1. Uluslararası Türk İslam Mezar Taşları Kongresi Kuşadasında

1.Uluslararası Türk İslam Mezar Taşları Kongresi, Adnan Menderes Üniversitesi ile Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği işbirliğinde 19-21 Ekim tarihleri arasında Kuşadası Güvercinada Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

1. Uluslararası Türk İslam Mezar Taşları Kongresi Kuşadasında
  • 24 Ekim 2018, Çarşamba 7:09
1.Uluslararası Türk İslam Mezar Taşları Kongresi, Adnan Menderes Üniversitesi ile Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği işbirliğinde 19-21 Ekim tarihleri arasında Kuşadası Güvercinada Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.
Kongreye Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çengel, Aydın İl Kültür Müdürü Murat Yılmaz, Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Yılmaz Akkan, Kuşadası Müftüsü Vehbi Akşit, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Adnan Menderes Üniversitesi ile Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen 1.Uluslararası Türk İslam Mezar Taşları Kongresi; Tarihi mezar taşlarına sahip çıkılması ve ulusal envanterin hazırlanmasına dikkat çekti. Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneğinin 2012 yılında “Mezartaşlarını Çözmek adlı bir AB projesi ile başlayan ve ulusal farkındalık yaratan çalışmaları 1.Uluslararası Türk İslam Mezar Taşları Kongresi ile hem ülkemizde bir ilke imza attı, hem de daha ileri bir safhaya taşındı. Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay açılış konuşmasında bir stk ile üniversitenin kendi imkanlarıyla düzenlediği bu kongrenin çok önemli olduğunu vurgularken, medeniyetler beşiği bu coğrafyada Türk İslam mezar taşlarının Türk kültürünün en önemli bilgi kaynakları olduğunu, iyi okunması ve araştırılması gerektiğine dikkat çekti.
Kongreye ülkemizden ve yurtdışındaki akademik kuruluşlardan büyük ilgi gösterildiğini, Kongre bilim kuruluna gelen bildirilerin büyük titizlikle incelendiğini, 7 ülkenin katılımıyla toplam 51 bildirinin sunulduğunu belirten Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Başkanı Mahmut Ökçesiz; derneğin 2011 yılında kurulduğunu, sayısız etkinliklere imza atarak Kuşadasının kültürel hayatına önemli katkılarda bulunduğunu aktardı. Derneğin amacının Türk kültürüne ve tarihine hizmet edecek çalışmalar yapmak, bilimsel toplantılar düzenlemek, kitaplar yayınlamak, kültür ve tarihin kaybolan değerlerini kayıt altına almak ve envanterlerini çıkarmak olduğunu belirten Ökçesiz; “2016 yılında Kuşadasında gerçekleştirilen 1. Geleneksel Ulusal Türk İslam mezar taşları Konferansının ardında uluslararası bir kongre yapmanın gerekliliği ortaya çıkmıştır.. Derneğimiz bu çalışmayı da üstlenmiştir. Kongrenin önümüzdeki yıllarda büyüyerek geleneksel olmasını diliyoruz. Kongrenin ülkemiz kültürüne ve bilimsel çalışmalarına katkı sağlayacağına inanıyoruz. dedi.

Kongre açılışında gerçekleştirilen Ege Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü sanatçıları tarafından “Türk Dünyasından Esintiler adlı konser özellikle yabancı katılımcılar tarafından büyük alkış aldı. Türk İslam mezar taşlarını çini sanatı ile ölümsüzleştiren Çini Sanatçısı Ebru Camkıranın sergisi ise bu alanda önemli bir ilk. Katılımcılardan büyük ilgi toplayan sergi; sessiz dünyanın tarihi tanıklarına çiniden bir sanat köprüsü kurulması açısından büyük önem taşıyor.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık