Türkiye Ve Türkçeyi Yaşayarak, Yerinde Öğreniyorlar

Yunus Emre Entitüsü tarafından organize edilen ve bu yıl 118 farklı ülkeden yaklaşık bin öğrencinin katıldığı Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında, 14 farklı ülkeden 23 öğrenci, Isparta SDÜ TÖMER koordinesindeki eğitim, gezi ve farklı etkinliklerle Türkçe ve Türkiyeyi yakından tanıma fırsatı buluyor. Misafir öğrenciler, kendi ülkeleriyle Türkiye kıyaslaması yaparken, kültür elçiliği konumunda Türkiyeyi kendi arkadaşlarına anlatarak yeniden gelmek istiyor.

Türkiye Ve Türkçeyi Yaşayarak, Yerinde Öğreniyorlar
  • 20 Temmuz 2018, Cuma 13:23
Yunus Emre Entitüsü tarafından organize edilen ve bu yıl 118 farklı ülkeden yaklaşık bin öğrencinin katıldığı Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında, 14 farklı ülkeden 23 öğrenci, Isparta SDÜ TÖMER koordinesindeki eğitim, gezi ve farklı etkinliklerle Türkçe ve Türkiyeyi yakından tanıma fırsatı buluyor. Misafir öğrenciler, kendi ülkeleriyle Türkiye kıyaslaması yaparken, kültür elçiliği konumunda Türkiyeyi kendi arkadaşlarına anlatarak yeniden gelmek istiyor.
Yunus Emre Entitüsü (YEE) tarafından 118 farklı ülkeden yaklaşık bin öğrencinin katılımıyla Türkiyede protokolü bulunan 16 farklı şehirdeki 20 üniversitede gerçekleştirilen Türkçe Yaz Okulu başladı.
Türkiye ve Türkçeyi yakından tanımak isteyen çok sayıda öğrencinin katıldığı Türkçe Yaz Okulu Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) 16 Temmuzda başladı. SDÜ TÖMER Müdür Yardımcısı Kahraman Kılavuz koordinesinde, 14 farklı ülkeden gelen 23 öğrenci, Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında hem Türkçe konuşma konusunda pratik yapma şansı bulacak hem de yapılan kültürel ve sanatsal gezilerle birlikte Türk kültürünü yakından tanıyarak, 12 Ağustosa kadar Ispartada kalacak.
YEE programı kapsamında, Türk düğünleri, tarihi ve kültürel mekanlar ile örf-adet-gelenek ve görenekleri de yaşayarak öğrenme fırsatı bulan misafir öğrencilerin, Türkiye ve Türkçeyi yaşayarak öğrenmesi hedefleniyor. Ülkelerindeki YEE merkezleri veya üniversitelerde C2 seviyesinde Türkçe konuşmaya sahip olan öğrenciler, SDÜ TÖMERde aldıkları eğitimler kapsamında, Türkçe atasözleri, tekerleme ve deyimleri de öğrenerek, kültürü yakından tanıyor.
Öte yandan, Türkçe eğitimleri kapsamında bazı öğrencilerin Türkçe şarkıları adeta bir Türk gibi seslendirmesi de ders aralarında renkli görüntüler oluşturuyor. Bu kapsamda Mısırlı Yasmine isimli bir öğrencinin yorumladığı, Karadeniz türkülerinden Gelevera Deresi misafir öğrencilerden büyük alkış aldı.

YEE Türkçe Okutmanı Hoşgör: “Türkçeye gönül veren, Türkiyeyi ve Türkçeyi yakından tanımak isteyen öğrencileri misafir ediyoruz”
Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Okutmanlarından Kadriye Hoşgör, İHA Muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye geneli ile Ispartada bulunan öğrencilerin sayılarıyla, yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi; “Yunus Emnre Enstitüsü, dünyanın farklı ülkelerinden gelen, Türkçeye gönül veren öğrencileri bu yıl da Türkiyede misafir etmeye devam ediyor. 2010 yılından itibaren düzenlenmeye başlayan Türkçe Yaz Okulu, bu yıl 118 farklı ülkeden yaklaşık bin öğrencinin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Bu yıl 16 Temmuzda başlayan Türkçe Yaz Okulu programına, yurt dışında bulunan enstitüler ve enstitü ile protokolü bulunan üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde Türkçe öğrenim gören öğrenciler, Türkçeye gönül veren, Türkiyeyi ve Türkçeyi yakından tanımak isteyen pek çok öğrenci katılım gösterdi. Biz, Ispartayız. Ispartada bu yıl 14 farklı ülkeden 23 öğrenci bulunmaktadır.”

“Yaptığımız gezilerle, kültürümüzü ve dilimizi yakından tanıma fırsatı sunuyoruz”
Temelde Türkçe eğitimi niteliğinde olan Türkçe Yaz Okulu programının kültürel ve sanatsal etkinliklerle daha zenginleştirildiğine dikkat çeken Türkçe Okutmanı Hoşgör, “Bu etkinlikler, öğrencilerimize, kültürümüzü ve dilimizi yakından tanıma fırsatı sunuyor. Bunun yanında, düzenlenen gezi programları ile bulundukları illerin, yörelerin, doğal güzelliklerini tanıma fırsatı da yakalıyorlar” dedi.

Kırgızistanlı Omorbekova: “Türkiyeye geldiğim için kendimi şanslı hissediyorum”
SDÜ TÖMERde devam eden Türkçe Yaz Okulunda bulunan öğrencilerden Kırgızistan Manas Üniversitesi öğrencisi Zharkyanai Omorbekova ise, yurtdışına ilk defa çıktığını kaydederek, Türkiyeye Türkçe pratik yapmak için ilk defa geldiğini anlattı.
Okuduğu üniversitede yalnızca Türkçe öğretmenleriyle Türkçe konuşabildiklerini, ancak çok fazla pratik yapma şansı bulamadıklarını kaydeden Zharkyanai Omorbekova, “Türkçeyi bu zamana kadar Kırgızistanda öğrendim. Türkçe Yaz Okulunda Ispartada gezi yapıyoruz. Burada müzeye ve oyun oynamak ve alışveriş yapmak için farklı yerlere gittik. Buradaki öğretmenlerimiz çok iyi ve bununla birlikte edindiğimiz yeni arkadaşlarımız da oldu. Ben buraya geldiğim için kendimi şanslı hissediyorum” diye konuştu.

“Türkiye çok gelişmiş gerçekten, bu kadarını beklemiyordum”
Türkiyede gözüne çarpan en farklı şeyin, her yerde Türk Bayrağı bulunması ve insanların sıcak kanlı yaklaşımı olduğunu ifade eden Omorbekova, “Buradaki insanlar bizim insanlar gibi değil. Burada, bizim ülkemizde olmayan çok şeyler varmış. Türkiye çok gelişmiş gerçekten, bu kadarını beklemiyordum” şeklinde yorumladı.

Mısırlı Alaa Mohammed: “Ben hayallerimi gerçekleştirdim”
Yaklaşık 2 yıldan bu yana Türkçe öğrenim çalışmaları yaptığını ve Mısırda Farmokoloji Bölümünde okuduğunu dile getiren Alaa Mohammed, “Ben fakültemde İngilizce okuduğum için Türkçe pratik yapamıyorum. O yüzden buraya geldiğim için çok mutluyum. Türkiyeye gelmek benim için büyük bir hayaldi, buraya gelmek için yaptığım çalışmalara hiç kimse inanmadı ama ben hayallerimi gerçekleştirdim. Bundan sonra Türkiyeye sık sık geleceğim, burayı çok sevdim” dedi.

“İlk geldiğimde Türkçe konuşmaya korkuyordum”
Türkiyeye geldikten sonra Isparta ve diğer illerde dikkatini çeken en farklı durumun, görme engelliler için sokakta yapılan sarı bantlar olduğunu ve bunların, kendisine çok farklı geldiğini ifade eden Alaa Mohammed, “Ben Türkiyeye ilk geldiğimde Türkçe konuşmaya korkuyordum. Sokaktaki insanlarla konuştum ve onları anladım. Buradaki insanlar, bana karşı çok iyi davranıyorlar, gülümsüyorlar. Onları çok sevdim ve Türkiyeyi gerçekten çok seviyorum” şeklinde konuştu.

“Türkiyede yaşamak için bir şehir seçmem gerekirse, mutlaka Ispartayı seçerim”
Türkiye ve Ispartada en çok dikkatini çeken şeylerin, Türk Bayrağı ve güller olduğunu anlatan Mohammed, “Ispartada, her yerde güller var. Gülleri çok seviyorum, insana huzur getiriyor. Benim Türkiyede yaşamak için bir şehir seçmem gerekirse, mutlaka Ispartayı seçerim” dedi.

İrandaki Kaşkay Türklerinden Hemmati: “Sanki kendi ülkemde yaşıyormuşum gibi buradaki insanları kendime çok yakın gördüm”
İrandaki Kaşkay Türklerinden olduğunu ifade ederek, Tahrandan Türkçe Yaz Okuluna katıldığını ileten Sadegh Hemmati ise, “Yaklaşık 2 yıldan bu yana Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğreniyorum. Kaşkay Türklerindenim ama bizim konuştuğumuz anadilimiz biraz farklı. Ispartaya geldiğim için kendimi şanslı buluyorum. Burada dün halı müzesine gitmiştik, orada çok güzel halı ve kilimler gördüm. Daha önce İranda Türk boylarından kalan el sanatlarını, burada tekrar görmek gerçekten beni çok etkiledi. Çarşıya çıktık ve insanlar burada çok samimi davrandı. Ben daha önce hiç Türkiyeye gelmediğim için böyle düşünmüyordum ama sanki kendi ülkemde yaşıyormuşum gibi buradaki insanları kendime çok yakın gördüm” ifadelerini kullandı.

“Bu programı İrandaki Türk soylu ve Türk boylu vatandaşlarıma tavsiye ediyorum”
Yunus Emre Enstitüsü tarafından her yaz düzenlenen bu programı İranda özellikle Türk soylu arkadaşlarına tavsiye edeceğini vurgulayan Hemmati, “Ben bu programı İrandaki Türk soylu ve Türk boylu vatandaşlarıma tavsiye ediyorum. Burada, kendi dildaşlarını yakından görmek için buraya gelsinler. Çok farklı bir tecrübe gerçekten” ifadelerine yer verdi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık