Van Büyükşehir Belediyesinden Deprem Çalıştayı

Van Büyükşehir Belediyesi, depremin 7nci yıl dönümü nedeniyle Deprem Çalıştayı düzenledi.

Van Büyükşehir Belediyesinden Deprem Çalıştayı
  • 23 Ekim 2018, Salı 14:59
Van Büyükşehir Belediyesi, depremin 7nci yıl dönümü nedeniyle Deprem Çalıştayı düzenledi.
Double Tree By Hilton Van Otelinde düzenlenen 2nci ‘Deprem Çalıştayında açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, toplum olarak depremle yaşamayı bilmek zorunda olduklarını belirterek, “Büyükşehir belediyesi olarak depremden sonra jeolojik çalışmalara ağırlık verdik. Sonrasında ise depreme dayanıklı binalar yapmak için öncelikle kentsel dönüşüm projeleri yaptık. Kent meydanı bunlardan bir tanesidir. Bunun dışında başka projelerimiz de var. Özellikle Akköprü Mahalllesinde kentsel dönüşümde riskli alanlar var. İnşallah buraya da depreme dayanıklı binalar yapıldığı zaman biz de görevimizi yapmış olacağız” dedi.
Van depreminden sonra krizi fırsata dönüştürmenin mümkün olabildiğine dikkat çeken Yalçın, “Ama o günkü yöneticiler bunu akıl edemediler belki. Şuanda hala çok sayıda kaçak yapı mevcut. Ama bununla beraber kaçak yapıları ortadan kaldırmak için çalışmalar devam ediyor ifadelerini kullandı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya ise Vanda 23 Ekim 2011de meydana gelen 7. 2 ile 9 Kasımda meydana gelen 5. 6 büyüklüğündeki depremlerde 644 vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade ederek, “Bu depremlerde bin 966 vatandaşımız yaralanmış, 252 kişi enkazdan sağ olarak kurtarılmış ve 2 bin 337 konut yıkılmıştır. Depremin hemen ardından Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hükümet üyelerimiz ve 80 milyon vatandaşımızın maddi ve manevi desteğiyle deprem yaraları hızlıca sarılmıştır. Depremin oluşumu önlenemeyeceğine göre, insan için tek çare can kayıplarını ve hasarı azaltabilecek önlemler alınmasıdır” DEDİ.
Türkiyede son 32 yılda 240 bin depremin meydana geldiğini ifade eden Kazankaya, “Doğal afetlerde yıkım olduktan sonra değil, yıkım olmadan önce önlem alınması gerekir. Kentsel dönüşüm programı kapsamında, güvensiz binaların yıkılması ve devletimizin de imkanlarını kullanarak, depreme dayanıklı binalar yapılmalıdır diye konuştu.
Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise depremin hemen ardından Cumhurbaşkanı o dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğanın kabinesinin büyük bir çoğunluğu ile Vana geldiğini ve deprem yaralarının kısa sürede sarıldığını söyledi. Önce çadır kentler ardından konteynır kentlerin ve akabinde TOKİ konutlarının inşa edildiğine dikkat çeken Özgökçe, “Depremin ardından vatandaşlarımız ülkemizin tüm illerinde vatandaşlarımızın sıcak ilgisiyle karşılaştılar. Bu bizim birlik ve beraberliğin güzel bir göstergesiydi. Bizler de vatandaşlarımızı bağrına basan kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret ederek kendilerine teşekkür ettik” ifadelerini kullandı.
İki oturum şeklinde bir gün sürecek olan deprem çalıştayının ilk oturumunda Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Suvat Parin, YYÜ İnşaat Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Mucit Tapan, Vanda kentsel dönüşümün sosyolojik imkanları, yeni deprem yönetmeliği ve kentsel dönüşüm konularında önemli bilgiler verirken, 2inci oturumda ise İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliğinden Prof. Dr. Ferhat Özçep, kentsel yapılaşma sürecinde zemin-deprem etkileşimi konularını ele alacak.
Çalıştaya Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) gelen konuşmacılar ile öğrenciler katıldı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık