Abd Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov İle Görüştü

ABD Başkanı Donald Trumpın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Azerbaycanın başkenti Baküde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile görüştü.

Abd Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov İle Görüştü
  • 24 Ekim 2018, Çarşamba 16:33
ABD Başkanı Donald Trumpın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Azerbaycanın başkenti Baküde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile görüştü.
Azerbaycan temasları kapsamında başkent Baküde bulunan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ilk olarak Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ile görüştü. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ikili arasında gerçekleştirilen görüşmede Azerbaycan ve ABD arasındaki işbirliğinin yanı sıra bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, Azerbaycanın ABD ile ilişkilere büyük önem verdiğini belirterek, özellikle terörle mücadelede bir dizi alanda yakın işbirliğinin devam ettiğini vurguladı. Mammadyarov, ABD hükümeti tarafından Azerbaycanın inisiyatifinde yürütülen projelere verdiği destek için teşekkür etti.
Çeşitli ülkelerdeki iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesinin önemini vurgulayan Bolton, ABD ile Azerbaycan ilişkilerinin stratejik öneme sahip olduğunu dile getirerek, Azerbaycanın terörle mücadele çerçevesinde Afganistandaki operasyonlara katkısının çok takdir edildiğini ifade etti.
Boltona Ermenistan-Azerbaycan sorununun barışçıl çözümü yönünde yapılan görüşmeler hakkında bilgi veren Memmedyarov, mevcut statükonun kabul edilemez ve devam etmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Sorunun çözümünü barışçıl yolla sağlamak için öncelikle Ermenistanın Azerbaycanın işgal altındaki topraklarından çıkması gerektiğini ve bu bölgelerden zor gücü ile kovulan insanların evlerine geri dönmek zorunda olduğunu dikkat çekti.
Görüşmede Azerbaycanın girişimiyle hayata geçirilen enerji, ulaşım ve transit projeleri, özellikle Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, Güney Gaz Koridoru ve karşılıklı ilgi duyulan alanlarda görüş alışverişinde bulunuldu.

Bolton- Aliyev Görüşmesi
John Bolton, daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Görüşmede çeşitli alanlarda Azerbaycan ve ABD arasında başarılı bir işbirliği sağlandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, AGİT Minsk Grubunun eş başkanı olarak, Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ sorununun çözüm yollarının aranmasında ABDnin önemli bir rol oynadığını kaydetti. Azerbaycanın Afganistandaki barışı koruma operasyonlarına katıldığını ve katılan asker sayısının 120ye çıkardığını vurgulayan Aliyev, Azerbaycanın ayrıca bu operasyonlar için önemli nakliye ve lojistik desteği sağladığını belirtti.
Aliyev, Azerbaycan ve ABD arasında enerji alanında yüksek düzeyde işbirliği gerçekleştirilmekte ve bu da büyük küresel projelere yol açmaktadır. Bu da bölgesel gelişime katkıda bulunur. Güney Gaz Koridoru projesinin büyük önem taşıyor. 40 milyar dolar değerinde ve Avrupanın en büyük altyapı projesi olan bu proje tamamlanacak ve bu da Avrupanın enerji güvenliği ve bölgesel istikrarına katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.
Azerbaycana yaptığı ilk ziyaretten memnunluk duyduğunu belirten Bolton, Azerbaycanla ilişkilerin ABD için yüksek öncelik teşkil ettiğini vurguladı ve siyasi, ekonomik, güvenlik ve diğer alanlarda da ilişkilerin öneminin arttığını bildirdi.
Azerbaycanın dünyanın çok stratejik bir bölgede yerleştiğinin altını çizen Bolton, Azerbaycanın uluslararası enerji konularında önemli rolü dikkate alınarak ABD hükümeti, Azerbaycan ile enerji alanında, uluslararası terörizm, insan ticaretine karşı mücadele ve diğer alanlarda işbirliğini daha da genişletmek için istekli. Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ sorununun Azerbaycan tarafının en önemli önceliği olduğunu kaydeden Bolton, ziyaretinin amaçlarından birinin, bu sorunun çözümüne ilişkin durumu değerlendirmek olduğunu belirtti.
(KN-YM-NT-D)
Kaynak: İHA

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık