Bakan Çavuşoğlundan F-35 Açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, F-35lerin Türkiyeye verilmesine karşı bir adımı istemediklerini zaten söylemişlerdi. 90 gün içinde rapor hazırlanıncaya kadar bir teslimat olmayacak ama pratikte de bunun bir anlamı yok, Türkiye zaten iki tanesini teslim aldı. İki sene boyunca uçaklar zaten orada olacak, pilotlarımız da orada eğitim süreci devam edecek. Yani askıya alındı gibi bir durum yok. Bizim ABDye tavsiyemiz, elinizde olan kozları Türkiye veya başka bir ülkeye karşı kullanmayın, bu ABDnin itibarını zedeliyor dedi.

Bakan Çavuşoğlundan F-35 Açıklaması
  • 15 Ağustos 2018, Çarşamba 14:17
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, F-35lerin Türkiyeye verilmesine karşı bir adımı istemediklerini zaten söylemişlerdi. 90 gün içinde rapor hazırlanıncaya kadar bir teslimat olmayacak ama pratikte de bunun bir anlamı yok, Türkiye zaten iki tanesini teslim aldı. İki sene boyunca uçaklar zaten orada olacak, pilotlarımız da orada eğitim süreci devam edecek. Yani askıya alındı gibi bir durum yok. Bizim ABDye tavsiyemiz, elinizde olan kozları Türkiye veya başka bir ülkeye karşı kullanmayın, bu ABDnin itibarını zedeliyor dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sudan Dışişleri Bakanı Al-Dirdiri Mohamed Ahmed ile bir araya geldi. İki bakan görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Sudanlı mevkidaşını ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Çavuşoğlu, Ortak Strateji Planlama Toplantısını gerçekleştirdiklerini belirtti. Çavuşoğlu toplantının Sudan ile ilk defa tesis edilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısının hazırlığı düzeyinde olduğunu ifade ederek ilk toplantıyı da en kısa sürede gerçekleştireceklerini vurguladı. Türkiyenin Afrika kıtasına verdiği öneme değinen Çavuşoğlu, Sudan Afrika için de bizim için de çok önemli ve stratejik bir ülkedir. Cumhurbaşkanımızın Sudana ziyareti çok başarılıydı, gördüğümüz ilgiden de çok mutlu olduk. Ayrıca önemli projeleri de hayata geçirmeye başladık. Türk Hava Yollarımız da önümüzdeki dönem Porto Sudana uçuşlarını başlatacak. Sudan bölgenin istikrarı ve ekonomik kalkınması açısından da kritik bir ülke. Güney Sudanda da iktidar ve muhalefet arasındaki sorunların çözülmesi ve iç barış için Sudan çok katkı sağlıyor. Kardeşim Al-Dirdiri özellikle bu konuyla ilgileniyor şeklinde konuştu.

Ticaret hacmini 1 milyardan 10 milyara çıkarmayı hedefliyoruz
Türkiyede bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti aktaran Bakan Ahmed ise Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi için hazırlıklar yapmaya başladıklarını ve toplantıları Ankarada gerçekleştirileceğini paylaştı. İki ülke arasındaki iş birliğine değinen Ahmed, Bir çok proje üzerinde beraber çalışıyoruz. İki ülke arasındaki uluslararası ticaret hacmini 1 milyardan 10 milyara çok kısa bir süre içinde çıkarma hedefimiz bulunmakta. Kademe kademe ilerliyoruz, daha da üst seviyede bir hedef belirleyeceğiz. Önümüzdeki döneme ilişkin umutluyuz. Afrikaya yeniden bir bağlantı kurulması üzerinde odaklanacağız mesajını verdi.

Herkes dolardan çıkmanın yolunu arıyor
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu ABDnın yaptırımlarına ilişkin, Esasen yaşanılan olaylar dünyanın gözünü açtı. Bugünkü Amerikan yönetiminin göreve geldiğinden itibaren saygısızca tutumunu herkes biliyordu. Elindeki ekonomik gücü her ülkenin aleyhine hoyratça kullanabileceğini biliyorlardı ama bir kez daha gördüler dolayısıyla şimdi dolardan çıkmanın yolunu herkes arıyor. Türkiye gücünü bugüne kadar kimsenin aleyhine kullanmadı. Türkiye insanı yardımda dünyanın en cömert ülkesi, tüm mazlumlar bunu görüyor. Her şerde bir hayır vardır, biz dik duruşumuzu sürdüreceğiz. Sorunları diploması yoluyla çözmek için gayretlerimizi devam ettireceğiz ama baskılara dayatmalara da boyun eğmeyeceğiz, ilkeli duruşumuzu sürdüreceğiz. Alınan tedbir ve politikaların faydasını görmeye başladık, piyasalar rahatladı, sermaye aynı şekilde dedi.

F-35 konusu askıya alınmadı
ABDnin F-35 tipi uçakları Türkiyeye teslim edip etmeyeceği yönündeki soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, ABD PKK/YPGye binlerce tır dolusu silah verdi. Yetmedi kargolarla taşıdı, o silahlar şimdi piyasada satılıyor. El-Nusranın da elinde görüyoruz veya DEAŞın. Diğer taraftan Türkiyede darbe girişiminde bulunan bir hain var ve ona destek veriyorlar. Benden belge istemesine gerek yok, aldığı her nefesi attığı her adımı sayıyor zaten. Üçüncü ülkelerdeki FETÖcüleri de korumaya çalışıyorlar. Neden destek çıkıyorsun? Bunları söyleyince Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları dik başlılık yapıyor. Dik başlılık değil biz doğruları söylüyoruz. ABDde ciddi bir karmaşa var. F-35 ile imzalanan belge biliyorsunuz 90 günde bir rapor sunulacak. Daha önceden zaten Savunma Bakanlığı kongreye mektubunu göndermişti. F-35lerin Türkiyeye verilmesine karşı bir adımı istemediklerini zaten söylemişlerdi. 90 gün içinde rapor hazırlanıncaya kadar bir teslimat olmayacak ama pratikte de bunun bir anlamı yok, Türkiye zaten iki tanesini teslim aldı. İki sene boyunca uçaklar zaten orada olacak, pilotlarımız da orada eğitim süreci devam edecek. Yani askıya alındı gibi bir durum yok. Bizim ABDye tavsiyemiz, elinizde olan kozları Türkiye veya başka bir ülkeye karşı kullanmayın, bu ABDnin itibarını zedeliyor diye konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık