Yeşilboğaz: Mersinde Kabotajın İlk Sahipleri Kiremithane Gençleridir

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin için Denizcilik ve Kabotaj Bayramının ayrı bir önemi olduğunu vurgulayarak, Kiremithane Mahallesinin deniz emekçisi gençleri, eğitimini almadan denizciliğin gelişmesinde çok önemli rol oynamışlardır. Denizcilikte gelişime geç adım atan Mersinde, denizcilik eğitimi 1988 yılında verilmeye başlanmıştır. Kentin dinamiklerinden deniz ekonomisinin gelişmesini bekliyoruz” dedi.

Yeşilboğaz: Mersinde Kabotajın İlk Sahipleri Kiremithane Gençleridir
  • 30 Haziran 2018, Cumartesi 12:18
Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin için Denizcilik ve Kabotaj Bayramının ayrı bir önemi olduğunu vurgulayarak, Kiremithane Mahallesinin deniz emekçisi gençleri, eğitimini almadan denizciliğin gelişmesinde çok önemli rol oynamışlardır. Denizcilikte gelişime geç adım atan Mersinde, denizcilik eğitimi 1988 yılında verilmeye başlanmıştır. Kentin dinamiklerinden deniz ekonomisinin gelişmesini bekliyoruz” dedi.
Yeşilboğaz, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını yayımladığı mesajla kutladı. Denizcilik ve Kabotaj Bayramının ulusal kurtuluş ve bağımsızlık savaşında denizlerdeki zaferin ve bağımsızlık sembolü olduğunu vurgulayan Yeşilboğaz, 1 Temmuz 1926da Kabotaj Kanunu ile birlikte kapitülasyonlar kaldırılarak denizlerde ve limanlarda yabancı gemilere tanınan ayrıcalığa son verilerek, kabotaj hakkı Türk gemilerine verilmiştir. Böylece vatandaşlarımız kendi deniz ve limanlarımızda yük ve yolcu taşıma hakkını elde etmiştir. Kabotaj Kanunu denizciliğimizin gelişip büyümesinde büyük rol oynamıştır ” diye konuştu.
Kabotaj Bayramının tarihin çok eski dönemlerinden günümüze kadar, bir deniz ve liman kenti olan Mersin için ayrı bir önemi olduğunu ifade eden Yeşilboğaz, “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, 1960lı yıllarından günümüze kadar Mersinin Kiremithane Mahallesi için özel bir gündür. Tarihin eski dönemlerinde deniz emekçileri olan Kiremithane Mahallesi gençleri gemici, kayık imalatçısı ve onarıcısı, römorkör, kaptan, makinist ve balık ağları onarım ustası olarak çalışıyorlardı. Mersinde henüz liman yokken iskelelerde, açıktaki vapurlar arasında yolcu ve yük taşıyan römorkların ve mavnaların mürettebatı Kiremithane gençleridir, ustalarıdır. Türk Deniz Kuvvetleri bahriyesinin seçkin Mehmetçikleri Kiremithane gençleridir. Kısacası Kiremithane Mahallesinde deniz emekçiliği babadan oğula geçiyordu. Bu mahallenin deniz emekçilerinin torunlarına, Çamlıbelde bulunan Mersin Amatör Balıkçılar Derneğinde rastlayabilirsiniz. Kiremithanenin deniz emekçileri ve gençleri 1 Temmuz 1926da yürürlüğe giren ve ‘Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk-römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılır ilkesinin Mersinde ilk ve en önemli sahipleridirler. 1934 yılında çıkan Soyadı Kanununa göre Kiremithane deniz emekçileri ve gençleri, ‘denizoğlu, ‘deniziçi, ‘denizaltı, ‘denizüstü, ‘yelkenaç, yelken, kürek, ‘karadeniz, ‘denizmen ve buna benzer denizle ilgili soyadlarını seçmişlerdir dedi.
Denizciliğe gönül vermiş Kiremithane Mahallesi gençlerinin, Mersinde henüz hiçbir denizcilik eğitimi dahi almadan, o günün koşullarına göre büyük başarılar gerçekleştirdiğini söyleyen Yeşilboğaz, “Mersinde 1880li yıllardan itibaren iskeleler vardı ama buraya eğitimli emekçiler yetiştirilmesi 108 yıl sonra, 1988 yılında Endüstri Meslek Lisesine bağlı ‘Gemi Makineleri İşletme Bölümünün açılması ile başlamıştır. Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesinin 2012 yılında açılması ile devam etmiştir. Mersinde ayrıca 1995 yılında Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi ve 2007 yılında Mersin Üniversitesinde Denizcilik Meslek Yüksek Okulu açılmıştır. 30 yıldan bu yana Mersin orta ve yüksek öğretim kurumları ‘mektepli deniz emekçisi yetiştirmektedirler. Mersinde iş, ekonomi ve spor dünyası, üniversiteler, kurumlar, sivil toplum örgütleri, kentimizde denizimizin önemini daha iyi kavramalı, denizcilik sektörünü geliştirmek için daha etkin çalışmalar gerçekleştirmelidir. Mersinli deniz sporcuları, deniz bilimleri araştırmacıları, deniz arkeologları yetişmesini, ayrıca çağdaş bir balıkçı barınağını ve balık halini, denizlerimizin daha temiz olmasını, mavi bayraklı plaj sayımızın daha da artmasını ve deniz ekonomisinin gelişmesini bekliyoruz. Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, ülkemizde Türk denizciliğinde emeği geçenleri ve kentimizde denizciliğin gelişmesinde büyük rol oynayan Kiremithane deniz emekçilerini saygıyla ve rahmetle anıyor, bütün vatandaşlarımızın ve denizcilerimizin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutluyorum” şeklinde konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık