Trabzon Gemisi Ayakta Alkışlandı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Trabzon Gemisi "Enosis" isimli oyunla perdelerini sanatseverlere açtı.

Trabzon Gemisi Ayakta Alkışlandı
  • 23 Ocak 2019, Çarşamba 7:20

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Trabzon Gemisi Enosis isimli oyunla perdelerini sanatseverlere açtı. Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ilk gösterime yoğun katılım yaşandı. Oyunun ardından katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Atalarımızın ya istiklal ya ölüm dediği gerçek bir hikâyeyi anlatan bu oyunun vatan evlatlarımızın terörü yok etmek için ya istiklal ya ölüm diyecekleri bu güne denk gelmesine ben, Allahın (c.c.) bir tevafuku diyorum” ifadelerini kullandı.

“10 yıl belediye baklanlığı yaptım. Çok asfalt yaptım, parklar yaptım, bahçeler yaptım ama Trabzon Büyükşehir Belediyesin Şehir Tiyatrosunu kurabilmiş olmak benim iftihar ettiğim bir husustur” diyerek sözlerine başlayan Gümrükçüoğlu şunları kaydetti: “İnanılması güç, yaşanmış gerçek bir deniz serüvenini anlatan bu oyunda çelebimiz diyor ki, ‘ben bir avuç fındığımla da yaşarım. Açta dururum. Vatanım için her türlü fedakârlığı yaparım. Mustafa Kemal Atatürkün dediği gibi ya istiklal ya ölüm derim… 250 bin vatan evladı Çanakkalede ‘ya istiklal ya ölüm dedi. İstiklal Harbinde atalarımız öyle dedi. 120 bin vatan evladı Sarıkamışta ‘ya istiklal ya ölüm dedi. Yemen çöllerinde dedelerimiz ‘ya istiklal ya ölüm dedi. Hakkı ve adaleti dağıtmaya çalıştık. Beni en çok duygulandıran şu oldu: Trabzon Gemisi ile atalarımızın ‘ya istiklal ya ölüm dediği gerçek bir hikâyeyi anlatan bu oyun öyle bir zamana denk geldi ki, ülkemizin güneyinde insanlık için, terörü engellemek için, vatanımızın, milletimizin, devletimizin, bayrağımızın birlik ve beraberliği için vatan evlatlarımızın canlarını, ataları gibi ortaya koyacakları günlere rastladı. Mustafa Kemal Atatürk nasıl ‘ya istiklal ya ölüm dediyse bugün Devlet Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da aynı sesle ‘biz devletimiz, vatanımız, milletimiz, bayrağımız için ya istiklal ya ölüm deriz diye ifade ettiler. Yönetmenimiz bu oyuna aylardır hazırlandıklarını ifade etti. Bu oyunun böyle bir zaman denk gelmesine ‘ben Allahın (c.c.) bir tevafuku diyorum. Bu zamana denk gelmiş olması beni ayrıca duygulandırdı. Kıymetli sanatçılarımız söylenecek hiçbir söz bırakmadı. Onların sergilediği şu muhteşem oyun, tiyatronun nasıl muhteşem bir sanat olduğunu, nasıl büyük ve güzel bir anlatım olduğunu bugün bir kez daha yaşadım. Emeklerinden ötürü hepsine teşekkür ediyorum.

Devlet eski Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunun kurulmasından ötürü Başkan Gümrükçüoğlunu tebrik etti. Özak, “Büyükşehir Belediye Başkanımızı gönülden tebrik ediyorum. Gelişmişliğin göstergesi sadece bilim ve teknoloji değildir. Buna sporu kültürü ve özellikle sanatı ilave etmezsiniz hiçbir yere varamazsınız. O bakımdan sanata katkılarından dolayı özellikle böyle muhteşem bir şehir tiyatrosu kurdukları için Sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu gece çok duygulandık. Ben davet alınca hemen hikayeyi okudum. Bu gerçek bir hikaye. Bu gerçekleşen hadise nedeniyle Osmanlı Ordusunun o gemiden aldığı altınlarla Gazi Mustafa Kemal Atatürkün önderliğinde Yunanı denize dökebilmiş olarak yorumladım bu durumu. Biliyorsunuz Mondros Müzakeresi 1918de yapıldığında 1. Dünya Savaşındaki galip devletler ‘bu ülkeyi nasıl paylaşırız diye hesap yaparken dedelerimiz, o rahmetli nur yüzlü insanlar muhafaza-i hukuk cemiyetlerini kurarak kurtuluş savaşını başlattılar. Bu cemiyetlerin en önemlisi de Trabzonda kurulmuştur. Allah (c.c.) onlardan razı olsun” diye konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık