(Özel) Kırgız “Eleçek” Kültürü Yaşatılıyor

Kırgızistanın başkenti Bişkekteki Kurmancan Datka Heykeli yanında “1 saatte 100 kadına eleçek sarma” etkinliği düzenlendi.

(Özel) Kırgız “Eleçek” Kültürü Yaşatılıyor
  • 28 Temmuz 2018, Cumartesi 8:35
Kırgızistanın başkenti Bişkekteki Kurmancan Datka Heykeli yanında “1 saatte 100 kadına eleçek sarma” etkinliği düzenlendi.
Bu yıl 13üncüsü düzenlenen Uluslararası “Oymo 2018” El Sanatları Festivali çerçevesinde “Saatte 100 eleçeği sarma” adlı etkinlikte, göçebe yaşayan Kırgızların kültürünü yeniden canlandırmayı amaçlayan Kiyiz Düynö (Keçi Dünyası) Kamu Vakfı, etkinliğe katılan 100 kadına geleneksel başlık olan “eleçek” sardırdı. Kiyiz Düynö (Keçi Dünyası) Kamu Vakfı Başkanı Ayday Asangulova, Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Aynura Temirbekova da eleçek sardı. Basın mensuplarına açıklama yapan Ayday Asangulova, Kültür Bakanlığının bu etkinliği desteklemesi büyük bir gururdur. Ablanın (Aynura Temirbekova) kendisi de eleçeği ilk kez sarıyormuş. İnşallah, kadınlarının geleneksel başlığı olan eleçeği UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesine dahil etmeyi amaçlıyoruz dedi.
Eleçekin, Kırgızların göçebe hayatında çeşitli yönlerde kullanıldığını söyleyen Kiyiz Düynö gönüllüsü Nazira Akmatkalı Kızı, Göçebe olarak yaşayan atalarımız kadınların soğukta ve sıcakta kullandıkları eleçeği, göç sırasında vefat edenler için kefen bezi olarak ve yeni doğanları sarmak için de kullanmışlardır. Eleçeğin 40 çeşidi olduğunu, Kiyiz Düynö (Keçi Dünyası) Kamu Vakfının şu anda 18 çeşidini keşfettiğini dile getiren Nazira Akmatkalı Kızı, söz konusu başlığın göçebe Kırgızların hayatında önemli rol oynadığına dikkati çekti.
Eleçeği en iyi saran katılımcıların arasında bulunan Sayrakan Cumabayeva, eleçeğin uzunluğunun kadınların yaşına göre 15 ile 40 metre arasında değiştiğini söyledi. Etkinlik sırasında, ülkenin turizm merkezi Çolpon-Atada 2-8 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan 3üncü Dünya Göçebe Oyunlarının tanıtımı da yapıldı. Eleçek sarılan kadınlar toplu fotoğraf çektirdikten sonra Bişkekin Ala-Too Meydanında yürüdü.
Eleçek, Kırgızistanda kadınların göçebe hayatta kullandıkları, anneliğin yanı sıra kadınların ailedeki statüsünü ve hangi soydan geldiklerini simgeleyen geleneksel başlıktır.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık