Arjantinli Yazar Manguelin Novellası ‘Dönüş İlk Defa Türkçede

Arjantinli yazar Alberto Manguelin Türkçeye ilk kez çevrilen Dönüş adlı kitabı Kırmızı Kedi Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı.

Arjantinli Yazar Manguelin Novellası ‘Dönüş İlk Defa Türkçede
  • 18 Ağustos 2018, Cumartesi 8:47
Arjantinli yazar Alberto Manguelin Türkçeye ilk kez çevrilen Dönüş adlı kitabı Kırmızı Kedi Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de hatırı sayılır bir okur kitlesine sahip olan usta yazar Alberto Manguelin daha önce İspanyolca, İtalyanca, Fransızca, Almanca, Portekizce ve Arapça gibi dillere çevrilen ustalıklı novellası Dönüş, Ülker İncenin çevirisiyle ilk defa Türkçe yayınlandı.
Manguelin diğer novellası Ayrıntılara Âşık Adam da yakında yine Ülker İncenin çevirisiyle Kırmızı Kedi etiketiyle okurlarıyla buluşacak.

Borgese kitap okuyan çocuk
Arjantin kökenli Alberto Mangueli okurları ilk olarak Borgese kitap okuyan çocuk olarak tanıdı. Henüz 17 yaşındaydı, Buenos Aireste Pygmalion adında bir kitabevinde çalışırken Borges çıktı karşısına. Ondan kendisine evinde kitap okumasını istedi. Manguel de kabul etti ve böylece 1964ten 1968e kadar aralıksız kitap okudu büyük yazara. O günden sonra kitaplardan hiç kopamadı Manguel. Tüm yaşamını, gerçek ya da düş, tüm evrenini kitap üzerine kurdu; okumak başlıca uğraşı ve hatta geçim kaynağı oldu. Çevirmenlik, redaktörlük ve yayıncılık yaptı, antolojiler hazırladı.
Alberto Manguel, belki hayatta kalmaktan da önce, okumak, okuyabilmek uğruna, doğup büyüdüğü kenti terk etmek zorunda kalmış, askeri diktatörlük zamanı artan kayıp vakalarının oluşturduğu dehşetle, Mayıs 68 olaylarından birkaç gün sonra soluğu Avrupada almıştı. Yıllar geçtikçe başka toprakları yurt edinecek, başka ülkeleri, başka kentleri memleket bilecekti. Öyküde dediği gibi: Bütün çocukluğu ve gençliği süresince kendisinin olan kent, artık geçmişte kalacaktı; bir zamanlar yaşanmış olan ama artık yaşamayan bir yere, denizin yuttuğu bir yere ait olacaktı.
Türkçede ilk kez yayımlanan Dönüş, bir bakıma, yıllar sonra ülkesine dönerek Arjantin Ulusal Kütüphanesinin başına geçen Manguelin kendi geri dönülmez eşiğine de dönüştür.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık