Usta Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler Hayatını Kaybetti

Usta fotoğraf sanatçısı Ara Güler, İstanbulda tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybetti.

Usta Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler Hayatını Kaybetti
  • 17 Ekim 2018, Çarşamba 23:33
Usta fotoğraf sanatçısı Ara Güler, İstanbulda tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybetti.
İstanbulda kaldırıldığı hastanede kalbi duran ve yapılan müdahalelerle hayata döndürülen ünlü fotoğrafçı Ara Gülerin yoğun bakımda tekrar kalbi durarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

Ara Güler kimdir?
16 Ağustos 1928de Beyoğlu, İstanbulda dünyaya gelen Ara Güler, lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken Muhsin Ertuğrulun tiyatro kurslarına devam etti. 1950de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam etti.
1962de Almanyada çok az fotoğrafçıya verilen Master of Leica unvanını kazandı. 1964de Mariana Norisin ABDde basılan Young Turkey adlı yapıtında fotoğrafları kullanıldı. 1972de Paris Ulusal Kitaplıkta sergisi açıldı.1975de ABDye davet edildi ve yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan Kahramanın Sonu adlı bir belgesel film çekti. 1979da Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin Foto Muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı.
1980de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılığın bastığı Fotoğraflar adlı kitabında basıldı.1986da Hürriyet Vakfınca basılan Prof. Abdullah Kuranın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı. Aynı kitap 1987de Institute of Turkish Studies tarafından Ingilizce olarak yayınlandı.1989da Ara Gülerin Sinemacıları kitabı basıldı.
1991de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkçısının (Cevat Şakir Kabaağaçlı) The Sixth Continent adlı kitabını fotoğrafladı. Bu arada bütün dünyayı gezerek foto röportajlar yaptı ve bunları Magnum Ajansı ile dünyaya duyurdu.Ismet Inönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti. En ünlüsü fotografcılara poz vermeyen Picasso röportajı. Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları 1992de Fransada, ABD ve İngilterede Sinan, Architect of Soliman the Magnificent adlı kitabı yayımlandı. Aynı yıl Living in Turkey adlı kitabı Ingiltere, ABD ve Singapurda Turkish Style başlığıyla, Fransada Demeures Ottomanes de Turquie adıyla yayımlandı.1994de Eski İstanbul Anıları, 1995de Bir Devir Böyle Geçti, Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü fotoğraf kitapları yayımlandı. Ara Gülerin fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplıkta, ABDde Rochester Georg Eastman Müzesinde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonunda bulunuyor. Köln Mueseum Ludwingde Das Imaginare Photo Museumda fotoğrafları sergileniyor.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık