Aksekide Bir Zanaat Daha Yok Oldu

Antalyanın Akseki ilçesinde yaşayan 87 yaşındaki Nebi Doğanay, 72 yıldır sürdürdüğü ayakkabı tamirciliği mesleğini bıraktı.

Aksekide Bir Zanaat Daha Yok Oldu
  • 18 Ekim 2018, Perşembe 14:11
Antalyanın Akseki ilçesinde yaşayan 87 yaşındaki Nebi Doğanay, 72 yıldır sürdürdüğü ayakkabı tamirciliği mesleğini bıraktı.
Aksekinin tek ayakkabı tamircisi olan 87 yaşındaki Nebi Doğanay, ilkokulun ardından Manisada kalaycılık yapan amcasının yanına gitti. Burada bir süre kalaycılık yapan Doğanay, bu mesleği sürdüremedi. Bunun üzerine Aksekiye dönen Doğanay, bir ustanın yanında kunduracılık öğrenmeye başladı. İşin inceliklerini öğrendikten sonra kendi işyerini kuran Doğanay, ilçe merkezinde 72 yıl ayakkabı tamirciliği yaptı.
Aksekinin tek ayakkabı tamircisi olan 87 yaşındaki Doğanay, 2000 yılında Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince En yaşlı ayakkabı tamircisi 2014 yılında ise Akseki Mal Müdürlüğünce de Yılın uyumlu mükellefi seçildi.

Yıllardır aynı makineyi kullandı
Nebi Doğanay, mesleğe başladığı yıllarda Aksekide 50 civarında ayakkabı tamircisi bulunduğunu, bugün ise kendisinin de yaşlanması nedeni ile bu mesleği bıraktığını, Aksekide başka kimsenin kalmadığını söyledi. İlçede ayakkabı tamirciliğine başladığında İstanbuldan 3 bin liraya eski bir makine aldığını anlatan Doğanay, bu eski makineyi 72 yıl kullandığını belirtti.
İlçedeki ayakkabı ustalarının bazılarının İstanbul veya Ankaraya gittiğini, bazılarının ise hayata veda ettiğini söyleyen Doğanay, Aksekide tek kalmıştım. Bende yaşlandım. Artık Aksekide ne usta kaldı, nede çırak. Aksekilinin işi zorlaştı. İşe heves eden olmadığı için şimdi Akseki ayakkabı tamircisiz kaldı. İnsanlar belkide bir ayakkabı diktirmek, tamir ettirmek için çevre ilçelere gidecekler dedi.

Çok üzgünüm
Doğanay, 72 yıllık meslek hayatında yerine usta yetiştiremediği için üzgün olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
Meslek hayatımda çırak yetiştiremedim. Kendi oğlum bile bu mesleği seçmedi. Tahsilini yaparak başka işlerle uğraştı. Yıllarca elimden geldiği kadar Aksekili hemşehrilerime hizmet etmeye çalıştım. Yaşım 87 oldu, 72 yıl meslek hayatımı sürdürdüm. Mesleğimi çok seviyorum, fakat artık yaşlandım. Çok üzgünüm.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık