(Özel) Down Sendromlular İçin Örnek Obezite Projesi

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Ulusal Down Sendromu Derneği, Down sendromlu bireylerde yüzde 70lere varan obezite sorunu üzerine düğmeye bastı. Bayraklıda bulunan Saime İsmet Şen Sağlık Kompleksi Obezite Danışma Birimine ücretsiz başvuran Down sendromlu bireyler ve aileleri, birlikte zayıflıyor. İzmir İl Sağlık Müdürü Bedia Salnur, Buradan tüm Down sendromlu çocuğa sahip olan ailelere çağrıda bulunuyoruz; çocuğunuzun beslenme alışkanlığında yanlış varsa gelin bunu sağlıklı bir beslenme alışkanlığına dönüştürelim dedi.

(Özel) Down Sendromlular İçin Örnek Obezite Projesi
  • 27 Eylül 2018, Perşembe 9:42
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Ulusal Down Sendromu Derneği, Down sendromlu bireylerde yüzde 70lere varan obezite sorunu üzerine düğmeye bastı. Bayraklıda bulunan Saime İsmet Şen Sağlık Kompleksi Obezite Danışma Birimine ücretsiz başvuran Down sendromlu bireyler ve aileleri, birlikte zayıflıyor. İzmir İl Sağlık Müdürü Bedia Salnur, Buradan tüm Down sendromlu çocuğa sahip olan ailelere çağrıda bulunuyoruz; çocuğunuzun beslenme alışkanlığında yanlış varsa gelin bunu sağlıklı bir beslenme alışkanlığına dönüştürelim dedi.

Down sendromlu bireylerde, genetik yapıları ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle çağımızın hastalığı obeziteye daha sık rastlanıyor. Bu sebeple İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Ulusal Down Sendromu Derneği işbirliği yaptı ve Obezite ile Mücadele ve Sağlıklı Beslenme projesi geliştirdi. Buna göre, İzmir ve çevresinde yaşayan Down sendromlu bireyler ve aileleriyle birebir görüşmeler yapıldı. Down sendromlularda obezite görülme sıklığı oranının yüzde 70lere vardığı gözlemlenince, obezite sorunu yaşayan gençler ve aileleri Bayraklıda bulunan Saime İsmet Şen Sağlık Kompleksi Obezite Danışma Birimine yönlendirildi. Şimdiye dek 15 genç ve ailesi, burada kendileriyle yakından ilgilenen diyetisyen Pınar Dellal gözetiminde keyifle zayıflıyor. Çocuklarına kilo verdirmede sorun yaşayan aileler ve kendilerini daha sağlıklı hisseden Down sendromlu bireylerin mutlulukları gözlerinden okunurken, İzmir İl Sağlık Müdürü Bedia Salnur da proje ile ilgili ailelere çağrıda bulundu.

Down sendromlu bireylere özel
İzmir İl Sağlık Müdürü Bedia Salnur, proje hakkında şu bilgileri paylaştı: “Down sendromlu bireylerimiz, genetik özellikleri ve beslenme alışkanlıkları bakımından obeziteye eğilimli oluyorlar. Bu sebeple öncelikle, İzmirdeki Down sendromlu çocuklarımızın aileleriyle bir görüşme yapıldı. Yüzde 30dan yüzde 70lere varan bir oranda obezite tespit ettik. Bu genel bir sorunsa, ‘ne yapabiliriz diye düşündük. Zaten ilçe sağlık müdürlüklerimizde vatandaşlara ücretsiz hizmet veren obezite danışma birimlerimiz mevcut. Bayraklıdaki Obezite Danışma Birimini Down sendromlu bireylerimize özel kıldık. Buradan tüm Down sendromlu çocuğa sahip olan ailelere çağrıda bulunuyoruz; çocuğunuzun beslenme alışkanlığında yanlış varsa gelin hem diyetisyenimizle, hem uzman arkadaşlarımızla birlikte bunu sağlıklı bir beslenme alışkanlığına dönüştürelim.”

Kalp ve şeker hastalığı riski daha fazla
Down sendromlu bireylerde kalp rahatsızlığı riskinin daha fazla olduğunu hatırlatan Salnur, şunları söyledi: “Obezite zaten kalp ve şeker hastalığına sebebiyet veren bir durum. Down sendromlu bireylerde daha fazla kalp ve şeker hastalığı olabileceğini biliyoruz. Bizim onlar için özel bir proje geliştirmemiz bir zaruretti. Down sendromlu bireyler bizlerin zenginliği. Onlar kadar hayat dolu çocuklar, gençler yok. Biz onlara sahip çıkarsak onlar da bize sahip çıkacak.”

“Oğlumla birlikte ben de 2 kilo verdim”
21 yaşındaki oğlu Osman Türkegülün 3 ayda 4 kilo verdiğini belirten anne Seviha Türkegül de, “Osmana kilo verdirmek benim için büyük sıkıntıydı. Osman beni dinlemiyordu ama diyetisyenimiz Pınar Hanımın ‘Osman yapabilirsin demesi Osmanı azimlendirdi. Artık giydiği kıyafetler daha rahat oluyor. Ona ‘Osman zayıflamışsın dediklerinde çok mutlu oluyor. 3 ayda 4 kilo vermesi bizim için mutluluk. Ben de onunla birlikte 2 kilo verdim” ifadelerini kullandı. Zayıflamaya başladığı için çok mutlu olduğunu belirten Down sendromlu Osman Türkegül de, “Diyetim çok güzel gidiyor. 4 kilo verdim. Daha az ekmek yiyorum” dedi.

“Benim güzelliğimi ve zayıflığımı kıskanıyorlar”
18 yaşındaki kızı Berfin Aşıkın 3 ayda 3 kilo verdiğini söyleyen anne Serpil Aşık da, “Berfin kilo veremiyordu. Çok zorlanıyorduk. Buraya gelince kamçılanmış oldu. Pınar Hanım çocukları ve bizi çok güzel motive ediyor. Berfin buraya istekle geliyor. ‘Anne bunu yemeyeyim. Pınar Ablaya gideceğim, kilo almayayım diyor. 3 ayda 3 kilo verdi” diye konuştu. Down sendormlu Berfin Aşık da, “Diyet çok güzel gidiyor. Herkes bana bakıyor. Benden gözlerini alamıyorlar. Benim güzelliğimi ve zayıflığımı kıskanıyorlar” diyerek duygularını ifade etti.

Şimdiye dek 15 genç ve ailesi başvurdu
Ulusal Down Sendromu Derneğinden Hatice Erken Ayan da, şunları söyledi: “Down sendromlu bireylerin obezite ile ilgili sorunlarını, aslında sorun çok ileri boyuta varmadan çözmek için bir proje başlattık. Hem Down sendromlu gençlerimiz ve aileleri daha sağlıklı bir hayata kavuşacak, hem de sorun ileri aşamaya gelmeden çözülerek devletin bu alandaki mali yükü de ortadan kalkacak. Şu an 15 gencimiz ve ailesi diyetisyen eşliğinde gözlemleniyor ve büyük oranda başarıya ulaşıldı. Proje paydaşlarımıza ve proje koordinatörümüz Ulusal Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Topala teşekkür ediyoruz.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık