Vanda 2019 Yılı ‘Urartu Yılı Olarak Kutlanacak

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörlüğü öncülüğünde Urartu Krallığının kuruluşunun 2860ıncı yıldönümüne rastlayan 2019 yılı Urartu Yılı olarak kutlanacak.

Vanda 2019 Yılı ‘Urartu Yılı Olarak Kutlanacak
  • 28 Ağustos 2018, Salı 14:29
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörlüğü öncülüğünde Urartu Krallığının kuruluşunun 2860ıncı yıldönümüne rastlayan 2019 yılı Urartu Yılı olarak kutlanacak.
Urartu Krallığının kuruluşunun 2860ıncı yıldönümüne rastlayan 2019 yılının Urartu Yılı olarak kutlanması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunan YYÜ Rektörlüğü, Urartular konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bir dizi bilimsel ve kültürel çalışma yapmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Urartu Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğünü kuran Van YYÜ, müdürlük öncülüğünde uluslararası bir sempozyum gerçekleştirmeyi planlıyor. 2019 yılı ekim ayı içerisinde gerçekleştirilmesi düşünülen sempozyumda, Urartu ile ilgili bilimsel çalışmalar yapmakta olan yaklaşık 50 civarında yerli ve yabancı bilim insanın Vana davet edilmesi hedefleniyor.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, uzun zamandan beri üniversite olarak Urartu medeniyetinin açığa çıkarılması ve aydınlatılması için önemli projelere imza attıklarını belirtti. Rektör Battal, “Bu konuda üniversitemizin dışında İstanbul Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi tarafından Çavuştepe, Van Kalesi ve Ayanısta kazı çalışmaları var. Bu 3 güçlü çalışma, Urartu medeniyetinin açığa çıkarılması hususunda çok önemli bilgiler ortaya çıkarıldı. Bu bilgiler ışığında şunu gördük ki Van; Urartu Kralı 1. Sardur tarafından kral olarak iş başına geçince Tuşba adıyla Urartunun başkenti haline getirilmiş. Bu tarihe baktığımız zaman çok önemli bir tarih dönemecine denk geldi. Yaklaşık 29. yüzyılın yarısını geçiyoruz. Yani 30. yüzyıla artık adım atmaya başlamış. Dolayısıyla bu süreçte Urartu yılı olarak bu yılın ilan edilmesi hem Vanımızın daha iyi tanıtılması, Urartu medeniyetinin çalışmaları ve araştırmalar neticesinde ortaya konulan bulgularının Türkiyeye, dünyaya ve bütün bilim camiasına kazandırılması açısından oldukça önemli bir yer tutacağı kanaatindeyiz” dedi.

“Urartu Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğünü kurduk”
Çalışmalar kapsamında Urartu Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğünü kurduklarını ifade eden Battal, “Burada önemli çalışmaları arşivliyoruz ve bu yönde çalışmalar sürdürüyoruz. Bu kapsamda yine biz bir rapor hazırladık. İnşallah bu çalışmayı Kültür ve Turizm Bakanlığına sunacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın uygun görmesi halinde umuyorum ki Cumhurbaşkanımızın bu anlamdaki izinleri sayesinde 2019 yılı ‘Urartu Yılı olarak ilan edilir. Bu vesileyle dünya turizmine Vanımızın ve bölgemizin daha iyi anlatılması sağlanmış olur” diye konuştu.
Urartu tarihi konusunda bilgilendirmelerde bulunan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu ise “Niye 2019 yılı yapmak istediğimizin en önemli sebeplerinden bir tanesi dünyaca çok iyi biliniyor. Urartu denince ya da Urartu medeniyeti denince, Doğu Anadolu Bölgesinde kurulmuş olan ilk devlet olması açısından önemli. Bir diğer önemi ise bırakmış oldukları hem kültürel miras hem de sanatsal açıdan muazzam derecede işler başarmışlar” şeklinde konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık