Almanya Başbakanı Merkel Azerbaycanda

Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Azerbaycanın başkenti Baküde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi.

Almanya Başbakanı Merkel Azerbaycanda
  • 25 Ağustos 2018, Cumartesi 17:15
Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Azerbaycanın başkenti Baküde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi.
Kafkasyadaki temaslarına devam eden Almanya Başbakanı Angela Merkelin son durağı Azerbaycan oldu. Merkel, Baküde yer alan Zagulba Sarayında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı. Karşılama töreninde iki ülkenin ulusal marşları çalındı ve sonrasında Merkel ile Aliyev ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi.

Ermenistanın Dağlık Karabağ işgali görüşüldü
İkili, görüşmenin ardından basının karşısına çıktı. Aliyev basın toplantısında yaptığı konuşmada Merkelin ziyaretinin önemli olduğunu belirterek, Ziyaretiniz çok önemlidir. Bugün gündemimizde olan birçok konuyu ele aldık. Özellikle Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili bilgi verdim. Bu işgal sonucunda 1 milyondan fazla Azerbaycan vatandaşı göçmen durumunda yaşıyor dedi.

Ticaret hacmi arttırıldı
İki liderin bugün Azerbaycan ve Almanyanın iş adamları ile görüşeceğini açıklayan Aliyev, Alman şirketlerin Azerbaycandaki faaliyetlerinin genişletileceğini söyledi. Aliyev, Son 15 yıl içinde Azerbaycana 250 milyar dolar sermaye yatırıldı. Bu rakamın yarısı yabancı sermayedir. Enerji güvenliği konusuna önem veriyoruz. Azerbaycan bu konuda kendi üzerine düşeni yapıyor. Avrupanın enerji güvenliğini temin edilmesine katkı sağlıyor dedi.

Güney Gaz Koridoru tarihi bir hadisedir
Aliyev, Özellikle Güney Gaz Koridorunun gerçekleştirilmesi tarihi bir hadisedir. Bu çok büyük ve geniş çaplı bir projedir. 40 milyar dolar talep eden bir projedir. Bu proje başarıyla gerçekleştirildi. Demokrasi ve insan haklarının korunmasını da ele aldık. Bu alanda işbirliğimizi devam ettirmeyi düşünüyoruz ifadelerini kaydetti.

Bizim güçlü ilişkilerimiz var
Azerbaycanı ilk defa ziyaret ettiğini vurgulayan Merkel, Azerbaycan gelenekleri olan bir devlettir. Bizim güçlü ilişkilerimiz var. Bölgede Azerbaycan gibi güçlü ticari ortağımız var. Azerbaycanda 150 Alman şirketi faaliyet gösteriyor. Almanya, Azerbaycanın ekonomisine olumlu katkılar sağlayabilir. Azerbaycanın Avrupanın enerji güvenliğinde büyük rolü var. Güney Gaz Koridoru ve Bakü-Tiflis-Akhalkalaki-Kars(BTAK) demiryolunun açılışına önem veriyoruz. Bu Avrupa ile ticari hacminin iyileştirilmesine ve genişletilmesine hizmet edecektir dedi.

Dağlık Karabağ konusunda Almanya çözümden yana
Azerbaycanda iç meseleler ve insan hakları konusunda da görüşmelerinin olduğunu söyleyen Merkel, Dağlık Karabağ sorununu da ele aldık. Almanya bu sorunun Minsk grubu kapsamında çözülmesinin tarafındadır. Ermenistanda yeni hükümetin kurulması gerçekliktir ve bu sorunun çözüme varması için katkı sağlayabilir. Almanya da bu konuya dahil olabilir. Azerbaycanın Rusya, İran ve Türkiye ile bağlantıları var. Biz bütün sorunların barışçıl yolla çözülmesinden yanayız diye konuştu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Azerbaycan Şehitliğini ziyaret ettikten sonra Azerbaycandan ayrıldı. Merkelin Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycanı kapsayan üç günlük Kafkasya ziyareti Azerbaycandan ayrılmasıyla sona erdi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık