Çinin J-20 Savaş Uçağının Motoru 2018 Sonunda Üretilmeye Başlanacak

ABDde üretilen F-35lere rakip olması beklenen Çinin J-20 savaş uçağının motorunun bu yıl sonunda üretimin başlanabileceği iddia edildi.

Çinin J-20 Savaş Uçağının Motoru 2018 Sonunda Üretilmeye Başlanacak
  • 06 Eylül 2018, Perşembe 12:11
ABDde üretilen F-35lere rakip olması beklenen Çinin J-20 savaş uçağının motorunun bu yıl sonunda üretimin başlanabileceği iddia edildi.
Çinin savaş uçağı J-20, 2017 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmiş fakat yedek parça tedariki, yüksek ve vasıflı personel yetersizliği ve diğer teknolojik karmaşa ve eksiklikler nedeniyle seri üretime bir türlü geçilememişti. 5inci Nesil Rus savaş uçağı MİG 1.44 numunesi üzerinde çalışılarak projelendirilen uçağın en önemli özelliği F-35lerde olduğu gibi radara yakalanmamak. Çin, Asya Pasifikte F-35 savaş uçakları projesinde yer alan Avustralya, Japonya ve Güney Korenin üstünlüğünü yok edip bölgede yine hava gücü açısından dengeyi korumayı planlıyor.

En az 200 uçağa ihtiyaç var
Rus basını Çin askeri kaynaklarına dayandırarak yaptığı haberde, Çinin bölgede hava gücü bakımından dengeyi sağlamak için en az 200 J-20 uçağına ihtiyacı olduğunu yazdı. Daha önce üretilen j-20 uçaklarında Rusyadan direk satın alınan AL-31F motorları kullanılmıştı ama Çin kendi uçak motorlarını üretmek için çalışma yapmış, proje yarım kalmıştı.

Geçmişi çok eski
Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu tarafından geliştirilen tek kişilik, çift motorlu olan J-20 uçağını Pekin yönetimi ilk olarak 1990lı yıllarda projelendirdi. İlk olarak 2011 yılında uçmaya başlayan uçağı 2016 yılına kadar varlığı Çin tarafından kabul edilmedi. Eylül 2017de Çin hava kuvvetleri PLAAF uçağın aktif olarak filoda görevlendirildiğini açıkladı. Böylece J-20, F-22 ve F-35den sonra dünyada filolara katılan üçüncü 5inci Nesil uçak olarak tarihteki yerini almış oldu.

Tek pilotlu olarak tasarlandı
Uçak özellikleri itibariyle 1 pilot taşıyabiliyor. 20.5 metre uzunluğu olan uçağın yüksekliği 4 metre 45 santim. Kanat açıklığı 13 buçuk metre olan uçağın maksimum kalkış ağırlığı 37 tona kadar ulaşabiliyor. Toplamda 12 ton yakıt alabilen uçağın menzili ise 2 bin 700 kilometre olarak dizayn edildi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık