Nikaragua Cumhurbaşkanı Ortega Abdye Rest Çekti

Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, “ABDnin yapacağı en iyi şey burunlarını içişlerimize sokmamak olur” dedi.

Nikaragua Cumhurbaşkanı Ortega Abdye Rest Çekti
  • 06 Eylül 2018, Perşembe 14:13
Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, “ABDnin yapacağı en iyi şey burunlarını içişlerimize sokmamak olur” dedi.
Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, BM Güvenlik Konseyinin bugün yapılan toplantısında ülkedeki durumun incelenmesine yönelik alınan kararına tepki gösterdi. Ortega, ABDyi 18 Nisandan bu yana ülkede sürmekte olan sosyal ve politik krizlerin dışında kalmaya davet etti. Başkent Managuada düzenlenen yürüyüşe katılan Cumhurbaşkanı Ortega, Amerikaya ne demek isteriz? Eğer Nikaragua halkına yardım etmek istiyorlarsa, barışa katkıda bulunmak istiyorlarsa yapabilecekleri en iyi şey Nikaraguaya, Nikaragualılara saygısızlık etmemek olsun” restini çekti.

“Mücadeleyle savaşmak, mermilerle savaşmaktan daha iyidir”
Ortega, Washingtonun Nikaraguaya müdahale ettiği zamanları, “maalesef daha fazla acıya neden oldu” diye hatırlattı. ABDyi iç karışıklıkların nedeni olarak suçlayan Ortega, “Mücadeleyle savaşmak, mermilerle savaşmaktan daha iyidir. Ölüm istemiyoruz, acı istemiyoruz, sevinç istiyoruz. Aile arasındaki diyaloğu derinleştirmeye devam ediyoruz. Barışı pekiştirmek istiyoruz” dedi. Ortega, Managuadaki konuşmasında 14 Eylül 1856da, Nikaraguayı ve daha sonra Orta Amerikayı ele geçirmeyi amaçlayan Amerikan pilot William Walkerın yenildiği San Jacintonun savaşını da hatırlatarak, “Yankilerin kuzeydeki imparatorluklarının genişlemesine karşı ilk büyük zafer ifadelerini kullandı.
Öte yandan BM Güvenlik Konseyi bugün, Nikaraguadaki krizin ABD ile ilgili olduğunu ilk defa açıkladı. Ortega hükümetinin eylemlerini ve Rusyayı müdahalede bulunmakla suçladı. Nikaragua hükümeti, BM Güvenlik Konseyi toplantısında ülkede “hukuk ihlali” olduğu savunuldu ve “müdahale hakkının saklı olduğu hatırlatıldı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Nikaragua hükümetini 300den fazla şüpheli ölümün yanı sıra, yargısız infazlar, işkence, tıbbi bakımın engellenmesi, keyfi tutuklamalar, adam kaçırma, cinsel şiddet gibi hukuksuz olaylardan sorumlu tutuyor. Ortega ve Başkan yardımcısı olan eşi Rosario Murilloya yönelik gösteriler, sosyal güvenlik reformlarındaki başarısızlık nedeniyle 18 Nisanda başladı. İktidardaki 11 yılın ardından, Ortega hükümeti yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalarak istifası talep edildi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık