Yarın 12 Eylül Darbesinin 38. Yıl Dönümü

Yarın, 12 Eylül askeri darbesinin yıl dönümü. Dönemin CIA Türkiye Şefi Paul Henzenin “Bizim çocuklar başardı” diye anlattığı darbenin üzerinden tam 38 yıl geçti.

Yarın 12 Eylül Darbesinin 38. Yıl Dönümü
  • 11 Eylül 2018, Salı 11:29
Yarın, 12 Eylül askeri darbesinin yıl dönümü. Dönemin CIA Türkiye Şefi Paul Henzenin “Bizim çocuklar başardı” diye anlattığı darbenin üzerinden tam 38 yıl geçti.
12 Eylül; 27 Mayıs 1960 darbesi ve 12 Mart 1971 muhtırasının ardından silahlı kuvvetlerin yönetime üçüncü açık müdahalesi olarak tarihe geçti. Emir-komuta zinciri içinde gerçekleştirilen son askeri darbe, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren imzasıyla yayımlanan bildiriyle duyuruldu. TRTden ulusa seslenen Kenan Evren, “Kaybolan devlet otoritesini yeniden tesis etmek için TSKnın yönetime el koymak zorunda kaldığını söyledi.
Darbeyle Süleyman Demirelin başbakanı olduğu hükümet görevden alındı, Meclis ve siyasi partiler lağvedildi. Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş sürgüne gönderildi. Bu politikacılar siyaset yasağı da konuldu.

517 idam kararı
Darbe sürecinde 650 bin kişi gözaltına alınırken, 517 kişi için idam istendi. 9 Ekim 1980de ilk olarak sol görüşlü Necdet Adalı, ardından ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu idam edildi. 17 yaşındaki Erdal Eren de yaşı büyütülerek 13 Aralık 1980de idam edildi.

80 darbesi denince akla gelenler
1980 darbesi, Kenan Evrenin idam edilenler için Asmayalım da besleyelim mi sözüyle hatırlandı. 1970li yıllarda CIAnın Türkiye şefi olan görev yapan Paul Henzenin ABD Başkanı Jimmy Cartera Türkiyedeki darbeyi, “Bizim çocuklar başardı” sözleriyle haber vermesi de bir diğer unutulmaz olaydı. Aynı odaklar, 15 Temmuz 2016da emellerini FETÖ eliyle bir kez daha devreye sokmak istediyse de bu kez Türk milleti buna müsaade etmedi.

Yargılanırken öldüler
Darbeciler Kenan Evren ile Orgeneral Tahsin Şahinkaya 4 Nisan 2012de yargılanmaya başladı. Yargıtayda temyiz istemi görüşülen dava, ikisinin de hayatını kaybetmesiyle düştü.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık