Antalya 3. Etap Raylı Sistem Projesinin Temeli Atıldı

Büyükşehir Belediyesi 3. Etap Raylı Sistem Projesi’nin temeli Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Başkan Türel tarafından atıldı

Antalya 3. Etap Raylı Sistem Projesinin Temeli Atıldı
  • 11 Haziran 2018, Pazartesi 7:14

Antalyanın en büyük projesine kazma vuruldu

Büyükşehir bir rekora daha gidiyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi Varsak-Zerdalilik 3. Etap Raylı Sistem Projesinin temeli atıldı.  Başkan Menderes Türel, yaklaşık 700 milyon liraya mal olması beklenen projenin Antalyanın kamu kaynakları ile yapılmış en büyük projesi olduğunu söyledi. 

Büyükşehir Belediyesi Antalyayı en çağdaş toplu ulaşım aracı olan raylı sistem hattıyla örmeye devam ediyor. Rekor sürede tamamlanan Meydan-Kepezaltı ilk etabı, Meydan-Aksu 2. Etabının ardından Antalya şimdi de Varsak-Zerdalilik arasında olacak 3. Etap Raylı Sistem hattı ile tanışıyor. 25 kilometrelik 3. Etap Raylı Sistem Hattı Projesinin temeli törenle atıldı. Törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani,  AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Kepez Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Başkan Menderes Türel, 3. Etap Raylı Sistem Hattı Projesinin Antalyanın en büyük projesi olduğunu belirterek, “Antalya tarihinde kamu kaynakları ile yapılmış 700 milyon liranın üzerinde bir yerel yönetim projesi bugüne kadar söz konusu olmamış. Antalyamızın tarihi günlerinden birisini daha yaşıyoruz” dedi. 
Antalya hizmete açtı
2004 yılında ilk kez göreve geldiklerinde Antalyanın hizmete aç ve ihmal edilmiş bir şehir durumunda olduğunu anlatan Türel, şunları söyledi: “Bu şehir için yapacaklarımız var dedik. Elimizi taşın altına koyduk ve Antalyanın hizmet yolculuğuna çıktık. Bizim vaatlerimiz bizim projelerimiz en başta siyasi rakiplerimizi çok şaşırttı. Ürküttü. Bizim ne dediğimizi anlayamadılar bile. Anlayamadıkları için bize hayalci suçlaması yaptılar. Halkımız bize güvendi ve hizmet imkanını verdi. Yola devam dedi. İşte o günlerde söylediklerimizi tek tek gerçekleştirdik. Tabiri caizse jet hızıyla çalıştık. Çalışmaya da devam edeceğiz.”
Hizmet etmekten açılış yapmaya fırsat yok
Birçok projeyi dünya rekorlarına imza atacak zamanda bitirdiklerinin altını çizen Başkan Türel, “İşte ikinci etap raylı sistem, ilk etap raylı sistem, hepsi dünya rekorlarında bitti. Kendi rekorlarımızı kendimiz kırıyoruz. Hizmetlerimiz saymakla bitmiyor. Gıyasettin Keyhüsrev Kavşağı Antalyanın en büyük kavşağı. Üç ay önce hizmete girdi. Hala resmi açılışını yapmadık. İşte Kepez için Antalyanın arka bahçesi değil ön bahçesi olacak demiştik, oldu.  Yetmiyor. Türkiyenin de ön bahçesi oluyor. İki gün önce Kepez Santral Kentsel Dönüşüm Projesinin temelini attık. İnşaatlar 5-6 kata gelmiş biz daha töreni yeni yapıyoruz. 8 milyar bu proje. Kepezin adeta ön bahçesi olarak Kepez Santralde bambaşka yaşam ortaya çıkacak” diye konuştu.
Hayal kuruyorlar diyenlere en güzel cevap
“2004 yılında raylı sistem yapacağız dediğimizde hayal kuruyorlar diyenlere bugün en güzel cevabı buradan veriyoruz” diyen Başkan Menderes Türel şöyle devam etti: “Birinci etap bitti. İkinci etap bitti. Şimdi üçüncü etap da bitecek. Dördüncüsü de yolda o da gelecek. Onu da metro olarak getireceğiz. Büyük Limandan Kunduya kadar uzanacak ve bir kolu da Varsaktan geçen bir hat olacak. 1. Aşama raylı sistemimizi o zaman 1,5 yılda tamamlamış dünya rekoru demiştik. Ve açılışını da Sayın Cumhurbaşkanımız yapmışlardı. Benim bir yol kazası diye tanımladığım 2009 yılında seçimlerde bizi hayalcilikle suçlayan o zihniyet iş başına geldi. 1 metre raylı sistem ekleyemediler. İlk dönem 11 kavşak yaptık hamdolsun şimdi 27 tane daha ekledik onlara ama bir tane kavşak bile yapamadılar. Antalya 5 sene de 15 sene kaybetti. Ne yaptılar ne ürettiler hafızanızı hiç zorlamayın. Koskocaman bir sıfır.”
700 milyon liraya mal olacak
3. Etap Raylı Sistem Hattı Projesinin sözleşmesini 20 Nisanda imzaladıklarını hatırlatan Başkan Türel, şu bilgileri verdi: “Hızlı bir şekilde inşaatımız başladı. Varsaktan bu tarafa doğru geliyor.  Otogar kavşağında yakında çalışma başlıyor.  Ve aynı zamanda Muratpaşa tarafında Meltem Kavşağında da üniversite kampüsünde de çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde birkaç ay içerisinde başlayacak. 700 milyon liralık bir proje. Yeni araçlarla birlikte yaklaşık 55 kilometrelik Antalyada entegre bir raylı sistem hattına sahip oluyoruz. Yeni alacaklarımızla birlikte araç sayımız 55e ulaşacak. Üçüncü etabımızın toplam uzunluğu 24.9 kilometre. 38 istasyon durak olacak. 1 tanesi de yer altı istasyonu olacak.”
Hazine garantisiz kredi itibarımızı gösteriyor
Proje için Dünya Bankası Kuruluşu IFC‘nin ilk defa Türkiyede Hazine garantisi olmadan belediyeye kredi imkanı tanıdığını vurgulayan Başkan Türel, “İşte Büyükşehir Belediyesinin itibarı budur. Belediyenin hatırına dünyanın en büyük kredi kuruluşu gereken krediyi seferber ediyor” dedi.
Dünyaya yetişiyorum Antalyadaki açılışlara yetişemiyorum
Bakan Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı konuşmada, “Çok yoğun bir dış politika izliyoruz ama Antalyaya geldiğimde özellikle Büyükşehir Belediyemizin ve Kepezin yaptığı hizmetlerin temelini atmaktan ve açılışını yapmaktan başım dönüyor. Tüm dünyaya yetişiyoruz, Antalyadaki hizmetlerin açılışını yapmaya ve temelini atmaya yetişemiyoruz. Ama bundan da büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz” dedi.
Başkan Türeli kutladı
Raylı sistemin vatandaşların toplu taşıma talebini karşılayan çok önemli bir proje olduğunu belirten Çavuşoğlu şunları aktardı: “Menderes Türel ilk döneminde bunu yaptığı için çok eleştirildi. Ama şimdi herkes kullanıyor. Referandum yapıyor. Demokratik bir şekilde yüzde 90dan fazla evet çıkıyor, destek çıkıyor.  Bu da güzel bir uygulama Menderes Türeli ayrıca tebrik ediyorum.  İşte modern bir şehir böyle olur. Sizlerin desteği ile mega projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Güçlü hükümet, güçlü Türkiye, güçlü meclis sayesinde artık Türkiyenin şaha kalkma zamanıdır.”
Sıkı pazarlık
Konuşmaların sonunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projenin planlanandan daha kısa sürede bitirilmesi konusunda yüklenici MAKYOL İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Çebi ile pazarlık yaptı. Sıkı pazarlık sonunda Mart 2019da tamamlanması planlanan Varsak- Otogar etabının Aralık 2018de, Haziran 2019da tamamlanması planlanan Otogar-Üniversite etabının da Mart 2019da hizmete sunulması sözü alındı. 
İftar sofrasında 7 bin kişi oruç açtı
Temel atma törenini ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi Kepez Belediyesi önünde iftar sofrası kurdu. 7 bin kişinin katıldığı iftar sofrasına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valili Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti İl Başkanı Ethem Taş, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş birlikte orucunu açtı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık