Harabe Halindeki 400 Yıllık Hamam Ayağa Kaldırılıyor

Elazığın tarihi Harput Mahallesinde bulunan ve harabe durumda bulunan 400 yıllık Hacı Yunus Bey Hamamının tekrar ayağa kaldırılması için çalışmalar başlatıldı.

Harabe Halindeki 400 Yıllık Hamam Ayağa Kaldırılıyor
  • 26 Eylül 2018, Çarşamba 10:00
Elazığın tarihi Harput Mahallesinde bulunan ve harabe durumda bulunan 400 yıllık Hacı Yunus Bey Hamamının tekrar ayağa kaldırılması için çalışmalar başlatıldı.
Harputun tarihi mirasını canlandırmak için Elazığ Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından projelendirilen 17. yüzyıl yapısı olan 400 yıllık Hacı Yunus Bey Hamamında kazı ve sondaj çalışmaları başladı. 450 metrekarelik alanda devam eden ve Harput Kalesi yolu ile Sara Hatun Camiinin yanında yer alan hamamın kazılarında, 10 kişilik ekip yer alıyor. 2 ay sürecek olan çalışmaların ardından çizilecek olan restorasyon projesinin Diyarbakır Koruma Bölge Kuruluna gönderileceği ve projenin 2019 yılının Mayıs ayında uygulanacağı bildirildi.
Harputta bulunan Hacı Yunus Bey Hamamında arkeolojik kazı çalışmasını başlattıklarını belirten KUDEP Birim Sorumlusu Kadir Atıcı, “Biz bu çalışma neticesinde hamamının öncelikle yıkılan temel kalıntılarını gün yüzüne çıkartacağız. Bu yapıların diğer kısımları, müştemilat mekanları da kazılardan sonra ortaya çıkacak. Daha sonra burada röleve ve restorasyon projelerini çizerek bu yapıyı da çevre düzenlemeyle birlikte ayağı kaldırmış olacağız. Harputun UNESCO dünya geçici miras listesine girmesiyle , burada yapmış olduğumuz çalışmalar elimizi güçlendirmektedir” dedi.
10 kişilik ekiple çalışmalara devam ettiklerini aktaran Atıcı, “KUDEPten uzmanlar ve Elazığ Etnografya ve Arkeoloji Müzesinden yetkili arkadaşların nezaretinde burada çalışmalar 1 ay devam edecek. Bu yapıyı, 17. Yüz yıl yapısı olarak ifade etmekteyiz. İshak Sunguroğlu, Harput Yollarında kitabında bahsederken Hacı Yunus Bey Hamamı diye ifade etmektedir. 400 yıllık bir hamamın kazısını yapmaktayız. Kazı neticesinde şuanda köhne ve harap halde olan alan, tamamıyla canlandırılmış duruma getirilecektir. Bu çalışmalara neticesinde gelen yerli ve yabancı turistler yapıyı görmüş olacaklar. Çevre düzenlemesiyle içerisinde de dinlenip rahat bir zaman, iyi bir vakit geçirmeleri için önemli yerlerden biri olmuş olacak. Şuanda 450 metrekare alanda çalışmaktayız. Kazı devam ettiği sürece bu alan 500 metrekareye de çıkabilir. Ya da 450 metrekare alan içerisinde hamamın bütün yapılarını gördükten sonra da proje çizimine başlayacağız. 1 aylık süre zarfı içerisinde kazılar bittikten sonra projelere başlanacak. Daha sonra projeyi, ilgili kurum olan Diyarbakır Koruma Bölge Kuruluna gönderiliyoruz. Onaylandıktan sonra 2019 Mayıs ve Haziran ayında uygulama çalışması başlatılacaktır” diye konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık