Bakan Kurum: “Foçada Bir Hafta İçinde Denize Girilecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tüm ülke için stratejik planlar yaptıklarını vurgulayarak, “Mevcut binaların ya da bahçelerin altında otopark yapacağız. Konu ile ilgili yayınladığımız yönetmelik 15 Eylülde yürürlüğe girecek” dedi. Kurum, Foçada yaşanan deniz kirliliğinde yüzde 80-90 temizlik yapıldığını, bir hafta içinde denize girilebileceğini de söyledi.

Bakan Kurum: “Foçada Bir Hafta İçinde Denize Girilecek”
  • 08 Eylül 2018, Cumartesi 13:23
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tüm ülke için stratejik planlar yaptıklarını vurgulayarak, “Mevcut binaların ya da bahçelerin altında otopark yapacağız. Konu ile ilgili yayınladığımız yönetmelik 15 Eylülde yürürlüğe girecek” dedi. Kurum, Foçada yaşanan deniz kirliliğinde yüzde 80-90 temizlik yapıldığını, bir hafta içinde denize girilebileceğini de söyledi.
Bir dizi ziyaret için Bursaya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bursa Valisi İzzettin Küçükü makamında ziyaret etti. Valilik defterini imzalayan Kurum, basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Otopark yönetmeliğinin yayınlandığını ve 15 Eylülde yürürlüğe gireceğini dile getiren Kurum, “Bundan sonra yapacağımız tüm işlerde her daireye bir otopark yapacağız. Dolayısıyla şehrin merkezinde sokakları biraz daha rahatlatacağız. Sokak üzerinde değil, artık binaların altında otoparklarını her daireye bir otopark düşecek şekilde yapacağız. Yine önemli bir karar, ticari aks olan yerlerde konut alanı dahi olsa bu alanlarda hiçbir plan değişikliği yapılmaksızın hak sahibi isterse katlı bir otopark yapabiliyor. Dolayısıyla bu alanlarda da yine otopark ihtiyacının çözümünü plan değişikliği yapılmaksızın çözebileceğiz” dedi.
Tüm kamu alanlarında ilgili idarenin onayıyla yine otopark yapılabileceğini vurgulayan Kurum, “Otopark alanlarını mevcuttaki binaların ya da bahçelerin altına yapacağız. Yine şehir merkezlerindeki otopark ihtiyacı adına önemli bir çalışma olacak. Tüm ülke için mekansal stratejik plan hazırlıyoruz. Şehirlerin 1/100.000, 1/5.000, 1/25.000 ölçekli planlarını yeniden gözden geçiriyoruz. Bu planlara ilişkin bundan sonra yapılacak düzenlemelerde Park et devam et sistemini getiriyoruz. Toplu ulaşım noktalarında büyük otopark alanlarını, imar planlarında bırakılma zorunluluğunu getiriyoruz. Bu sayede insanlar toplu ulaşıma arabalarıyla gelecekler arabalarını park edecekler ve buradan toplu ulaşım ile şehir merkezine gidebilecekler. Şehir merkezine araba ile gelme ya da toplu ulaşıma gittiğinde arabayı nereye koyacağım kaygısını yaşamayacağız. Bu yönetmelik park ve meydanların altına da otopark yapabilme imkanını getiriyor. Bursa gibi büyük şehirlerimizin merkezlerindeki problemi tamamıyla aşabilecek bir düzenleme” diye konuştu.
Otoparkların yüzde 1ini bisiklet alanı, yüzde 5ini engelli park yeri, yüzde 2sini de elektrikli araç için ayırmak zorunda olunacağını ifade eden Kurum, “Yönetmelik 15 Eylülde yürürlüğe girecek. Bu tarihten önce ruhsat başvurusu yapmış, ruhsat işlemi devam eden, imar durum belgesi almış başvuru sahiplerini ilgilendirmiyor. Onlar isterlerse eski yönetmelikten faydalanabiliyor ancak bu tarihten sonraki başvurular için bu yönetmelik geçerli olacak” ifadelerini kullandı.

“Foçada kirlilik yüzde 80-90 seviyelerinde temizlendi”
İzmir Foçada yaşanan deniz kirliliği hakkında da açıklamalar yapan Kurum, “31 Ağustos tarihinde İzmir Foçada deniz kirliliği gerçekleşti. Bakanlığımız 100 kişilik bir ekiple olaya müdahale etti ve 3 Eylülde deniz kirliliği ile ilgili problem kontrol altına alındı. Kirlilik yüzde 80-90 seviyesinde temizlendi. Şu anda da ekiplerimiz sahada yoğun bir şekilde çalışıyor, bir hafta 10 gün içinde de ince temizlik bitirilip deniz kullanılabilir hale gelecek” dedi.
Bu kirliliğe sebep olan geminin Palu bayraklı Harrier gemisi olduğunu tespit ettiklerini aktaran Kurum, “23 gemiden numune aldık. Gemiler ile ilgili tespitleri TÜBİTAKa gönderdik ve laboratuvarda alınan numune tespitlerle sahadaki tespitlerin bir gemide uyuşması söz konusu oldu. Bu gemimiz 29 Ağustos tarihinde Türkiyeye giren Palu bayraklı Harrier isimli bir gemi. 38 bin 282 grostonluk bu gemi. Söz konusu gemi söküm işlemi için ülkemize gelmiş ancak fuel oil yakıtını denize bırakmış, buna ilişkin 2872 sayılı Çevre Kanunuyla söz konusu gemiye 1 milyon 650 bin lira söz konusu oldu. Yine sahada bu kirliliği temizlemek için harcadığımız yaklaşık 10-15 milyon lira tutarındaki bedel de gemi sahibinden tahsil ediliyor. Ayrıca ilgilileri hakkında da savcılığımız gerekli soruşturmayı yürütüyor. Denizlerimizde mavi bayraklı plajlarımızı artırma konusunda gayretimiz söz konusudur. Seviye olarak dünyada üçüncü sıradayız. Bu seviyeyi daha da yukarı çıkartacağız. Dolayısıyla kirliliğe sebep olacak hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Bursada kentsel dönüşümde problemli yerler üzerinde çalışılacak
Bursanın Türkiye ekonomisinin sanayi anlamında lokomotif şehri olduğunu dile getiren Bakan Kurum, “Ticari hareketliliği, inşaat hareketliliği, tekstil hareketliliği bu bölge ve etrafında hem iş, hem istihdam bölge için, ülkemiz için, coğrafyamız için her zaman önemli bir şehir olmuştur. Tarih şehrimiz, bir Osmanlı şehrimizdir. Bu manada bugün Bursamızı ziyarete geldik. Bursanın problemlerini yerinde görerek, tespit ederek, çözümü de burada yaparak gidermeye çalışacağız. Mevcutta kentsel dönüşüm ile ilgili problemlerimiz var. Bunların kentsel dönüşümün hızlandırılması noktasında kararlarını alacağız. Büyükşehir Belediyemizin mevcutta yapmış olduğu işlerde bu işlere hızlanma noktasında ilave Millet Parkı, Millet Kıraathanesi yapma noktasında tespit ve kararlarımız olacak. Mevcutta devam eden bir sanayi inşaatımız var, bu sanayi inşaatıyla ilgili yine toplantı yapacağız. Kentsel dönüşümde sahada birkaç alanda problemimiz var. Bunlar Nilüfer ve Yıldırım ilçeleri. Bunların da çözümlerini yine burada belediye başkanlarımız ile birlikte alıp inşallah yolumuza hızlı bir şekilde yürüyor olacağız” diye konuştu.
Bursanın Türkiye tekstilinin yüzde 22si, otomotiv üretiminin de yüzde 34ünü karşıladığını sözlerine ekleyen Kurum, “Gıda, tarım ve hayvancılık işinin yüzde 8ini, ihracatın da yaklaşık yüzde 7sini, ki bu 10 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiriyor. Bu manada Bursa hem bulunduğu konum itibariyle hem de sanayiye yaptığı katkıyla bizim için önem arz ediyor. O yüzden biz de ilk ziyaretlerimizden birini Bursaya gerçekleştirmiş olduk. İnşallah bugün kararlarımızı alıp hızlı bir şekilde sahada uygulamalarına geçeceğiz” dedi.
Bakan Kurum, 6 kişinin hayatını kaybettiği Aksarayda meydana gelen trafik kazası ile ilgili de, “6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 43 vatandaşımız da yaralı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık