Türkiyedeki Gazetelerin Tirajı Yüzde 38 Azaldı

Son 5 yılda Türkiyedeki günlük ulusal gazetelerin toplam tirajı yüzde 38 azaldı. Gazetelere kıyasla her gün 33 kat daha fazla habere yer veren online haber siteleri yükselirken, basılı mecralardaki düşüş devam ediyor.

Türkiyedeki Gazetelerin Tirajı Yüzde 38 Azaldı
  • 31 Temmuz 2018, Salı 10:37
Son 5 yılda Türkiyedeki günlük ulusal gazetelerin toplam tirajı yüzde 38 azaldı. Gazetelere kıyasla her gün 33 kat daha fazla habere yer veren online haber siteleri yükselirken, basılı mecralardaki düşüş devam ediyor.

Medya takip merkezleri ve haber ajanslarının verilerini harmanlayan online PR ajansı BültenGönder.inin paylaştığı verilere göre; Türkiyede 2013 yılının Haziran ayında 4,9 milyon olan günlük ulusal gazetelerin toplam tirajı yüzde 38 azalarak Temmuz 2018de 2,8 milyon seviyelerine kadar geriledi. Son olarak Habertürk gazetesinin de kapanmasıyla yaşanan sert düşüşte, dijital mecraların hızlı yükselişi de büyük bir role sahip. Dijital yayınlar, basılı mecraların reklam pastasından kaybettiği payı da dolduruyor.

BültenGönder.inin, online haber takip servisi Deep Haberden aldığı verilerle, basılı haber sayılarını kıyaslaması sonucunda ortaya çıkan analize göre, online haber sitelerinde ortalama olarak her gün gazetelere kıyasla 33 kat daha fazla haber yer alıyor. Basın İlan Kurumu kayıtlarına göre, Türkiyede günlük yayınlanan 41 ulusal gazetede her gün yaklaşık 4 bin 500 haber yer alırken, Türkiyede 17 binden fazla haber sitesine 150 binden fazla yeni haber giriliyor.

Türkiyede 100 kişiye 4 gazete düşüyor
Türkiye, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İsveç ve Singapurun günlük gazete tirajlarını inceleyen BültenGönder.in, ülke nüfuslarına göre kişi başına düşen gazete sayısını da mercek altına aldı. Her 100 kişiye ülkemizde 4 gazete düşerken, Japonyada 55, İsveçte 37, Almanyada 26, Singapurda 20, Fransada 13, İngilterede 12 gazete düşüyor. Gazete tirajlarında son yıllarda yaşanan büyük düşüşler yalnızca Türkiyede görülmüyor. Okunma oranları yüzde 12ye kadar gerileyen İngiltere ve Fransadaki gazeteler, okuyucularını promosyon kampanyalarıyla elinde tutmaya çalışıyor.

Dijital reklamlar 4 kat büyürken, ilanlar yarı yarıya azaldı.
Teknolojik gelişmelerle beraber değişen dünyada, basının içindeki dengeler de giderek daha hızlı değişiyor. Reklamcılar Derneğinin Medya ve Reklam Yatırımları Raporuna göre, 2009 yılında reklam mecraları arasında yüzde 27lik bir paya sahip olan ilanlar, bugün yüzde 12lere kadar gerileyerek büyük bir düşüş yaşadı. 2009 yılında yüzde 6,6lık payıyla açık hava reklamlarının da gerisinde, 4üncü sırada yer alan dijital reklamlar ise yüzde 25,9luk payla TVden sonraki 2nci büyük mecra konumuna geldi. Türkiyedeki dijital medya yatırımları ise son 3 yılda yüzde 75 artış gösterdi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık