Kktc Cumhurbaşkanı Akıncı: “Ucu Açık Sonuç Odaklı Olmayan Dipsiz Bir Sürece Dahil Olmayacağız”

TBMM Dışişleri Başkanı Volkan Bozkırı kabul eden KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı müzakere görüşmelerinde süreci uzatan Rum tarafına hitaben, Ucu açık sonuç odaklı olmayan dipsiz bir sürece dahil olmayacağız” dedi.

Kktc Cumhurbaşkanı Akıncı: “Ucu Açık Sonuç Odaklı Olmayan Dipsiz Bir Sürece Dahil Olmayacağız”
  • 17 Eylül 2018, Pazartesi 14:24
TBMM Dışişleri Başkanı Volkan Bozkırı kabul eden KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı müzakere görüşmelerinde süreci uzatan Rum tarafına hitaben, Ucu açık sonuç odaklı olmayan dipsiz bir sürece dahil olmayacağız” dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı Volkan Bozkırı kabul etti. Bozkır, göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini KKTCye gerçekleştirdiğini belirterek, Türkiyenin KKTCnin tüm sorunlarında yanında olma ve birlikte hareket etme kararlılığında olduğunu söyledi. Crans-Montana sürecinden sonra bir belirsizlik ve hayal kırıklığı ortamı doğduğunu ifade eden Bozkır, “Ancak Rum tarafının adeta süreci uzatarak zaman kazanmak ve bir anlamda kurdukları devlette Kıbrıslı Türkleri bir azınlık statüsünde yerleştirmek arzusu çok aşikâr şekilde ortaya çıktı” dedi.
TBMM Dışişleri Başkanı Bozkır, Türkiye olarak böyle bir ortamın meydana gelmesine izin vermeyeceklerini vurgulayarak, siyasi eşitlik temelinde bir arada yaşanması şansının gerçekleşmesinin kendilerinin de arzu ettiği bir sonuç olduğunu ancak bunun dışında emrivakilerle sonuç vermeyecek şekilde sürecin uzatılmasını istemediklerini belirtti. BM Genel Sekreterinin de artık sonucu olmayacak bir sürece girmeyi arzu etmediğini söyleyen Bozkır, BM Genel Sekreterinin danışmanı Luteun raporunu bugün sunacağını, Ekim ayı içinde yayımlanacak bu raporda arzu edilmeyen ifadelerin yer almaması için de hep birlikte gayret sarf edeceklerini ifade etti.

Biz aynı yerdeyiz isteyen gelir”
Bozkır, Doğu Akdenizdeki gazı taşımak için yapılan çalışmaların birçoğunun kabul edilebilir olmadığını, gazın Türkiye üstünden aktarılmasının tek çare olduğunu kaydederek, Biz sabrımızı koruyoruz, onlar da doğruyu bulacak” dedi.
ABnin kafasının karışık olduğunu, ırkçı hükümetlerle sorunlar yaşadığını söyleyen Bozkır, AB ile yaşanan kırgınlıklara da değinerek, “Biz aynı yerdeyiz bekliyoruz isteyen gelir” açıklamasında bulundu.

“Bozkırın seçilmesi Türkiye için hayırlı oldu”
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise Bozkırı geçmiş görevlerinden tanıdıklarını, Türkiyenin geleceğiyle ilgili görüşlerini yakından bildiklerini ve bunu Türkiye için hayırlı bulduğunu ifade etti. Akıncı, TBMM heyetini ağırlamaktan mutlu olduğunu da sözlerine ekledi. Akıncı, Bozkırın söyledikleri arasında kendilerinin de her zaman üzerinde hassasiyetle durdukları iki konunun altını çizmek istediğini dile getirdi.

Kıbrıs Türkü Rumların yöneteceği bir adanın azınlığı olamaz”
Kıbrıs Türkünün Rumların yöneteceği bir adanın azınlığı olmayacağını böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını vurgulayan Akıncı, 1960 anlaşmalarında da Kıbrıs Türkünün azınlık olarak nitelendirilmediğini tam tersine kurulan yeni devletin ortağı, iki temel unsurundan biri olarak nitelendirildiğini söyledi. Akıncı, hazmedilemeyenin de bu olduğuna işaret ederek, Adayı sadece kendilerinin saydılar, hatta onun ötesinde Yunanistanla da birleştirmek istediler. Bu mümkün değildi, nitekim de olmadı” dedi.
Sonraki süreçlerde hep altı çizilen en önemli hususlardan birinin siyasi eşitlik olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, 1968 yılında başlayan görüşmelerin 50nci yılına girdiğini, yarım yüzyıldır Kıbrıs sorununu çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

Çözüm artık aracı değil, sorunun bir parçası”
Bu konunun bir 50 yıl daha uzamasının artık düşünülemeyeceğini belirten Akıncı, bundan dolayıdır ki Crans-Montanadan beri sürekli ucu açık sonuç odaklı olmayan dipsiz bir sürece dâhil olmayacaklarını, buna sadece kendilerinin değil BM Genel Sekreterliğinin de sıcak bakmadığını ima ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, BMnin de artık bir sonuç görmek istediğini, çözümün aracı olmak yerine sorunun parçası haline geldiklerini ifade ederek, Barış Gücü 1964 yılında 3 aylığına adaya geldi, ne kadar daha buralarda olacaklarını onlar da sorgulamaya başladılar” dedi.
(EAB-MOŞ-NT-D)
Kaynak: İHA

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık