Dünya Bankası Temiz Hava İçin Kayseri Büyükşehiri Seçti

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kentin hava kalitesinin arttırılabilmesi amacıyla Dünya Bankası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirliğine gidiyor.

Dünya Bankası Temiz Hava İçin Kayseri Büyükşehiri Seçti
  • 24 Şubat 2019, Pazar 7:45
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kentin hava kalitesinin arttırılabilmesi amacıyla Dünya Bankası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirliğine gidiyor. Türkiyeden Kayseriyi “pilot il” seçen ve ilk inceleme için Kayseriye gelen Dünya Bankası yetkilileri ve heyete eşlik eden Çevre ve Şehircilik bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, daha kaliteli bir havaya ulaşabilmek amacıyla “Temiz Hava Eylem Planı Projesi”ni Dünya Bankası ile birlikte yürütmeye kararlı olduklarını vurguladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Dünya Bankası Uluslararası Hava Kalitesi Uzmanı Dietmar Koch, Hava Kalitesi Uzmanı Emre Topaçer ve diğer yetkililerle önce Başkanlık makamında, ardından da Erciyeste görüştü. Dünya Bankası Uzmanı Koch, Başkanlık makamında yaptığı açıklamada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptıkları görüşmenin ardından hava kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmaları Kayseride yapma kararı aldıklarını söyledi. Dünya Bankasının temel amacının seçili bölgelerde hava kalitesini iyileştirme ihtiyacına katkıda bulunmak ve bu amaçla mali destek sağlamak olduğunu ifade eden Dietmar Koch, “Bu kapsamda bir tanı raporu hazırlıyoruz. Bu raporda hava kalitesi durum analizi olacak ve bunun iyileştirilmesine yönelik öneriler bulunacak” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de Kayserinin birinci öncelikli değerlendirilmesi nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Dünya Bankası yetkililerine teşekkür etti. Kayseride planlı ve projeli çalışmanın önemine vurgu yapan Başkan Çelik, “Bu kapsamda Hava Kalitesi Master Planı için de çalışmalara hemen başlayacağız. Proje kapsamında hava kalitesini artırmanın en iyi yolu ısınmada kullanılan yakıt. Dünya Bankasının vereceği destekle sıkıntılı olan bazı bölgeleri doğalgaza geçirirsek şehrimize ve insanlığa olağanüstü bir iş yapmış oluruz. Ayrıca toplu taşımada elektrikli araçların artırılması ve yeşil alan çalışmaları için birlikte çalışmalar yapabiliriz. Kayseride endüstriyel anlamda hava kalitesini bozan tesis çok az ve hatta yok; ama varsa da bunları gideririz” diye konuştu.
“KAYSERİNİN GELECEĞİ VE GELECEĞİN KAYSERİSİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Dünya Bankası uzmanlarıyla birlikte hava kalitesinin mükemmel olduğu Erciyese de çıktı ve görüşmelerini burada devam ettirdi. Kayserideki hava kalitesinin Türkiye ve Avrupadaki birçok şehirden daha iyi olduğunu ifade eden Başkan Çelik, “Ancak biz mevcut kaliteyi daha üst seviyeye çıkarmanın kaygısındayız. Bu amaçla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dünya Bankası ile ortak bir proje yürütüyoruz. Bu anlamda Dünya Bankası ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kayseriyi model seçti. Hava kalitesini artırmak için öncelikli yapılması gereken iş kalitesiz kömür kullanan mahallelerde hızla doğal gaz dönüşümünü yapabilmek. O bölgeleri Dünya Bankasından alacağımız hibe desteğiyle dönüştüreceğiz. Ayrıca toplu taşım araçlarında fosil yakıtlı araçların dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları da bu projenin bir başka ayağı olacak. Havaalanı civarındaki ahırların meydana getirdiği olumsuz havanın azaltılması için Biyogaz Tesisi ve ahırların Beydeğirmeni bölgesine taşınmasını da bu projeye dahil edeceğiz” dedi.
“GELECEK NESİLLERİMİZ İÇİN BUGÜNDEN ÇALIŞIYORUZ”
Dünya Bankası ile yapılacak çalışmanın uzun soluklu bir proje olduğunu ifade eden Başkan Mustafa Çelik, Kayserinin geleceği ve geleceğin Kayserisi için bu projeyi gerçekleştireceklerini söyledi. Görev süresinin 31 Martta dolacağını da vurgulayan Başkan Çelik, “O güne kadar şehrimizin geleceği için gayret etmeye devam ediyoruz. İşin ucunu bırakmadık. Dünya Bankası desteğini şehrimize kazandırmanın gayretindeyiz. Önümüzdeki nesillerin soluyacağı havanın kalitesini artırmak için bugünden çalışıyoruz” dedi.
Dünya Bankası Uluslararası Hava Kalitesi Uzmanı Dietmar Koch da projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştireceklerini söyledi. Amaçlarının Kayserideki hava kalitesinin iyileştirilmesini sağlamak olduğunu dile getiren Koch, “Özel olarak da sülfürdioksit ve partikül maddeye odaklanıyoruz. Bunların başlıca nedenleri arasında ısınma amacıyla kullanılan katı yakıtların, hayvancılık faaliyetlerinin ve trafiğin olduğunu biliyoruz. Bu yüzden de bu konulara yoğunlaşacağız. Kayseri için Temiz Hava Eylem Planı hazırlandığını biliyoruz. Bu eylem planının iyileştirilmesi için birlikte çalışacağız. Öncelikle proje kapsamında bir tanı raporu hazırlayacağız. Burada bulunmaktan son derece büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sayın Başkana daveti için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık