Trabzonun Fethi Önümüzdeki Yıldan İtibaren 15 Ağustosta Kutlanacak

Trabzonun Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilişinin 557. yıl dönümü coşkuyla kutlanıyor.

Trabzonun Fethi Önümüzdeki Yıldan İtibaren 15 Ağustosta Kutlanacak
  • 26 Ekim 2018, Cuma 16:23
Trabzonun Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilişinin 557. yıl dönümü coşkuyla kutlanıyor.
Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde gerçekleştirilen fetih kutlamalarına Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu,Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Pürsümlü, askeri, sivil erkan, öğrenciler ve hazır bulundu.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı konuşmasında, fethin artık 15 Ağustosta kutlanacağını belirterek, Trabzonun fetih tarihi üzerine yapılan araştırmaların artık netleştiğini söyledi.
Fethin bundan sonra 26 Ekimde değil 15 Ağustosta kutlanacağını açıklayan Kınalı, “Bilindiği üzere Trabzonumuzun 1461 yılının 26 Ekiminde fetih edildiği kabul edilerek kutlamalar yıllarca bu tarihte yapılmıştır. Konuyla ilgili olarak detaylı araştırmalar yapan tarihçilerimiz, Trabzonumuzun gerçek fetih tarihinin 15 Ağustos olduğunu ortaya koymaktadır. Büyükşehir Belediyemiz bu hususun net olarak tespiti için tarihçileri bir araya getirerek 11 Ekim 2017 tarihinde Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde düzenlediği sempozyumda bu incelemelerin ortaya konulmasını temin etmiş ve tarihi komisyon raporunda Trabzonun 1461 fetih tarihini 15 Ağustos olarak beyan etmiş ve kararlaştırmıştır. Trabzonun fethi, fetih tarihi, fethin gerçekleri, önemi ve Trabzonun fethinden sonra Osmanlılar tarafından şehir ve bölgede yapılan iskân gibi hususlar değerlendirilerek Trabzonun Osmanlılar tarafından fethi tarihinin yanlış olup gerçek fetih tarihinin 15 Ağustos olduğunu ortaya koymuşlardır. Bu nedenle bundan sonraki fetih kutlamaları 15 Ağustos tarihinde tertip edilecektir. Bu yıl, 26 Ekimde son kez fetih kutlaması yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Trabzonun fethinin 557.ci kutlamaları çerçevesinde Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından halka Osmanlı şerbeti ikramı gerçekleştirildi. Trabzon Olgunlaşma Enstitüsünün ‘İhtişamdan Zarafete Projesi ürün sergisi Trabzon Büyükşehir belediyesi tarihi binasında sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımının 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Meydanına gerçekleştirdiği konser katılımcılara heyecanlı anlar yaşattı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık