Bakan Çavuşoğlu: “Rusya İle İlişkilerimiz Avrupa, Abd İle İlişkilerimize Bir Alternatif Değil”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiyenin Rusya ile ilişkilerinin Avrupa ve ABD ile ilişkilerine alternatif olmadığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu: “Rusya İle İlişkilerimiz Avrupa, Abd İle İlişkilerimize Bir Alternatif Değil”
  • 28 Ağustos 2018, Salı 12:32
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiyenin Rusya ile ilişkilerinin Avrupa ve ABD ile ilişkilerine alternatif olmadığını söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Litvanyaya düzenlediği resmi ziyaret kapsamında mevkidaşı Linas Linkevicius ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, “Biz insan haklarına ve demokrasiye saygılı bir ülkeyiz. Türk halkı da evrensel insan haklarına ve demokrasiye son derece bağlı bir halktır. Bu nedenle de söz konusu hain darbe girişimini 15 Temmuz gecesinde alaşağı etmişlerdir. Tabi ki bu süreç bizim Avrupa Birliği ilişkilerimize normalleştirmemize katkı sağlayacaktır. Litvanyaya destekleri nedeniyle çok teşekkür ediyoruz. Tabi ki realist davranıyoruz. Zorlukların farkındayız. Her şey teknik değil, her şey aslında standartlar ve kapıların açılması kapanması ile ilgili değil. Başka AB üyesi ülkelerdeki durum da önemli. Bizim önümüzde birçok aslında engelin teknik ve siyasi olmadığını biliyoruz” dedi.

“Bizim Rusya ile ilişkilerimiz Avrupa, ABD ile ilişkilerimize bir alternatif değil”
Türkiyenin Avrupa Birliği ile her konudaki müzakereye açık olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Biz Avrupa Birliğinin kapılarında 60 yılı aşkın bir süredir bekliyoruz. Hâlâ oradayız. Fakat Türkiye veya Türkiye gibi herhangi başka bir ülke diğer ülke arasında bir tercihe gitmek durumunda olmamalı. Böyle bir lüksümüz yok. Maalesef 16 yıl öncesine kadar Afrikaya gidemiyorduk örneğin, şu anda Afrikaya açılan dış politikamız ile birlikte 41 büyükelçiliğimiz bulunmaktadır. Afrika kıtası üzerinde, Latin Amerikada, Güneydoğu Asya bölgesinde, tüm Avrupa bölgeleri ülkelerinde aynı bölgelerde son derece aktif durumdayız. Onlar o ülkelere gidip faaliyetleri gerçekleştirdiğinde sorun yok fakat Türkiye söz konusu kıtalara erişim sağladığında Türkiye sorgulanıyor. Türkiyenin dış politikasında radikal bir değişiklik var mı yok mu diye tartışmalar başlıyor. Bir çok üye devlet Rusya Federasyonu ile daha iyi ilişkiler konusunda girişimde bulundu. Onlar yaptığında sıkıntı yok. Türkiye Rusya ile yakınlaştığında veya bölgesel konularda her zaman sorgulanan ülke konumundadır. Dolayısıyla bizim Rusya ile ilişkilerimiz Avrupa, ABD ile ilişkilerimize bir alternatif değil. Her ne kadar ABD ile şuanda bazı sıkıntılarımız da olsa şuanda bunların üstesinden diplomasi ile gelmeye çalışıyoruz. Türkiye dış politikasını bu bölgede başarılı bir şekilde dengeleyebilir” diye konuştu

“Tehdit dilini bir kenara bırakmak lazım”
ABD kongresinden Türkiyeye gelen heyetin, S-400lerden vazgeçilmesi durumunda F-35lere ilişkin yaptırımların kaldırabileceğine yönelik mesajına ilişkin ise Çavuşoğlu, “Her şeyden önce iki ülke arasında diyaloğun olması önemli. Şu andaki sorunları çözmek için çok çaba sarf ettik. Kongre üyelerinin de Türkiyeye gelmesi önemli. ABDde farklı düşünceler, farklı kurumlar pozisyonlar var. Tam bir karmaşa var. Türkiyenin önemini bilen ve Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi için çalışan kongre üyeleri de var. Bu temaslar önemli ama artık ilişkileri geliştirmek için tehdit dilini bir kenara bırakmak lazım. Ya da normalleştirmek için kabul edilemez şartlar da koymamak lazım” dedi.
Türkiyenin şu anda acil olarak hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Bu hava savunma sistemini müttefiklerimizden başta ABD olmak üzere almak istedik. Çaba sarf ettik. Fakat bu ülkeler bize satamadı ya da satmak istemedi. Bizim de acil ihtiyacımız var dolayısıyla biz bir yerden almak durumundayız” diye konuştu.
ABDnin F-35lerle ilgili şartlar koşmaya devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, “Herkeste füze var. Bu füzelere karşı kendi ülkemi savunacak sistemi almak durumundayım. Bu benim için bir tercih değil bir zorunluluktur” diye konuştu.

“ABD ile olan tüm sorunlarımızı iki eşit ortak gibi konuşup çözüp yolumuza devam etmek isteriz”
Türkiyenin F-35in ortağı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Zaten bazı parçalar Türkiyede üretiliyor. Bu çok taraflı bir projedir. Türkiye de bunun bir parçasıdır. ‘Ben istedim Türkiye çıkar bu yaklaşım yanlıştır. Uluslararası hukuk var. Kovboy filminde olduğu gibi ben istediğimi yaparım derse o zaman bunun da bir karşılığı olur. Biz ABD ile olan tüm sorunlarımızı iki eşit ortak gibi konuşup çözüp yolumuza devam etmek isteriz. Tek tarafın baskısı ve dayatmasıyla olacak işler değil” dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık