Baston Ustasının 1071 Mesaisi

Bu yıl 1071 Malazgirt kutlamalarının Bitlisin Ahlat ilçesinden başlayacak olması ilçede heyecan uyandırırken, el sanatkârları ise kutlamalar için özel çalışmalar yapıyor.

Baston Ustasının 1071 Mesaisi
  • 18 Ağustos 2018, Cumartesi 10:46
Bu yıl 1071 Malazgirt kutlamalarının Bitlisin Ahlat ilçesinden başlayacak olması ilçede heyecan uyandırırken, el sanatkârları ise kutlamalar için özel çalışmalar yapıyor.
Ahlatlı baston ustalarından Refa Gökbulak, asırlık ceviz ağaçları ile çeşitli boynuz türlerine Ahlatın sembollerini, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motifleri işleyip, sanat eserine dönüştürürken, 24 Ağustosta başlayacak kutlamalar dolayısıyla atölyede yoğun bir çalışma temposuna girdi. Bir birinden güzel el sanatı ürünlerini kutlamalara yetiştirmek için mesai yapan baston ustası Refa Gökbulak, Yaklaşık 2 aydan uzun bir süredir yoğun bir tempoyla baston yapmaya başladık. Bu yıl Ahlattan başlayacak olan 1071 kutlamalarını heyecanla bekliyoruz. 1071 Malazgirt Zaferinin yıl dönümünde yapılan etkinliklerin bir ayağının Ahlata alınması hem ilçemiz hem de biz el sanatkarları için büyük bir umut olmuştur. Bizlerde o tarihi güne hem tanıklık etmek hem de sanatımızı göstermek maksadıyla gece gündüz çalışıyoruz. 2 aydır atölyemizde yoğun bir tempoyla çalışıyoruz. Tabi ki Devlet Başkanımızın da Ahlata geliyor olması bizleri son derece gururlandırmıştır. Hem Başkanımızı hem de konuklarımız için bir birinden güzel bastonlarla onları karşılayacağız. İnşallah umut ediyoruz sayın Devlet Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan Ahlata gelecektir. Şuanda atölyemizde 3 çırak, 2 usta ve yardımcı personellerle beraber uzun bir süredir 1071 kutlamaları için mesai yapıyoruz dedi.

Bastonlarda koç ve sığır ve manda boynuzları kullanılıyor
Ahlat baston yapımında manda, koç ve sığır boynuzlarının kullandığını anlatan Gökbulak; Ahlat bastonunun Türkiye pazarında önemli bir yeri var. Bastonlarımızın diğer özelliği ise kafa ve gövde motiflerinin yine bölgemizdeki tarihi eserlerin üzerinde sıkça rastlanan Osmanlı ve Selçuklu motiflerini işlemekteyiz. Bu motifteki hayvan figürlerini hayvan kafalarına motifli hayvan desenlerini de baston gövdelerine işlemekteyiz. Bu işleme tekniklerini de tezhip sanatıyla işliyoruz. Rum-i sanatını da işlemekteyiz ve yine yakma tekniğiyle Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin üzerindeki motifleri başta kilim deseni olmak üzere bir çok motifleri bastonlarımıza işlemekteyiz. Bu motifler de Ahlat bastonlarına çok farklı anlam kazandırmaktadır dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık