Nato Genel Sekreteri Stoltenberg: “Rusya Inf Antlaşmasını İhlal Etti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 3-4 Ekim tarihlerinde Brükselde düzenlenecek Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde düzenlediği basın toplantısında, Rusyanın Orta Menzili Nükleer Silahları Sınırlandırma (INF) Antlaşmasının ihlal edildiğini kabul ettiklerini söyledi.

Nato Genel Sekreteri Stoltenberg: “Rusya Inf Antlaşmasını İhlal Etti
  • 02 Ekim 2018, Salı 13:24
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 3-4 Ekim tarihlerinde Brükselde düzenlenecek Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde düzenlediği basın toplantısında, Rusyanın Orta Menzili Nükleer Silahları Sınırlandırma (INF) Antlaşmasının ihlal edildiğini kabul ettiklerini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 3-4 Ekim tarihlerinde Belçikanın Brüksel şehrinde düzenlenecek savunma bakanları toplantısına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg düzenlediği basın toplantısında iki gün boyunca üye ülkelerin Savunma Bakanlarının ilişkileri ve operasyonları bütün yönleriyle görüşeceklerini açıkladı. Bakanların, NATO birliklerinin doğru zamanda doğru yerde olmaları için çalışacaklarını ve yapılmış çalışmaları gözden geçireceklerini bildirdi.
Stoltenberg, Rusyanın son eylemlerinden ötürü Orta Menzili Nükleer Silahları Sınırlandırma Antlaşmasının (INF) tehlikeye atıldığını söyleyerek, “Rusyanın INF Antlaşmasını da dahil olmak üzere uluslararası taahhütlere saygı duymaması konusunda endişelerimizi sürdürüyoruz. Bu anlaşma bütün bir silah kategorisini feshediyor ve güvenliğimizin önemli bir unsurudur” ifadesini kullandı. Stoltenberg, Rusyanın antlaşmayı inkar etmesiyle birlikte 9M729 adlı yeni füze sisteminin varlığını kabul ettiğini hatırlatarak, “Ancak Rusya hala füze sistemleri hakkında güvenilir bir cevap vermedi. NATO olarak antlaşmasının ihlal edildiğine karar verdik. Bu sebeple, Rusyanın bu endişelerimizi acilen şeffaf bir şekilde ele alması gerekiyor” diye konuştu.

“İngiliz istihbaratına güveniyoruz”
Bir gazetecinin, eski Rus ajanı Sergei Skipralin İngilterede zehirlenerek öldürülmesi ve İngilterenin de Rusyayı suçlaması hakkında NATOnun ne düşündüğünü sorması üzerine Stoltenberg, “İngilterenin istihbaratına güveniyoruz, yüksek seviyeli İngiliz yetkililerle görüşüyoruz, bu konuyla ilgili görüşmelerimiz ve çalışmalarımız devam edecek” dedi.

“Gürcistan ile devam edeceğiz”
Gürcistanın NATO üyeliği sürecine Rusyanın verdiği tepkileri hatırlatan Stoltenberg, “Gürcistan özgür bir ülke, 2008 yılından beri NATO üyeliği için çalışıyor, kendileri istedikleri sürece Karadenizde birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Stoltenberg, bütün NATO üyelerinin Gürcistanın toprak bütünlüğünü desteklediğini hatırlattı.

İsim konusunda uzlaşmaya varılmadıkça Makedonya NATO üyesi olamaz
Makedonyanın isim değiştirme referandumunda başarısız olmasına değinen Stoltenberg, “Bundan sonraki aşamalar Üsküp yönetimini ilgilendiriyor. İsim konusunda uzlaşmaya varılmadıkça Makedonya, NATO üyesi olamaz” ifadelerini kullandı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık