tüm konuklara sevgi ve selamlarımı sunarım." mesajı okundu.

Proje Koordinatörü Dildar Çetin Hatipoğlu yaptığı sunumda şu bilgilere yer verdi:

Proje Sahibi Kurum: Amasya Valiliği / DİAB

Proje Ortağı: Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü

Proje Paydaşları: Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)

Amasya Güzel Sanatlar Lisesi

Amasya Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Proje Destek Ekibi: Uzman öğretmenler, öğrenciler, işaret dili uzmanı, Kitapların ve videoların oluşturulması için çalışan uzman bir ekip, kitapların seslendirilmesinde çalışan gönüllü öğretmen, öğrenci ve siviller olmak üzere toplam 74 kişi projede yer almıştır.

Proje Süreci: 2018 yılı Nisan ayında başlayan proje sürecimiz devam etmektedir.

Proje Amacı:

Amasya merkez ve ilçelerinde yer alan somut ve somut olmayan kültürel miras varlıklarını eğlenceli ve öğretici bir şekilde anlatan 8 adet masal kitabı ile çocuklarımıza Amasya'yı (merkez ve ilçeler) tanıtmak, Amasya'yı tanıtırken onlara okuma alışkanlığı kazandırmak ve eğlenerek öğrenmelerini sağlamak proje hedefidir.

Çocuklarımızın; ilimize ait tarihi, turistik, sosyal ve kültürel değerleri öğrenerek büyümelerini, Amasya´mızın; millî ve manevi değerlerini okullarında da öğrenmelerini sağlarken aynı zamanda bu içeriği kitap ve sesli kitap haline getirerek; temel eğitim düzeyindeki, genel ve dezavantajlı gurupların bu serideki kitaplara erişimini sağlamak proje amaçlarımızdandır.

Kitaplar, radyo tiyatrosu tadında sesli bir kitap, hem de işaret dili çevirisi ile Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan projelerden bir tanesidir.

Proje Hedef Kitlesi: Amasya genelinde yaklaşık sekiz bin 3. ve 4. sınıf ilkokul öğrencisi ile işitme ve görme engelli ilkokul öğrencileri ve Türkiye genelinde özel eğitime ihtiyacı olan tüm ilkokul öğrencileridir.

Nihai Faydalanıcılar: Tüm Türkiye'deki öğrenciler ve 81 ilin Valilikleri, İl(81) ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri(921 adet) ile ilçe kaymakamlıklarıdır. (921 adet).

Masalların İçeriği:

«Masallarda Amasya Serisi 1» kitaplarında üç ana kahraman vardır; Ferhat, Şirin ve Masalcı Nine. Ferhat ve Şirin çok iyi iki arkadaştır. Her ay, tek başına yaşayan sevimli, sevecen ve çok da bilgili olan Masalcı Nine'nin yanına gelirler. Onun anlattığı masallar hem çok eğlenceli hem de oldukça öğreticidir. Ferhat ve Şirin, Masalcı Nine'nin heyecan dolu masallarını çok merak etmekte ve çok sevmektedirler.

Masalcı Nine onlara kimi zaman, tarihin derinliklerini; kimi zaman, bir şehzadenin başından geçen ilginç ve gizem dolu olayları; kimi zaman ölümsüzlük iksirini bulduğu söylenen efsanevi doktor Lokman Hekimi, kimi zaman, Aynalı mağara ve Serçoban efsanesini ve daha Amasya ile ilgili merak ettikleri pek çok şeyi anlatmaktadır.

Masallarda, gerçekler ile fantastik ögeler birbirinin içerisine yedirilerek, çocukları eğlendirerek öğretecek bir biçimde verilmiştir. Masal kitaplarının sonunda çeşitli etkinlikler verilerek, çocukların analitik bakış açısı kazanmasının yanında kitaplarda anlatılanların pekiştirilmesi sağlanmıştır.

Proje Aşamaları:

1-) Literatür Taramaları:İlçelerimizin tarihi, turistik ve doğal güzelliklerini yerinde inceleyerek alan taraması yapılmıştır. Taramalarda kitap yazımı, görsellerin resimlenmesi ve sesli kitaplara alt ses kayıtları için veri toplanmıştır.

2-) Kitapların Oluşturulması:Kitaplar Sayın Ayten BOZ tarafından özverili bir çalışma ve titizlikle hazırlanmıştır.

3-) Seslendirmelerin Yapılması:Ses kayıtları için öğrenci, öğretmen ve proje yürütücü ekibinden oluşan 33 kişilik bir ekip çalışmıştır.

4-) Kitap Sahneleri Illüstrasyon Çizimleri: Kitaplarda yer alacak sahneler proje ekibinde yer alan uzmanlar tarafından belirlemiştir. Her kitap için yaklaşık 40 sahne çizimi olmak üzere belirlenen toplam 320 sahnenin illüstrasyon çizimleri profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir.

5-) İşaret Dili Tercümesi: Proje ekibinden uzman bir tercüman tarafından kitaplar işaret diline tercüme edilmektedir.

6-) Müzikler: Her kitaba özel şarkılar bestelenerek kitaba özel müzik ve içerikler oluşturulmuştur.

7-) Montaj: Oluşturulan kitaplar işaret diline tercüme edilerek kitap görselleriyle montajlanıp bir video oluşturulmuştur.

8-) Kitapların Basılması:Kitaplar 8000 adet basılacaktır.

9-) İlgili Birimlere Dağıtım ve Tanıtım: Hazırlanan video DVD olarak çoğaltılarak tüm ilkokullara dağıtımı yapılacak ayrıca videolar sosyal medya kanalarına da yüklenerek ilgili kurum ve kuruluşların bilgilendirilmesi sağlanacaktır.

Proje Çıktıları:

8 kitaplık masal kitabı serisi

8 adet sesli kitap

8 bin adet kitap

5 bin adet sesli kitap DVD'si

Proje web sitesi

Proje sosyal medya hesapları

Proje Sonuçları:

Tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilecek, projenin çıktıları; 8 bin kitap, 8 adet sesli kitap okullarımız ile ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacaktır. Bunun yanı sıra sesli kitapların ve işaret diline tercüme edilen kitapların DVD'leri sosyal medya ve basın yoluyla yayılarak mümkün olan en geniş kitleye ulaşılmaya çalışılacaktır. İlgili tüm kurum ve kuruluşlara (GETEM, TÜRKÖK, Altı Nokta Körler Derneği, Disleksi Derneği, Fiziksel Engelliler Derneği) tanıtım ve bilgilendirme yapılarak sürdürülebilirlik sağlanacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulacak olan, altıncı sınıf öğrencileri için «Şehrimiz» dersinin seçmeli ders programlarında yer alacak olması söz konusudur. Projemiz çıktıları ile bu ders için bir ön hazırlık yapmış oluyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı 2023 vizyonunda belirtilen «Yerel, kültürel, turistik coğrafi ve ekonomik değerlerin tanıtımına yönelik eğitim programlarının belirlenmesi» konusunu içeren bir madde bulunmaktadır. Projemiz bu maddeyi de kapsar niteliktedir.

Yine, güncel olarak uygulanmakta olan, ilkokul 3. sınıf serbest etkinlik saatlerinde, projemiz kapsamında okullarımıza dağıtılacak olan ve içeriğinde kitaplar, sesli kitaplar ve işaret dili eklenerek hareketlendirilen kitap videolarının yer aldığı dosyalar, okullarımıza dağıtılarak öğrencilerimizin kullanımına sunulacaktır. Öğrenciler serbest etkinlik saatlerinde kitaplarımızı, izleyecek, dinleyecek ve okuyacaklardır.

Tarih, kültür turizm açısından birçok değeri içerisinde barındıran Amasya'nın yapılacak olan bu çalışmayla yetişecek olan yeni neslin üzerinde bir bilinç düzeyi oluşturması birçok blog ve web sitesinde tanıtılması sağlanarak ilimizin tarihi, turistik ve kültürel alanda önemli bir destinasyon olarak markalaşmasına, ülkenin alternatif turizm kaynaklarının görünürlüğünün ortaya çıkmasına, dolayısıyla ülke tanıtımına olumlu katkı sağlayacaktır.

Sunumun ardından Masallarda Amasya projesinin çalışmalarını anlatan, bir nevi kamera arkası diyebileceğimiz bir video katılımcılar ile paylaşıldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. İlker Kösterelioğlu yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: "Albert Einstein 'Çocuklarınızın daha akıllı ve daha zeki olmasını istiyorsanız eğitimin içerisine masallarınızı dâhil etmelisiniz' demiş. Nasıl DNA'lar insanların genetik kodlarını yüzyıllardır taşıyorsa masallar da toplumu bir arada tutan kültürel mirasımızın taşıyıcılarıdır. Tüm kötülere ve kötülüklere rağmen iyilerin ve iyiliklerin kazandığı masallar çok kıymetlidir. Dürüst olmanın kıymetini, kıskançlığın sevimsizliğini, dostluğun büyük bir zenginlik olduğunu anlatır masallar.

Küreselleşen dünya değerlerimizi bir bir yok ederken nelerin doldurduğunu bilmemiz lazım. Başka milletlerin değerlerini içeren çizgi filmlerin çocuklarımıza sunulması ciddi bir tehlike içermektedir. Çocuklarımızın ve gençlerimizin ufuklarının daraldığı bu zamanda ilimize Sayın Valimiz Dr. Osman Varol ile Kıymetli Funda Varol Hanımefendi'nin desteği ve Ayten Boz Hanım'ın özverisiyle vücut bulan Masallarda Amasya Projesi birçok açıdan önem arz etmektedir. Dijitalleşen çağda çocuklarımızın gelişim özelliklerine uygun şekilde hazırlanan ve Amasya'mızın tanıtımı, tarihi ve kültürel özelliklerini ön plana çıkarması, dezavantajlı bireylerimiz için destekleyici bir materyal oluşu ve özellikle de bakanlığımızın 2023 hedefleri dâhilinde özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere yönelik hizmetlerin kalitesini arttıracak dijital içerik üretilmesi bunlara örnektir.

Bu bağlamda projenin hayata geçirilmesinde her türlü katkılarından dolayı Sayın Valimiz Dr. Osman Varol'a Kıymetli Hanımefendi Funda Varol'a, Proje Koordinatörü Dildar Çetin Hatipoğlu'na, Ayten Boz ve diğer öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve tüm proje ekibine teşekkürlerimi sunuyorum."

Projeye başından beri her türlü desteği veren Vali Sayın Dr. Osman Varol yaptığı açıklamada ise: "Bugün arkadaşlarımızın uzun bir süredir emek verdiği bir çalışmanın sonuçlarını göreceğimiz bir gün. Bu çalışma birden fazla alana hizmet eden çok anlamlı bir çalışma oldu. Eğer gelecekte söz sahibi bir millet olarak çocuklarımızı refah içinde yaşatacak bir millet olmak istiyorsak eğitim alanında ciddi adımlar atmamız gerekiyor.

Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak için çok büyük bir çaba sarf ediyoruz. Bu çaba içerisinde materyallerle ilgili bazı sorunlar yaşıyoruz. Çocuklarımızda doğru bir gelişim sağlayabilmek için onlara mutlaka masallarımızı aktarmalıyız. Bu masallarda da kendi kültürümüzü aktarmalıyız ve bu proje böyle bir açığı kapatıyor. Diğer taraftan dezavantajlı bireyler için bir takım çalışmalar içerisindeyiz. Fırsatlar eşitlendiğinde engellerin de ortadan kalkacağına inanıyoruz. Bu eser kullanılan teknikler vasıtasıyla engelli bireylerin bu alandaki eksiklerini kapatacak bir çalışmadır. Bir yandan Amasya'nın tanıtımına katkıda bulunacak bu eser aynı zamanda tüm çocuklarımıza dağıtılarak onlara şehirlerini çok tatlı bir üslupla anlatacak. Daha sonra Anadolu'nun incisi diye bahsettiğimiz bu şehri anlatan eserlerimizi ülkemizin tüm şehirlerine ulaştırarak bir yandan ilimizin tanıtımını yapacağız bir yandan da çocuklarımızın tamamının kentimizi tanımasını bu vesileyle sağlamış olacağız.

Bu iş sadece maddi kaynakla değil projede yer alanların büyük çaba ve özverisiyle gerçekleşti. Çalışmaların hepsi çok güzel bir ahenk içerisinde gönüllülük ruhuyla gerçekleştirildi. Öncelikle bu projenin ortaya çıkmasında çok emeği olan ve daha sonrasında da fiilen içerisinde olarak ciddi anlamda vaktin ve emeğini harcayan eşim Hanımefendi Funda Varol'a teşekkür etmek istiyorum. Ayten Boz Hanımefendi'ye emekleri ve katkıları için teşekkür ediyorum. Hüseyin Güneş'e katkıları için teşekkür ediyorum. Seslendirmelerde her yaş grubundan çocuklarımız rol aldı. Öğretmen arkadaşlarımız rol aldılar. Hepsinin bu projenin ortaya çıkmasında tek tek çok büyük emek ve katkıları var. Bu proje onlara ait. Ortaya çıkan bu güzel çalışma için hepsini tek tek tebrik ediyorum. İl Milli Eğitim Müdürümüz ve müdürlük personeline, sivil toplum kuruluşlarımıza ve emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum." değerlendirmelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından Masallarda Amasya Serisi 1. Kitap olan Zümrüdü Ankanın Gizemi kitabından bir fragman izleyiciler ile paylaşıldı.

Ardından öğrencilerden oluşan çocuk korosu, büyük beğeni toplayan bir müzik dinletisi icra etti.

Son olarak Sayın Valimiz projede emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize plaketlerini verdi.

 

 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık