Çavuşoğlu Arnavutlukta:“Suçlu İadesi Bekliyoruz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmit Bushati ile Tiranda düzenlediği basın toplantısında, Arnavutlukun FETÖ ile mücadelede geç kalmak üzere olduğuna işaret ederek, “Bu örgütün Arnavutluk için de tehlikeli olduğunu buradan hatırlatmak isterim” dedi.

Çavuşoğlu Arnavutlukta:“Suçlu İadesi Bekliyoruz”
  • 19 Ekim 2018, Cuma 15:24
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmit Bushati ile Tiranda düzenlediği basın toplantısında, Arnavutlukun FETÖ ile mücadelede geç kalmak üzere olduğuna işaret ederek, “Bu örgütün Arnavutluk için de tehlikeli olduğunu buradan hatırlatmak isterim” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmit Bushati ile Tiranda ortak basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arnavutlukun FETÖ ile mücadelede geç kalmak üzere olduğuna işaret ederek, “Bu örgütün Arnavutluk için de tehlikeli olduğunu buradan hatırlatmak isterim” dedi. Bakan Çavuşoğlu, “Şu da bir gerçek ki Arnavutlukta çok ciddi bir FETÖ yapılanması vardır. Diğer ülkelerde olduğu gibi özellikle eğitim ve eğitim kurumlarını kullanarak devlet eğitim sistemine sızıyorlar. Şu anda Kırgızistan dahil birçok ülkede adım atılması için çok geç kalınmıştı ve istese de adım atamaz” hatırlatmasında bulundu.
“Suçlu iadesi bekliyoruz”
FETÖnün Arnavutluk için de tehdit olduğunun tekrar altını çizen Bakan Çavuşoğlu, “Elbette iadesini talep ettiğimiz FETÖ mensupları var ve bunları Arnavutluktan bekliyoruz. Burada yine Türkiye aleyhine faaliyet gösteren kuruluşların da devralınması ya da kapatılmasını bekliyoruz. Tabi bu bizim en doğal hakkımız, bir dosttan bunu beklemekten daha doğal ne olabilir bu bizim beklentimiz. Ama bu örgütün Arnavutluk için de tehlikeli olduğunu buradan hatırlatmak isterim” uyarısında bulundu.
“İki ülkenin bakış açısı ortaktır”
İki ülkenin her zaman yakın iş birliği içerisinde olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Avrupa Birliği adaylığının karşılıklı desteklendiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Hemen hemen her konuda ortak pozisyon sergiliyoruz, bu esasen ilkeli bir tutumdur. Çünkü bölgedeki ve dünyadaki gelişmelere bakışımız objektiftir, dengelidir, sağlıklıdır. Ve biz bu anlayışla Arnavutlukun AGİT dönem başkanlığını OECD dönem başkanlığını destekliyoruz. Çok iyi bir başkanlık geçireceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kuruldu
Bugün parafları atılan “Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Mekanizmasının” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Edi Rama imzasıyla resmileşeceğini söyleyen Çavuşoğlu, “İnşallah resmi olarak gerçekleşecek ve ilişkilerimizi bir üst seviyeye taşıyacak. Buna benzer mekanizmayı 22 ülkeyle yürütüyoruz. Ortak bakanlar kurulu toplantısı şeklinde bir yıl Türkiyede bir yıl karşı tarafta düzenleniyor” açıklamasında bulunda bulundu.
“Maarif Vakfıyla yeni okullar açılacak”
Arnavutlukta Maarif Vakfı aracılığıyla yeni okulların da açılacağını söyleyen Çavuşoğlu, “Sadece buradaki öğrenciler için değil balkanlar ve ötesi için de önemli olacak” dedi ve iki ülke arasında bağların artacağına işaret etti. Türkiyenin Arnavutluktaki yatırımlarının ve Türk iş dünyasının firmaların yatırımlarının miktarı da her gün arttığına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, ikili ticaretin yaklaşık 3 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
“Restorasyonlara devam ediyoruz”
TİKA ve birçok kurumun Arnavutlukun dört bir yanında hiçbir karşılık beklemeden ve ön koşul gözetmeden restorasyon çalışmaları yaptığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “Namazgâh Camiinin restorasyonu için gereken desteği veriyoruz. İnşaatın tamamlanmak üzere olduğunu biliyorum. Biz bu tür yardımları yaparken elbette ev sahibi ülkenin taleplerini dikkate alıyoruz ve bunu yaparken de belirli bir şart koşmuyoruz” ifadelerini kullandı.
“Makedonyanın vereceği karara saygılıyız”
Makedonyanın isim değişikliğine yönelik soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Makedonyada referandumda yüzde 50nin altında katılım seviyesi vardı. Biz, Makedonyanın da Avrupa-Atlantik Örgütlerine entegrasyonunu güçlü bir şekilde destekliyoruz. Bu Yunanistanla müzakere sürecinde Makedonyaya hep şunu söyledik. ‘Siz neyi kabul ederseniz biz onu destekleriz Bugün Makedonyayı, Makedonya ismi ile NATO ile de tanıyan nadir ülkelerden birisiyiz. Makedonyanın vereceği karara saygılıyız. Referandumda Makedon halkının kararına katılarak ya da katılmayarak saygı duymak durumundayız. Ama her hâlükârda NATOnun Makedonyayı bizlerin de katkısı ile aday ülke olarak davet etti. Bu sürecin kesilmemesi lazım. NATO tarafından bunun devam ettirilmesi gerekiyor”

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık