(Özel) Afgan Charlie Chaplin, Halka Savaşı Unutturuyor

Afganistanlı tiyatro oyuncusu Karim Asir, başkent Kabil sokaklarında halka açık gösteriler düzenleyerek savaş nedeniyle hayatları yıkılmış insanlara gülümsemeleri için bir sebep veriyor.

(Özel) Afgan Charlie Chaplin, Halka Savaşı Unutturuyor
  • 01 Ekim 2018, Pazartesi 13:10
Afganistanlı tiyatro oyuncusu Karim Asir, başkent Kabil sokaklarında halka açık gösteriler düzenleyerek savaş nedeniyle hayatları yıkılmış insanlara gülümsemeleri için bir sebep veriyor.
Hemen hemen her gün saldırılara şahit olan Afganistanda yaşayan 25 yaşındaki Karim Asir, yediden yetmişe Afgan halkını kısa sürede olsa mutlu etmek için Charlie Chaplinin izinden gidiyor.
Asir, 4 yıl önce Kabil Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olunca, mesleğini insanların faydasına kullanma kararı aldı. Uzun yıllardır savaşın gölgesinde yaşamaya alışan Afgan halkı, 25 yaşındaki genç Chaplinin sokak gösterileri ile tanıştı. Hikayesini İHAya anlatan Asir, sanatını icra etmek için ise hem komik hareketleriyle insanları güldürebilen hem de eleştirel mesajlarıyla insanlara düşünme fırsatı veren Charlie Chaplinin Şarlo karakterini seçti. Bu karakteri canlandırmaya üniversiteye başladığı yıllarda karar verdiğini söyleyen Asir, Şarlo karakterini oynayabilmek için birçok kitap okuduğunu ve çalışmalar yaptığını dile getirdi. Yaptığı işi tanımlayan Asir, “Çok basit, Afganlara gülümsemeleri için sebep veriyorum” diyor.

Amaç, güldürürken düşündürmek
Komedyen Charlie Chaplinin çalışmalarına ergenlik dönemlerinden beri ilgi duyduğunu anlatan Karim Asir, Afganistanda kimsenin konuşmadığı sorunların olduğunu ve bunların ülkedeki herkesin hayatını doğrudan etkilediğini söyledi. Aslında çocukluğundan beri ülkedeki çatışmaların ve iktidar mücadelesinden etkilenen Asir, Şarloyu tanımasında ülkedeki çatışmaların sebep olduğunu dile getirdi. Ailesinin yaşadıkları köy Taliban tarafından ele geçirilince İrana göç etmek zorunda kalan Asir, İran televizyonlarında Şarloyu görünce derinden etkilendiğini dile getirerek, ülkesine dönünce Şarlo gibi makyaj yapıp hayali için hazırlıklar yaptığını anlattı.

Toplumun temel sorunlarına değiniyor
Gösterilerinde yere çöp atmak, ağaçlara zarar vermek, yaya geçidi ve üst geçitleri kullanmamak gibi temel sorunlara değinen Asir, Charlie Chaplinden tek farkının Afgan toplumunu ilgilendiren konulara da değindiğini ifade ediyor. İHA muhabirine Afgan halkının Şarloya tepkisinin aynı olduğunu söyleyen Asir, “Afgan halkı da beni Charlie Chaplin gibi ünlü bir karakteri taklit ettiğim için seviyorlar. Ancak Afgan birisinin Charlie Chaplin olması onları daha da mutlu ediyor. Olumsuz tepkiler de var ama bu tepkileri benim motive olmamı ve bu yoldaki irademi sağlamlaştırıyor” diye konuştu.

Ölüm tehditlerine rağmen
Asir, ailesinin tüm endişelerine rağmen yolundan vazgeçmediğini dile getirdi. DEAŞın tehditlerine rağmen sokakta, parklarda, bahçelerde ve okullarda yaptığı göster sayesinde sıklıkla bomba patlayan Kabilde insanların rahatlamasını sağlayan Asir, “İnsanlarıma, Afganistandaki çatışma ve güvensizlik problemlerini unutmaları için şans veriyorum” dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık