4 Bin Yıllık Kalıntılar Eskişehirin Tarihine Işık Tutuyor

Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerinin çalışmalar yaptığı Şarhöyük Kazı Alanında bulunan 4 bin yıl öncesine ait kalıntılar Eskişehirin tarihine ışık tutuyor.

4 Bin Yıllık Kalıntılar Eskişehirin Tarihine Işık Tutuyor
  • 15 Ağustos 2018, Çarşamba 11:24
Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerinin çalışmalar yaptığı Şarhöyük Kazı Alanında bulunan 4 bin yıl öncesine ait kalıntılar Eskişehirin tarihine ışık tutuyor.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan; Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mahmut Bilge Baştürk ve ekibinin görevli olduğu Şarhöyük Kazı Alanını ziyaret etti. Dr. Baştürkün Rektör Gündoğana kazı ile ilgili detaylı bilgi verdiği ziyarete Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Şennur Azade ve Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Müdürü Asuman Arslan da katıldı.

“Şarhöyük kazısıyla Eskişehirin tarihi ortaya çıkıyor”
Eskişehir ve Anadolu Üniversitesi için önemli bir yere sahip olan Şarhöyük Kazı Alanını ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz çok büyük bir özveriyle kazı alanında çalışıyorlar. 1989 yılında rahmetli Prof. Dr. Muhibbe Darga Hocamız ile başlayan ve sonrasında yine rahmetli Prof. Dr. Taciser Sivas Hocamız ile devam eden kazı çalışmalarını şu an Edebiyat Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Bilge Baştürk Hocamız devam ettiriyor. Genelde kazı alanları şehir merkezlerinden uzakta yer alıyor. Ancak Şarhöyük, şehir merkezinde yer alması nedeniyle şehir arkeolojisi açısından da önemli bir konumda bulunuyor. Şarhöyükte yer alan İlk Tunç Çağı, Hitit, Frig, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı kültürlerinin kalıntıları Eskişehirin tarihine ışık tutuyor. Bu kazıyla Eskişehirin tarihi ortaya çıkacak dedi.

Bu alanı arkeoparka dönüştürmek, projelerimiz arasında
Rektör Gündoğan konuşmasının devamında ise “Bizim amacımız Eskişehirin tarihine ışık tutacak arkeolojik çalışmalar yapmak. Şarhöyük dışında, İnönü ilçemize bağlı Kuzfındık Köyümüzde 2013 yılından bu yana Edebiyat Fakültemizden Doç. Dr. Ali Umut Türkcanın danışmanlığında yürütülen Kanlıtaş Kazısı devam ediyor. Prof. Dr. Erol Altınsapan tarafından yürütülen Karacahisar Kalesi Kazısı ve yine bölgemizde yer alan ve Prof. Dr. Zeliha Gökalpin danışmanlığında yürütülen Amorium Kazılarımız var. İnşaallah Şarhöyük Kazısının devamında bu alanı Arkeoparka dönüştürmek gibi bir projemiz var. Gerekli destekleri alabilirsek bu bölge Eskişehir turizmine de çok önemli katkılar sunabilir diye düşünüyorum. Önümüzdeki yıldan itibaren kazı alanındaki çalışmalarımızı hızlandırarak devam ettireceğiz ve bu alanlarda çalışan arkadaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltmek adına da çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

“Şarhöyük kazısı Eskişehir tarihi için çok önemli”
Şarhöyük kazısının Eskişehir tarihi için önemine dikkat çeken Öğretim Üyesi Dr. Mahmut Bilge Baştürk, “Bulunduğumuz kazı alanındaki höyük göründüğünden çok daha büyük bir alanı kapsıyor. Höyükte yaptığımız kazılarda Erken Tunç Çağı yani M.Ö. 3000 yılına kadar yerleşim tespit ettik. Bu yıl yaptığımız çalışmalarda ise M.Ö. 4000 yılına kadar giden kalıntılar bulduk. Ayrıca, Eskişehir merkezinin tarihi de M.Ö. 6000 yıl öncesine kadar gidiyor” şeklinde konuştu.
Baştürk, Şarhöyük kazılarında elde edilen bilgi ve verileri de detaylı bir şekilde Rektör Gündoğan ile paylaştı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık