Doğu Anadoluda İlk: Endoskopik Damar Çıkarma Yöntemi Yapıldı

Koroner by-pass ameliyatında kapalı, kısa bir kesi ile damar elde edilmesi yöntemi Doğu Anadoluda ilk kez Erzurumda yapıldı.

Doğu Anadoluda İlk: Endoskopik Damar Çıkarma Yöntemi Yapıldı
  • 11 Temmuz 2018, Çarşamba 12:31
Koroner by-pass ameliyatında kapalı, kısa bir kesi ile damar elde edilmesi yöntemi Doğu Anadoluda ilk kez Erzurumda yapıldı.
Kalp rahatsızlığı dolayısıyla Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Polikliniğine giden 75 yaşındaki R.K isimli hasta Kalp Damar Cerrahisine nakledildi. Prof. Dr. Yahya Ünlünün incelemeleri üzerine by- pass ameliyatına karar verildi. Ameliyatta Doğu Anadoluda ilk kez uygulanan endoskopik damar çıkarma yöntemi yapıldı. 5 doktorun girdiği ameliyat başarıyla tamamlandı.
Ameliyatı başarıyla gerçekleştiren Prof. Dr. Yahya Ünlü, Doğudaki bir hastanede böyle bir hizmet verdikleri için mutlu olduklarını ifade ederek Koroner arter hastalığının tedavi yöntemlerinden biri olan by- pass ameliyatlarında, göğüs duvarı atar damarı ile koldan alınan atar damarlar dışında, daha çok bacaktan alınan toplardamarlar kullanılıyor ve bu işlem için 50 santim ile 90 santim arasında uzun bir kesi gerekiyor. Bu kesi yaranın iyileşme sürecini uzun bir döneme yaymakta, bacakta yara yeri enfeksiyonlarına neden olabilmekte, hastanın hareket kabiliyetini kısıtlamaktadır. Bacak ağrısı ve sinir arazına bağlı duyu kayıpları, yanma-batma, karıncalanma hissi olabilmektedir. Koroner arter hastalığının cerrahi tedavisinde kullanılan en güncel yöntem, endoskopik olarak safen venin (bacaktaki yüzeysel toplardamar) çıkarılmasıdır. Endoskopik damar çıkarma yönteminde (EVH), bacaktan toplardamarın veya koldan atardamarın çıkarılması için yaklaşık 2 santimlik ufak bir kesi yapılıyor ve işlem, kamera yardımıyla endoskopik olarak gerçekleşiyor. Endoskopik safen ven çıkarma yöntemi ülkemizde çok az sayıdaki kalp merkezinde yapılmakta. Biz bu hizmeti Erzurumda vermenin mutluluğunu yaşıyoruz şeklinde konuştu.

EVH ile yara iyileşmesine bağlı pek çok sorun ortadan kalkıyor
Ünlü, Bu yöntemle yapılan ameliyat sırasında ve sonrasında daha az acı, daha küçük yara izi ve çok kısa sürede ve daha hızlı iyileşme imkanı sağlıyor. Küçük kesi sayesinde enfeksiyon riskini minimize eden bu yöntem, yoğun bakım sürecini de kısıtlıyor. Bu yöntem özellikle kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerde büyük bir avantaj sağlıyor. Hastalar, daha az enfeksiyon riski ve yara kompilikasyonlarıyla daha kısa sürede iyileşebiliyorlar. Hastaların yara sorunlarına bağlı olarak tekrardan hastaneye yatış oranı da aynı ölçüde azalıyor dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık