İki Şehri Birbirine Düşüren Çift Aslan Heykeli Niğdede

Niğdede 1933 yılında Göllüdağda bulunan geç Hitit dönemine ait 2800 yıllık Çift Aslan heykeli, Niğde Müzesinde sergilenecek.

İki Şehri Birbirine Düşüren Çift Aslan Heykeli Niğdede
  • 17 Ekim 2018, Çarşamba 12:48
Niğdede 1933 yılında Göllüdağda bulunan geç Hitit dönemine ait 2800 yıllık Çift Aslan heykeli, Niğde Müzesinde sergilenecek.
Çiftlik ilçesindeki Göllüdağ Hitit Şehri, 1932de Civan Ali adında bir köy çobanının yetkililere haber vermesi sonucu fark edilerek gün yüzüne çıkarıldıktan sonra Kayseri Müzesine gönderilen Çift Aslan heykeli, büyük tartışmalar sonucu Niğdeye getirildi. Mecliste de tartışmalara neden olan Çift Aslanı daha önce Nevşehirin istediği ancak Niğde sınırlarında bulunduğu için Niğdeye getirilmesi kararına varıldı.
1933 yılında Geç Hitit dönemine ait eserlerin gün yüzüne çıkarıldığı Niğde Göllüdağ kazısında bulunan ve o dönem Niğdede müze olmadığı için Kayseri Müzesine gönderilen Çift Aslan, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün onayı ile yeniden Niğde Müzesine nakledildi.
Dr. Hamit Zübeyr Koşay tarafından 1933 yılında gün yüzüne çıkarılan Çift Aslan, M.Ö 8. yy.la tarihleniyor.
Niğde Göllüdağ Yerleşkesi kazılarında elde edilen çift başlı aslanın yerleşkenin en yüksek noktasına kurulmuş olan saray veya tapınak olduğu tahmin edilen yapının güney tarafındaki girişine ait olduğu düşünülüyor.
Beyaz andezit taştan işlenen, 1 metre genişliğinde, 2 metre uzunluğunda olan aslanlar sağdan iki, soldan dört olmak üzere altı parçadan oluşuyor.
Yekpare olmaması nedeniyle 6 parçaya bölündükten sonra nakli yapılan aslanların uzun süren girişimler sonucu Niğdeye 85 yıl sonra getirildiğini söyleyen Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, önemli müzelerden birisi olan Niğde Müzesinin yeni bir eser daha kazanmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Vali Şimşek, Niğde müzesi Anadolu arkeolojisini yansıtan önemli müzelerden birisi. Gerek içerisinde bulundurduğu eserler gerekse bu eserlerin teşhir ve tanzimi açısından önemli bir müze. Nitekim 2003 yılında Avrupada yılın müzesine aday gösterilmiş ve ilk 3e kalmıştır. Bugünlerde ise ilimiz müzesine yeni bir eserin kazandırılmasının sevincini yaşıyoruz. Çift Aslan Heykeli Kayseri Müzesinden ilimiz müzesine nakledildi dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık