Kıbrısta, Tarihi Bm Genel Kurulu Öncesi Hazırlıklar Devam Ediyor

KKTC Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay ve TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı öncesinde strateji planlaması yaptı.

Kıbrısta, Tarihi Bm Genel Kurulu Öncesi Hazırlıklar Devam Ediyor
  • 17 Eylül 2018, Pazartesi 15:21
KKTC Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay ve TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı öncesinde strateji planlaması yaptı.
TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini KKTCye gerçekleştirdi. Bunun sadece bir protokol ziyareti olmadığını belirten Bozkır, bu vesile ile TBMM olarak Kıbrıslı Türklerin haklı davasında şimdiye kadar alınmış bütün kararların bilinciyle güçlü bir şekilde çalışacaklarını ve her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında arkasında olacağını teyit edeceklerini belirtti.
Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs sorunuyla ilgili bütün beklentilerinin ikinci plana atılamayacağını ifade eden Bozkır, Kıbrısın kendileri için her zaman birinci öncelik olduğunu vurguladı.
“Kıbrısta atılan her kalp atışını, nefes atışını biz Türkiyeden duyuyoruz. Sizin de aynı davranış içerisinde olduğunuzu biliyoruz” diyen Bozkır, BM Genel Kurul Toplantısı öncesinde orada nasıl bir strateji izlenebileceği, oradaki görüşmelerde nasıl bir tutum takınılabileceği konularında görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

BM Genel Sekreteri bizimle aynı görüşte”
Crans Montana sürecinden sonra Rumların gerçek niyetinin ortaya çıktığını belirten Bozkır, Bütün amaçları görüşmeler vasıtasıyla zaman kazanmak, elde ettikleri konumu güçlendirmek ve esas niyetlerinin Kıbrıslı Türkleri kurmuş oldukları sahte devletin bir azınlığı olarak görmek” diye konuştu.
Ucu olmayan sonuç alınması mümkün görülmeyen süreçlerin artık yararı olmayacağını düşündüklerini ve BM Genel Sekreterinin de aynı görüşte olduğunun görmekten memnuniyet duyduklarını kaydeden Bozkır, doğal kaynakların da bütün adaya ait olması gerektiğini kaydetti.
TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Ekim ayında meclis açıldıktan sonra Başbakan Tufan Erhürman ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersayı ağırlamak istediklerini ve Kıbrıs sorunuyla ilgili kamuoyu ve komisyonla görüşlerini paylaşmalarının böylelikle mümkün olacağını kaydetti. Bozkır, AKPA ve Avrupa Parlamentosuna katılan heyetlerle de gidiş ya da dönüşlerinde Ankarada bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını da ifade etti ve bu vesileyle ortak hareket tavırlarını birlikte belirleyecekleri söyledi.

“Kıbrıs sorunu, Türkiyenin en önemli sorunudur”
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, KKTC Cumhuriyet Meclisi ile TBMM arasında çok daha yakın koordineli bir iletişim sağlayarak özellikle dış ilişkiler anlamında daha etkin olmak için adımlar atacaklarını kaydetti. Uluçay, bu adımları atarken TBMM Dışişleri Komisyonuyla yakın bir çalışma içerisinde olacaklarını da belirtti. Uluçay, Cumhuriyet Meclisinin AKPA ve Avrupa Parlamentosunda lobi faaliyetlerinde bulunan milletvekilleriyle TBMM Dış İlişkiler Komisyonunun daha yakın ilişkiler içerisinde olacağını da ifade etti.
Kıbrıs sorununun kendileri için en önemli sorun olmaya devam ettiğini kaydeden Uluçay, Kıbrıs sorununun hak etmedikleri şekilde olumsuz yansımasını ortadan kaldırmak için yıllardan beridir verdikleri mücadeleye bundan sonra da devam edeceklerini belirtti. Uluçay, Cumhurbaşkanı Akıncı nezdinden New Yorkta yapılacak görüşmelerin de Kıbrıs sorununun sonuç odaklı bir bakış açısıyla görüşme sürecinin başlatılabilmesini sağlamasını umduklarını söyledi.
Eğer yeni bir müzakere süreci başlayacaksa, bunun mutlaka sonuç odaklı olması gerektiğini vurgulayan Uluçay, “Biz de Kıbrıs adasında gerek ekonomik anlamda gerekse doğal kaynakların ortak kullanılabilmesi, Kıbrıs Türk halkının dünyada hak ettiği yeri alabilmesi için mücadelemiz devam edecektir” dedi.
Uluçay, TBMM ile sadece Dışişleri bağlamında değil her alanda daha yakın bir ilişki oluşturacaklarını da vurguladı.
(EAB-MOŞ-NT-Y)
Kaynak: İHA

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık