Msf, Kongoda Ebolayla Mücadele Çalışmalarını Devrediyor

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Kongo Demokratik Cumhuriyetinin Ekvator Eyaletinde iki ay süren acil müdahalenin ardından eboloyla mücadele faaliyetlerini sivil toplum kuruluşlarına devrediyor.

Msf, Kongoda Ebolayla Mücadele Çalışmalarını Devrediyor
  • 04 Temmuz 2018, Çarşamba 10:17
Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Kongo Demokratik Cumhuriyetinin Ekvator Eyaletinde iki ay süren acil müdahalenin ardından eboloyla mücadele faaliyetlerini sivil toplum kuruluşlarına devrediyor.
MSF, Kongo Demokratik Cumhuriyetinin (Kongo DC) Ekvator Eyaletinde iki ay süren acil müdahalenin ardından, ebolayla mücadele faaliyetlerini Kongo DC Sağlık Bakanlığına ve Mbandaka, Bikoro, İtipo ve İbokodaki sivil toplum kuruluşlarına devrediyor. “Ebola salgını henüz resmen sona ermedi ama sağlanan ilerlemeden çok memnunuz diyen MSFnin Ekvator Eyaletindeki Acil Durum Koordinatörü Henry Gray, bölgedeki son durum hakkında şunları söyledi: Mevcut vaka sayısının az olması ve Kongolu çalışanların salgınla mücadelede giderek uzmanlaşması nedeniyle, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının birlikte başladığımız tıbbi müdahaleyi bizzat tamamlamasının gayet yerinde olacağını düşünüyoruz.
Resmi olarak 8 Mayıs 2018de ilan edilen ebola salgını sırasında Bikoro, İtipo, Mbandaka ve İbokoda Sağlık Bakanlığına bağlı olan ve MSFnin destek verdiği ekipler, ebola olduğu doğrulanan 38 kişiye sağlık hizmeti verdi. Bu kişilerin 24ü iyileşerek evlerine geri dönerken, ne yazık ki 14 hasta hayatını kaybetti. Ebolayla uyumlu belirtiler gösteren 120den fazla hasta ise karantinaya alınarak ebola testinden geçirildi ve testten negatif sonuç çıkmasıyla birlikte evlerine döndüler.

Ebolayla mücadeleyi yerel makamlar ve kuruluşlar sürdürecek
Ebolayla mücadele çalışmalarının devredilmesi, 20 Haziranda İtipo Hastanesinde MSFnin kurduğu Ebola Geçiş Merkezinin kapatılmasıyla başladı. Ebola şüphesi bulunan tüm yeni hastalar artık, ALIMA adlı kuruluşun idaresinde bulunan yakındaki Ebola Tedavi Merkezinde bakım altına alınacak. ALIMA ebolanın etkili olduğu bölgelerde topluluk içi çalışmalar ve takip faaliyetlerini de üstleniyor. Kuruluş ayrıca ebola geçirip iyileşen kişiler için kurulan bir klinikte Sağlık Bakanlığına da destek olacak.
MSF, İtipodaki devir sürecinin ardından, Bikoro Hastanesindeki Ebola Tedavi Merkezinin 25 Haziranda Sağlık Bakanlığı çalışanlarına devretti. Bundan böyle ebola virüsü bulaştığından şüphe edilen kişilerin karantinaya alınmasına yönelik çalışmaları bakanlık çalışanları koordine edecek. Bikoroda yürütülen topluluk içi sağlık bilgilendirme çalışmaları, takip, dezenfeksiyon ve cenazelerin güvenli şekilde defnine yönelik çalışmalar, Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşları tarafından yapılacak.
Şu anda bir MSF ekibi Mbandaka Hastanesinde küçük bir karantina ünitesi kuruyor. Ünite tamamlandıktan sonra gelecek yeni şüpheli vakalar burada karantinaya alınıp test edilecek. MSF tarafından Mbandakanın dışında kurulan 40 yataklı Ebola Tedavi Merkezi de Temmuz ayı başında dezenfekte edilecek ve sökülecek.
İboko Hastanesinde bulunan Ebola Tedavi Merkezi ise, 15 Temmuz itibarıyla MSFnin desteklediği ve Sağlık Bakanlığına devredilecek son tesis olacak. Bu zaman zarfında MSF, ebola takibine ve topluluk içindeki çalışmalarına devam edecek. Ayrıca tesisin içinde çocuk sağlığı ve enfeksiyonu önleme alanında faaliyet göstererek hastaneye destek olacak.

Ebola aşı halkası tamamlandı
6 Hazirandan bu yana yeni ebola vakası bildirilmediğinden, MSF ekipleri Dünya Sağlık Örgütü çalışanlarıyla birlikte, ebola olduğu doğrulanan hastalarla temas etmiş herkese ve bu temaslıların temas ettiği herkese yeni geliştirilen rVSVDG-ZEBOV-GP ebola aşısını uygulayarak “aşı halkasını” tamamlamış bulunuyor. Aynı zamanda Bikoro ve İboko sağlık bölgelerinde hastayla temasa en yatkın şekilde çalışan herkesin aşılanması da 23 Haziran itibarıyla tamamlanmış durumda.
Doğrulanan yeni ebola vakaları çıkmadığı takdirde, MSFnin aşı yaptığı en son sağlık çalışanlarının 21 günlük takip süresi ve dolayısıyla MSFnin Ekvator Eyaletindeki aşılama çalışmaları 14 Temmuz itibarıyla tamamlanmış olacak.
Doğrulanan başka ebola vakası görülmemesi halinde 22 Temmuzda Kongo DC Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından salgının resmen sona erdiği ilan edilecek. Bu tarih, Bikorodaki Ebola Tedavi Merkezinde hayatını kaybeden, doğrulanmış en son ebola hastasının güvenli bir şekilde gömülmesinden 42 gün (ebolanın kuluçka süresinin iki katı) artı 1 gün sonrasına denk geliyor.

Şiddet olayları ve diğer salgınlar büyük tehdit oluşturuyor
MSFden Acil Durum Koordinatörü Gray, bölgedeki mevcut tehditlere karşı şunları söyledi: “Bu ebola salgınına karşı uluslararası toplumdan kuvvetli bir cevap gelmiş olması bizim için teşvik edici oldu. Fakat Kongo Demokratik Cumhuriyeti halkı için sıtma, kızamık, kolera veya şiddet olaylarına bağlı yerinden edilme vakaları, eboladan çok daha büyük bir tehdit. MSF olarak Kongo DC Sağlık Bakanlığıyla birlikte ülkenin çeşitli bölgelerinde sürdürdüğümüz tıbbi faaliyetlere ek olarak, şimdi Mbuji Majide (Doğu Kasai Eyaleti) yeni bir kolera salgınına müdahale ediyoruz ve Tshikulada (Orta Kasai Eyaleti) kısa süre önce patlak veren şiddet olaylarının sonuçlarına karşı en iyi müdahale biçimini saptamaya çalışıyoruz”

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık