(Özel) Saklı Kalmış Lezzet ‘Çullama

Kahramanmaraşta geçmişten günümüze gelen çullama tatlısı ev hanımları tarafından hazırlanıp sofralardaki yerini almaya başladı.

(Özel) Saklı Kalmış Lezzet ‘Çullama
  • 01 Eylül 2018, Cumartesi 9:02
Kahramanmaraşta geçmişten günümüze gelen çullama tatlısı ev hanımları tarafından hazırlanıp sofralardaki yerini almaya başladı.
Kahramanmaraşta Dulkadiroğlu Beyliği döneminden kaldığı tahmin edilen kente özgü tatlı, ev hanımı Yasemin Kırıcı tarafından hazırlanarak yeniden yaşatılıyor. Kahramanmaraşta yaşayan Kırıcı, kentin geçmişten kalma damak tadını mutfağında hazırladı.
Bastığı yumurta ve una bulandırdıktan sonra yağda kızartan Yasemin Kırıcı, içine ceviz veya fıstık bırakarak tatlandırdıktan sonra çullama tatlısını hazırlamış oluyor. Çullama tatlısını ninelerinden öğrendiğini ve gelecek nesillere aktarmak istediğini söyleyen Kırıcı, geçmişin lezzetlerini hazırlamaktan mutlu olduğunu dile getirdi.
Kırıcı, Evde geçmişten kalma yemeklerimizle uğraşmak ve onları hazırlamayı çok seviyorum. Kahramanmaraşımızın bu konuda çok zengin bir şehir olduğunu düşünüyorum. Ananelerimizin ve ninelerimizin çok güzel yemekleri vardı. Bu lezzetlerimiz gittikçe kayboluyordu ve ben bu lezzetleri ortaya çıkarma adına çalışmalar yapmaya başladım. Çullama tatlısı da çok eski bir lezzet, birçok yerde pestil diye biliniyor ancak biz Kahramanmaraşta bastık diyoruz. Bu bastığın içine ceviz doldurup sarılıyor ve samsa haline geliyor. Hazırlanan samsayı yağda kızartıp akıta bandırdıktan sonra fıstık bırakıyoruz üzerine. Ortaya çıkan tatlıya ise Kahramanmaraşta ‘çullama diyoruz.

Maraş lezzetleri evlerde saklı kaldı
Çullamanın Kahramanmaraşın eski ve lezzetli bir tatlısı olduğunu söyleyen Kırıcı, Kahramanmaraş beylik bir şehir olduğu için tatlının da tarihinin çok eski olduğu söyleniyor. Bu tatlımız yıllardır artık sofralardaki yerini almaz olmuştu ama yeni nesil çok beğenmeye başladı. Benim amacım unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri ortaya çıkartmaktır. Çullamanın Kahramanmaraşta herhangi bir yerde satışı mümkün değil ve evlerde yapılan bir tatlı türüdür. Kahramanmaraşta lezzetlerin birçoğu hep evlerde saklı kalmış durumda diye konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık