Zirvede Eğitimin Önemi Tartışıldı

Kartepe Zirvesinde Suriyelilerin Türkiyede aldıkları eğitimin kendilerini ve ailelerinin entegrasyonunu olumlu etkilediği vurgulandı.

Zirvede Eğitimin Önemi Tartışıldı
  • 27 Ekim 2018, Cumartesi 16:04
Kartepe Zirvesinde Suriyelilerin Türkiyede aldıkları eğitimin kendilerini ve ailelerinin entegrasyonunu olumlu etkilediği vurgulandı.
Göç, Mültecilik ve İnsanlık ana temasıyla düzenlenen Kartepe Zirvesinde Avrupada Türk Diasporası ve Türk Diasporası: Toplumsal Kabul ve Uyum konularında panel oturumlar düzenlendi. Doç. Dr. Bünyamin Bezici moderatörlüğünde düzenlenen panel oturumda, Avrupada Türk Diasporası konusunda davetli konuşmacılar, Sakarya Üniversitesinden Dr. Elif Madakbaş Gülener, Osman Erdoğdu, Soner Tauscher, Zehra Hopyar, Şebnem Korkmaz, Milletvekili Mustafa Yeneroğlu katılımcılara bilgi aktardı.
Sakarya Üniversitesinden Zehra Hopyar, Suriyelilerin aldıkları eğitimle kendileri ve ailelerinin entegrasyonu olumlu etkilediğini vurguladı. Yaptıkları araştırma sonucunda, ne kadar az bekler ve statü sahibi olursa göçmenlerin topluma entegrasyonu o kadar kısa sürdüğünü belirtti. Ülkemizde 3 milyon 587 bin Suriyelin bulunduğunu, Suriyeli mültecilerin çocuklarının geçici eğitim merkezleri ve kamplarda ve geçici eğitim merkezlerinde eğitim aldığını söyleyen Hopyar, ülkemizde 20 bin 701 Suriye kökenli gencin üniversite eğitimi aldığını ifade etti.
Almanyada yaşayan Türk Diyasporasından bahseden Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yabancı ülkeye göç yoluyla gelenlerin ana vatanlarından kopmayarak yerleştikleri ülkeye aidiyet hissetmediklerini belirtti. Göç bağlamında diaspora kavramının yeterince tartışılmadığını belirten Yeneroğlu, diyasporik topluluklara yönelik politikaların yeni yeni oluşturulduğunu ifade etti. ‘Diyanetin yurt dışında teşkilat kurmasının amacı yurt dışında yaşayan Türklerin radikalleşmesinin önüne geçmek içindi. Azınlıkların temel hak ve hürriyetleri korunmalıdır diyen Yeneroğlu, Almanyada 1 buçuk milyon Türkiye vatandaşının yaşadığını 1 buçuk milyon da Türkiye kökenli Alman vatandaşının olduğunu belirtti. Almanyada temel haklar hiç tartışılmazken 11 Eylül sonrası farklı kararlar alınmaya başlandığını, 14 yaşın altındaki neslin giderek Türkçe konuşamadığını söyleyen Yeneroğlu, Yurt Dışı Türkler Başkanlığının bu konularda çalışmalar yaptığını söyledi.
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından Abdullah Eren, “Yurt dışında yaşayan Türklerin yaşadıkları topluma uyum sağlaması için çalışmalar yaptıklarını belirterek eğitim ve Türkçe konusunda projeler yürüttüklerini söyledi, ‘3üncü ve 4üncü nesil iyi eğitim aldı. Bu kuşağın Türkiyenin diaspora politikasında çok etkili olacaklarını inanıyorum” dedi. Hollanda Türk Evi Araştırmaları Merkezinden Veyis Güngör, ‘Avrupalı Türkler kavramını Türkiyenin kabul etmesi 25 yıl aldı. Yıllarca birlikte yaşadığımız Hollandalılara etkimizin sıfırlandığını Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri sonrası gördük. Sivil Toplum Kuruluşları iş yapamaz hale geldi. Türk diyasporası olarak bizler birlikte yaşadığımız ülkelerin insanlarına hiç yatırım yapmadığımızı anladık. Yeni bir Avrupa Türk diasporası perspektifi oluşturmalıyız” dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık