Şırnakta “Uluslararası İbnül Cezeri” Paneli Düzenlendi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Şırnakta, “Uluslararası İbnül Cezeri” paneli düzenlendi.

Şırnakta “Uluslararası İbnül Cezeri” Paneli Düzenlendi
  • 30 Ekim 2018, Salı 16:45
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Şırnakta, “Uluslararası İbnül Cezeri” paneli düzenlendi.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Şırnak Üniversitesi (ŞÜ) 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Uluslararası İbnül Cezeri” paneli Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Panele, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı, eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç, ŞÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Erkan, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Maşalı, kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı. “Uluslararası İbnül Cezeri” panelinin açılışında konuşan Vali Mehmet Aktaş, panelin kentte düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, terörün üzerini örttüğü değerlerin ortaya çıkmasına katkı sağlayacağına inandığını aktardı. Şırnakın Nuh Peygambere ev sahipliği yaptığını, kentin tufandan sonra huzur bulup, farklı dilleri ve kültürleri barındırdığını söyledi. Şırnakın konumu itibarıyla tarihi bir bölgede bulunduğuna dikkat çeken Aktaş, “Bölgemizin, ülkemizin yetiştirdiği din adamları ve alimlerden biri de İbnül Cezeridir. Kendisi ilim, irfan dünyamızı aydınlatmış, çok önemli insanları yetiştirmiştir. Bir proje ürünü olan PKK terör örgütü emperyalist güçler tarafından kollanmış, akıttığı gözyaşının, kanın yanında en büyük yıkımı başta inanç değerlerimiz olmak üzere kültürel değerlerimize vermiştir. Allahın izniyle polis, asker, korucumuz ve en önemlisi halkın desteğiyle bu terör belasından kurtuluyoruz. Şırnak eskiden olduğu gibi ilim irfan yuvaları ile birlik beraberliğimize müzahir olacak bir yer olacaktır” dedi.

“80 esere sahip”
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı da İbnül Cezerinin hayatının ilim ve irfan ile geçtiğini vurgulayarak, “Birçok ülkeyi gezerek, yüzlerce talebe yetiştiren Cezeri, 80 esere sahip. İbnül-Cezeri, gerek yaşadığı dönemin otoritesi olması gerekse kendisinden sonra yaşayan, özellikle kıraat alimlerinin neredeyse tamamını etkilemesi sebebiyle Kuran ve kıraat tarihinde tartışmasız bir kişilik olarak kaynaklarda yerini almış, kıraat ilminin en önemli otoritelerinden kabul edilmesi ve eserleri ilk başvuru kaynakları arasında olması nedeniyle gündemdeki yerini daima muhafaza etmiştir. İbnül-Cezeri, özellikle kıraat ilminin Osmanlı topraklarında yayılmasında son derece önemli bir isimdir. Bu ilmi ondan öğrenen birçok Osmanlı alimi söz konusudur. Hayatının hemen hemen tamamını öğrenme ve öğretmeye ayıran İbnül-Cezeri, başta kıraat olmak üzere, tefsir, hadis, fıkıh, kelam, siyer, tarih, siyaset bilimi, dil ve edebiyat, tıp, astronomi, tasavvuf gibi neredeyse her branşta önemli eserler vermiştir. İbnül-Cezerinin, 82 yıllık ömrünün yaklaşık 75 yılını kıraat ilmine vakfettiği ifade edilir” diye konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık