Namazgah Hamamı Eski İhtişamına Kavuştu

Kent tarihinin korunması adına önemli projelere imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 16. yüzyıldan kalma Namazgah Hamamı’nın restorasyon işini de tamamladı.

Namazgah Hamamı Eski İhtişamına Kavuştu
  • 15 Aralık 2018, Cumartesi 14:10
Kent tarihinin korunması adına önemli projelere imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 16. yüzyıldan kalma Namazgah Hamamının restorasyon işini de tamamladı. Uzun yıllar bakımsız kalan tarihi yapı, 1.2 milyon liralık destekle yeniden ayağa kalktı.

İzmir mimarisinin önemli köşe taşlarından Namazgah Hamamı, Büyükşehir Belediyesinin çalışmasıyla restore edilerek kente kazandırıldı. Agora bölgesinde 762 metrekarelik arazi içinde yer alan tarihi hamam, yaklaşık 1.2 milyon liralık bütçeyle eski görkemine kavuşturuldu. 16. yüzyılda yapıldığı bilinen hamam, devir teslim işlemlerinin tamamlanmasının ardından, uzun yıllar sonra yeniden hizmete açılacak.  

Sabırlı bir çalışma
Tarihi hamamı orijinalini koruyarak restore eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerekli sağlamlaştırma ve düzenleme çalışmalarını gerçekleştirdikten sonra, kuzey ve batı cephesine bitişik, orjinale ilave yapılar ile iç mekanlarındaki ilave kaplamalar ve duvar eklerini kaldırdı. Binanın doğusunda bulunan hasarlı han duvarı, ahşap askıya alma sistemi ile desteklendi. Duvar sıva raspası çalışmaları tamamlandıktan sonra yapı enjeksiyon yöntemi ile güçlendirildi ve ahşap askı söküldü. Hasarlı han duvarına çelik konstrüksiyon sistemi ile destek verildi. Hamam kuzey cephe ve batı cephesi soyunmalık mekanına kadar olan kısım ahşap askıya alma sistemi ile desteklendi. Kuzey cephede erkekler girişinde değişime uğrayan tuğla örgü kapı çıkması kaldırılarak yerine, özgün haline uygun kesme taş kapı yapıldı. Kuzey cephede bulunan kadınlar giriş kapısı mevcut yerinde muhafaza edilerek kesme taş kemerleri ile kapısı yapıldı. Arka bölümde külhan bölümü de sistem odası olarak yapıya zarar vermeden düzenlenerek kapatıldı. Dış cephede Hamam ve han  duvarları tas dokusunu yansıtmak için derz yapıldı.

Çifte Hamam
Agora alanı içinde kalan tarihi Namazgah Hamamı, doğu cephesinde Kurşunlu Han olduğu düşünülen bir yapının ayakta kalan tek duvarına bitişik vaziyette bulunuyor. 16. yüzyıldan günümüze ulaşan ve yakın zamana kadar işlevini sürdürdüğü bilinen hamam, kadınlar ve erkekler kısmından oluşan Çifte Hamamlar grubunda yer alıyor. Beden duvarları, moloz taş ve tuğla malzeme ile yığma sistemde inşa edilen yapının doğusundaki birimler erkekler, batısındaki birimler ise kadınlara ait.

 

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık