(Özel) Güneydoğunun Efesi Dara Antik Kente Ziyaretçi Akını

Güneydoğuda süren turizm artışının ardından Mardin parlayan yıldız olmaya devam ediyor. Güneydoğu sıcaklarına aldırmayan yerli ve yabancı turistler güven ve huzurun sağlandığı Mardinin tarihi yerlerine akın akın gelirken, huzurla birlikte bu yıl Mardinde turizmde rekor kırıldı.

(Özel) Güneydoğunun Efesi Dara Antik Kente Ziyaretçi Akını
  • 24 Temmuz 2018, Salı 10:31
Güneydoğuda süren turizm artışının ardından Mardin parlayan yıldız olmaya devam ediyor. Güneydoğu sıcaklarına aldırmayan yerli ve yabancı turistler güven ve huzurun sağlandığı Mardinin tarihi yerlerine akın akın gelirken, huzurla birlikte bu yıl Mardinde turizmde rekor kırıldı.
Dinlerin ve dillerin kardeşliği kenti ve taşların dantel oyası gibi işlendiği Mardinde tatil planlarını yapanlar asırlık sarnıçları ve Dara harabelerini gezmek üzere Dara Antik Kentine akın etti. Mardinin 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz köyünde yer alan ve tarihte yukarı Mezopotamyanın en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Dara Antik Kenti yaz döneminde aşırı sıcaklara rağmen yerli ve yabancı turistler akınına uğruyor. Mardin Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Özgür Azad Gürgör, Dara tarihi antik kentinin Türkiyenin ikinci Efesi olmaya aday olduğunu kaydederek, “Mardinin önemli değerlerinden bir tanesi Dara. Türkiyenin önemli bir tarihi alanlarından. Türkiyenin ikinci Efesi aslında. Bu sene gelen turistlerin ve daha önce Mardine gelen turistlerin oraya gelmesi ciddi bir potansiyel oluşturdu. Şuan restorasyonu bittikten sonra ikinci restorasyonu başlamış olacak” diye konuştu.

Yüzde 250 ziyaretçi artışı
Özgür Azad Güngör, bu yıl yüzde 250 ziyaretçi artışının yaşandığı Dara Antik Kentinin hak ettiği yere geldiğini söyledi. Güngör, Turizmin birinci etabında yani mart nisan aylarında birinci dilim olmak üzere çok iyi geçti. Şuan en fazla ilgi çeken tarihi alanlardan biri Daradır. İstatistik verilere göre geçen son iki yıla oranla yüzde 250 artış gözüküyor. Bunlar resmi şekilde direk bakanlığın açıkladığı istatistikler. Yoğunluk ciddi bir şekilde artıyor şu an ikinci dilimde bir yoğunluk var. Mardin hak ettiği yeri bulacak. Dara her kesimin kendinden bir parça göreceği hissedeceği bir antik bir şehirdir. Süryanilerin de, Müslümanların da, Yezidilerin de, Hristiyanların da. O açıdan her kesimin buraya gelip burayı keşfetmelerini istiyoruz diye konuştu.

Günlük yaklaşık 2 bin ziyaretçiye ulaştı
Mardinin Artuklu ilçesine bağlı Oğuz köyünde bulunan Dara Antik Kenti için bilgi veren köylüler geçtiğimiz yıllara oranla ciddi bir artış yaşandığını söyledi. Oğuz köyü sakinlerinden ve rehberlik yapan Sinan Aba, köy halkı olarak yaklaşık 1918lerde bölgeye yerleştiklerini söyledi. Aba, Kentimiz M.Ö. 1. yüzyılda kurulmuş. Şu an çok farklı durumdayız. Önceki senelerde bilinmiyordu. Bu yüzden gelen giden de olmuyordu. Merkezden biraz ters ve uzak kalıyordu. Suriyeye de yakınız. Ama şu an çok daha değişik ve bayağı yoğun geçiyor. Günlük ortalama 2 bine yakın insan geliyor hafta sonu daha çok geliyorlar. Genellikle sabah erkenden ve akşam saatlerinde gelmeye başlıyorlar. Bu sene Dara da turizm rekoru kırıldı diyebilirim” dedi.

Doğunun Efesi olarak bilinecek
Köyün altında kalmış yer altındaki tarihi sarnıçları binlerce vatandaşın görmeye geldiğini kaydeden Aba, “Şehri bölgede görüyorlar, Nekropol alanını, 30 metre yer altındaki zindan diye bilinen daha sonra kilise diye tespit edilen sarnıç olarak kullanılan yerleri, arena bölgesi, güneş tapınaklarını, sur duvarlarını galeri mezarlarını, kiliseleri görmeye geliyorlar. Burası artık Doğunun Efesi olarak bilinecek” diye konuştu.
Vatandaşlardan Dara Antik Kentine gezmeye gelen ve yakınlarını getirdiğini ifade eden Dilek Öztürk Mardinin eskisi gibi olmadığını ifade ederek, “Mardin güzel eskisi gibi değil artık. İçleri rahat bir şekilde gelebilirler. Misafirlerimle manastırdan başladık, Zinciriye Medresesi bugün de daraya geldik. Buralar hafta sonu daha yoğun oluyor. Memnunuz yani gelenlerden de memnunuz. Mardin görülmesi gereken doğunun güzel bir memleketidir” şeklinde konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık