2300 Yıllık Kurul Kalesi Unescoya Aday

Doğu Karadenizin ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine aday oldu. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı tarafından Kurul Kalesinin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alınması için ilk başvurunun yapıldığını söyledi.

2300 Yıllık Kurul Kalesi Unescoya Aday
  • 01 Eylül 2018, Cumartesi 11:09
Doğu Karadenizin ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine aday oldu. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı tarafından Kurul Kalesinin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alınması için ilk başvurunun yapıldığını söyledi.

2 bin 300 yıllık saklı tarih
Ordunun Altınordu ilçesine bağlı Bayadı Mahallesi sınırlarında yer alan ve ilk olarak 8 yıl önce resmi kazı çalışmaları başlatılan Kurul Kalesinin, Ana Tanrıça Kibele Heykelinden sonra, 2 bin 100 yıllık 3 büyük heykele daha ev sahipliği yaptığı ortaya çıkınca, Ordu Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Bugüne kadar, bir müzeyi doldurabilecek nitelikte 2 bin parça tarihi eser bulunan Kurul Kalesi için Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Dış İşleri Bakanlığı ile temasa geçerek Kurul Kalesinin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alınması için başvuru yapılmasını istedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunun talimatıyla, Ordulu Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kurul Kalesi için Türkiyenin müracaatını yaptı.

2 bin parça tarihi eser bulundu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kırana destekleri için teşekkür eden Başkan Enver Yılmaz, “2016 yılında Büyükşehir Belediyemiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında Kurul Kalesi Bilimsel Kazı ve Çevre Düzenleme Çalışmalarına Destek Verilmesine İlişkin Ortak Hizmet Protokolü imzaladık. 2 yıllık sürede 1 milyon 577 bin lira ödenekle çalışmaların hızlı bir şekilde ilerlemesi için destek verdik. Ve bu sürede gördük ki, binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan Kurul Kalesinden adeta tarih fışkırıyor. 2 yılda, Ana Tanrıça Kibele Heykelinin yanı sıra bulunan 2 bin parça tarihi eserin gün ışığına çıkarılması ne kadar doğru bir karar verdiğimizin de kanıtı oldu.” diye konuştu.

Başkan Yılmazdan Bakan Çavuşoğlu Ve Kırana teşekkür
Kurul Kalesinin M.Ö. 2. yüzyılda yaşamış olan Pontus kralı 6. Mitridat tarafından yaptırılmış, hem sivil yerleşim, hem de askeri faaliyetlerin gerçekleştirildiği çok fonksiyonlu bir kale olduğunu belirten Başkan Yılmaz, “Bu saklı tarihin ortaya çıkarılması için kalede, Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle, 25i arkeolog 40 kişilik ekip kazı çalışmalarını sürdürüyor. Her geçen gün daha büyük eserlerin gün yüzüne çıkacağına inandığımız bu bölge için, Dışişleri Bakanlığımıza müracaatımızı yaptık. Dışişleri Bakanımız sayın Mevlüt Çavuşoğlunun talimatıyla, Ordulu Bakan Yardımcımız sayın Yavuz Selim Kıran, Kurul Kalesi için Türkiyenin müracaatını yaptı. Kendilerine desteklerinden dolayı teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiyedeki tarihi ve doğal güzelliklerin yer aldığı UNESCO Dünya Miras Listesinde 18 tescilli alan bulunuyor.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık