ANKARA KENT KONSEYİ YİYECEK-İÇECEK SEKTÖRÜ İÇİN TOPLANDI

Ankara Kent Konseyi (AKK), pandemi sürecinde zor günler geçiren yiyecek ve içecek sektörünün sorunlarını duyurmak ve yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek için "Pandemide Yiyecek-İçecek Sektörü ve Etkilenenler" konulu toplantı düzenledi.

ANKARA KENT KONSEYİ YİYECEK-İÇECEK SEKTÖRÜ İÇİN TOPLANDI
  • 01 Şubat 2021, Pazartesi 10:20

Ankara Kent Konseyi (AKK), pandemi sürecinde zor günler geçiren yiyecek ve içecek sektörünün sorunlarını duyurmak ve yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek için “Pandemide Yiyecek-İçecek Sektörü ve Etkilenenler” konulu toplantı düzenledi. Başkentli sektör temsilcilerinin talep ve sorunları ile çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıyı sosyal medya hesapları üzerinden duyuran Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da, “Evine ekmek götüremeyen her vatandaşımız için uykularımız kaçıyor. Çözüm ise dayanışmada. El ele vererek iyileşeceğiz” dedi.

Ankara Kent Konseyi (AKK), devam eden pandemi süreci nedeniyle iş yerlerini kapatmak zorunda kalan ve zor günler geçiren yiyecek ve içecek sektörünün temsilcilerini bir araya getirerek, yaşadıkları sorunları masaya yatırdı.

“Pandemide Yiyecek-İçecek Sektörü ve Etkilenenler” konulu toplantıya ev sahipliği yapan Ankara Kent Konseyi; ATO, ASO, Müzik-Sen ile Çankaya, Altındağ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüşerek, sektörün içinde bulunduğu krizin ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm önerilerini görüştü.

Toplantıyı sosyal medya hesapları üzerinden duyuran Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Evine ekmek götüremeyen her vatandaşımız için uykularımız kaçıyor. Çözüm ise dayanışmada. Ankara Kent Konseyimizin ev sahipliğinde müzisyenden garsona, valeden işletme sahibine kadar tüm kardeşlerimizin sorun ve taleplerini dinledik. Çözüm ise dayanışmada. El ele vererek iyileşeceğiz” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEK OLDU”

Daha önce sektör temsilcileriyle bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın son olarak hafta sonları yiyecek ve içecek sektörüne destek olmak amacıyla vatandaşlara yaptığı sipariş çağrısının ardından Gençlik Parkı Kabul Salonu'nda gerçekleşen toplantıya; Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu, Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ATO Başkan Vekili Temel Aktay, ASO Başkan Vekili Mete Çağlayan, Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Sinan Çinar, Altındağ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Rıza Yarar, Müzik-Sen Genel Başkanı İpek Koçyiğit, Ankara Lokantacılar Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, Ankara Kent Konseyi üyeleri ve çok sayıda işletmeci katıldı.

Pandemiden etkilenen sektörlere yönelik desteğin devam edeceğini belirten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş'ın evine ekmek götürmek derdinde olan her vatandaş için ne kadar kaygılandığına her gün şahidim. Aynı zamanda Sayın Mansur Yavaş'ın Büyükşehir Belediyesinin pandemiden dolayızarar gören kesimlere yönelik yapılabilecek her konuyu da başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili mercilere taşıdığına da Ankara Kent Konseyi Başkanı ile birlikte şahidiz. Pandemi süreci boyunca Türkiye'de yerel yönetimler Ankara Büyükşehir Belediyesinin uygulamalarını örnek aldı. Klasik bir yerel yönetim anlayışıyla davranmadık.”

İşletme sahiplerinin talep ve sorunlarını dinleyerek tek tek not alan Çokakoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

İşletmecilerimiz tarafından en fazla dile getirilen çifte cezalandırma konusunu Sayın Başkanımıza rapor olarak sunacağım. Çifte cezalandırmanın önüne geçmemiz lazım. Belediyelerin uyguladığı maddi desteklerle ilgili olarak da, kanunla belediyelerin meclis kararlarıyla bazı gelirlerinden vazgeçebileceği yetkisi verildi. Aşağı yukarı Türkiye'deki tüm belediyeler de bu yetkiyi vatandaşlarımızın, esnafımızın ve işletmecilerimizin lehine kullandı. Ancak bunu kanunun bize yetki verdiği ölçüde kullanabildik. Aksi durumda Sayıştay, belediyelere kanunla toplanması gereken bir gelirden nasıl vazgeçildiğini sorar.”

AKK BAŞKANI YILMAZ: “YENİ ÇÖZÜMLER HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Pandemi kısıtlamalarının uzaması halinde yeme içme sektöründeki işletmelerin yüzde 30’unun bir daha açılamama tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade eden AKK Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz da şöyle konuştu:

Hizmet sektöründe yer alan her bir işletme aslında kent konseyidir. İtirazlarını da dinleriz, hizmet de ederiz ve eleştirisini de kabul ederiz. Ankara Kent Konseyi olarak 550 bileşen ve 2 bine yakın gönüllüyle beraber her fikri değerli buluyoruz. Bugün duyduğumuz hiçbir söz bizi incitmedi. Ankara Kent Konseyi, pandeminin bedelini ödeyen sektör temsilcilerini bir araya getirerek kamu kurumu niteliğindeki sivil toplum örgütlerinin bu konudaki çalışmalarını duyurmak ve bu durumu görünür hale getirmek için bu toplantıyı yaptı.”

Salgın sürecinin uzaması nedeniyle yeni çözümlerin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Yeme-içme sektörüne getirilen sınırlama tedarikçi işletmelerde de iş kaybına neden oldu. Tarladaki üreticiden organizasyon firmasına ve kuryesine kadar çok geniş bir alan etkilendi. Sektörün faaliyetlerine yeniden başlaması halinde vaka sayılarında artışa neden olmayacak önlemler hayata geçirilmeli. Ekonomide her bir sektör birbirine bağlı. Her biri için çok hassas tavır içerisinde hareket ederek elimizden geleni yapmak bizim asli görevimiz. İş birliği içinde yol alabiliriz” ifadelerini kullandı.

Yeme ve içme sektörünün salgın sürecinde en çok etkilenen ilk 5 sektör arasında yer aldığını vurgulayan ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay da, Ankara Ticaret Odası’nın pandemi sürecinde üyeleri için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Gel-al veya paket servis gibi sistemler bütün işletmelerin alt yapısına uymadığı için işletmeleri kesin bir çözüme ulaştırmadı” dedi.

İŞLETMELER AÇILMAK İSTİYOR

Salgın sürecine bağlı alınan tedbirlerden en çok etkilenen sektörlerin başında yeme içme sektörünün geldiğine dikkat çeken işletme sahipleri toplantıda yaptıkları konuşmada; lokanta, restoran ve kafelerin kısa sürede açılmaması halinde ciddi sorunların yaşanacağını söylediler.

İşletmeciler, gerekli tedbirleri alarak işletmelerinin açılmasını isterken, merkezi hükümet tarafından yapılan desteklerin yeterli olmadığı görüşünde birleştiler. İş yerlerinin kapalı olmasından dolayı en büyük sıkıntıyı çalışanların yaşadığını anlatan ATO Lokanta Kafe Restoran Komitesi Meclis Üyesi Ayşe Nilay Çelik de şu değerlendirmelerde bulundu:

Geçtiğimiz sene mart ayında pandemiden dolayı işletmelerimiz kapatıldı. Dünya olarak hiç beklemediğimiz bir süreç içerisine girdik. Bu dönemde Ankara Büyükşehir Belediyesi başta çalışanlarımız olmak üzere bize çok büyük desteklerde bulundu. Çalışanlarımıza Ramazan ayında gıda yardım kolileri gönderildi. Çalışanlarımızın banka hesap numaraları istendi, başlatılan yardım kampanyasıyla maddi yardımlarda bulunuldu. Bu hizmetler bizleri ve çalışanlarımızı çok mutlu etti. Haziran ayında açıldığımızda da Büyükşehir Belediyesinin destekleri sürdü. İşletmelerimizin dezenfeksiyon işlemlerini gerçekleştirdi. Kasım ayında vaka sayılarındaki artıştan kaynaklı olarak tekrar kapandık. İlk kapanmanın verdiği zararı gideremeden ikinci kapatılma kararı bizleri daha büyük bir çıkmaza soktu. Bu toplantı sesimizi duyurmak ve taleplerimizi dile getirmek için bir vesile oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.”

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık