Her Yıl 1,5 Milyon İnsan Hepatitten Hayatını Kaybediyor

Dünyada 400 milyon hepatitli hasta var ve yaklaşık 1,5 milyon insan hepatit nedeniyle yaşamını yitirdi. Küresel bir sağlık problemi haline gelen ve insanların sağlığını tehdit eden hepatit virüslerine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü, 28 Temmuzu Dünya Hepatit Günü olarak kabul ediyor.

Her Yıl 1,5 Milyon İnsan Hepatitten Hayatını Kaybediyor
  • 28 Temmuz 2018, Cumartesi 11:28
Dünyada 400 milyon hepatitli hasta var ve yaklaşık 1,5 milyon insan hepatit nedeniyle yaşamını yitirdi. Küresel bir sağlık problemi haline gelen ve insanların sağlığını tehdit eden hepatit virüslerine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü, 28 Temmuzu Dünya Hepatit Günü olarak kabul ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü 28 Temmuz tarihini “Dünya Hepatit Günü” olarak kutluyor. Örgütün amacı bu gün aracılığı ile hepatite dikkat çekerek, üye ülkeler arasında koordinasyon sağlamak, dayanışmayı arttırmak, insanları hepatit konusunda bilinçlendirip farkındalığı arttırmaktır.
Laboratuvar testleri önemli
Hepatitin en önemli belirtisi cilt ve göz aklarının sararması, idrarın çay rengi çıkması, bulantı, kusma, iştahsızlık ve karın ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkan hepatitin, her zaman sarılık belirtisiyle seyretmeyeceğine dikkat çeken Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Çakır, “Sarılığın hepatite bağlı olup olmadığı ancak laboratuvar testleriyle ortaya konabilir” dedi.
Dövme yaptıranlar dikkat
Hepatite neden olan virüsler (A, B, C, D, E tipleri) farklılık göstermekte olup, bulaşma açısından ikiye ayıran Çakır şöyle konuştu: “Hepatit A ve E, yiyecek-içeceklerden bulaşabilir. Hepatit B, C ve D ise kan ve vücut sıvıları ile veya doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilir. D hepatiti, B hepatitinin kardeşidir ve ancak B hepatiti varsa bulaşır. Yani B hepatit virüsü, Dye “Süt anneliği” yapar. Kan ürünlerinin nakli, kulak delinmesi, dövme yaptırılması, diş tedavisi, manikür, pedikür veya cinsel ilişki sırasında B, C ve D hepatitleri, hastaların vücut sıvılarından sağlıklı kişilere bulaşır.”
Hepatit, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilir
Hepatitlerin üzerinde bu kadar ısrarla durulmasının nedeni, kan ve vücut sıvıları ile bulaşan türlerinin sıklıkla kronikleşmesi olduğuna dikkat çeken Çakır, “Bu kronik hepatitlerin hepsi olmasa da bir bölümü uzun yıllar sonra siroza, bu sirozluların bir bölümü de karaciğer kanserlerine yol açabileceğini belirterek şunları ekledi: “Karaciğer sirozu ve kanserleri kronik B, C ve D hepatitlerinin en önemli komplikasyonu olarak kabul edilir. Ancak her kronik B, C ve D hepatitinde sirozlaşma görülmez. Bazen bu virüsler hastaya zarar vermeden karaciğerde sessizce ve sinsice yerleşip kalabilir. Biz bu durumdaki hastalara “Taşıyıcı” diyoruz.
A ve B hepatitlerine karşı aşı geliştirildi
DSÖ, dünyada 400 milyon hepatitli olduğunu, her yıl yaklaşık 1,5 milyon insanın hepatit nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi. Bu ölümlerin çoğu B ve C hepatitinin kronikleşmesi ile görülüyor. Kronikleşerek siroz ve karaciğer kanserlerine yol açma riski olan hastalığın en azından B türünün aşısının olması önemli bir şanstır diyen Çakır, İşte DSÖ, “Dünya Hepatit Günü” gibi kampanyalarla konuya dikkat çekerek, “Her tür hepatitin bulaşmasını engellemeyi, A ve B hepatit aşılarının kullanımını arttırarak sağlıklı kişileri bağışıklamayı, özellikle C hepatit virüsüne ait aşı keşif çalışmalarını desteklemeyi, bu yolla hepatiti kontrol altına alarak hastalığın ve yol açtığı ölümlerin önüne geçmeyi amaçlıyor” diye konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık